Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

madzielena 11:31, 27 mar 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Madziu, na razie masz go niewiele, ale on lubi rozmnażać się niekontrolowanie i po pewnym czasie może pokazać się w różnych miejscach

Basiu zdjęcie zrobione jest w mojej pracy, na Krzemionkach. Ogród zakładany był tu od podstaw i po moim prywatnym dochodzeniu okazało się, że tej rośliny nikt nie sadził, wzeszła sama i jak przeczytałam w artykule który mi poleciłaś, jej naturalne siedliska są pod ścisłą ochroną.
Rezerwat Krzemionki to również obszar objęty ochroną NATURA 2000 więc takich ciekawostek mamy więcej. Dlatego też zawsze wolę się upewnić u specjalistów (czyt. Basi ) czy to co rośnie przy wejściu nie jest czasem chronione No ale nie będę Ci śmiecić w wątku - jeszcze raz serdecznie dziękuję!
barbara_kraj... 11:54, 27 mar 2014

madzielena napisał(a)

Basiu zdjęcie zrobione jest w mojej pracy, na Krzemionkach. Ogród zakładany był tu od podstaw i po moim prywatnym dochodzeniu okazało się, że tej rośliny nikt nie sadził, wzeszła sama i jak przeczytałam w artykule który mi poleciłaś, jej naturalne siedliska są pod ścisłą ochroną.
Rezerwat Krzemionki to również obszar objęty ochroną NATURA 2000 więc takich ciekawostek mamy więcej. Dlatego też zawsze wolę się upewnić u specjalistów (czyt. Basi ) czy to co rośnie przy wejściu nie jest czasem chronione No ale nie będę Ci śmiecić w wątku - jeszcze raz serdecznie dziękuję!

Madziu, onieśmielasz mnie. Jaki tam ze mnie specjalista, chyba amator. Długo żyję, więc trochę doświadczenia mam i w głowie trochę się zapisało
A jeśli chodzi o śniedka, to podałaś dowód na to, że pokazuje się całkiem niespodziewanie tam, gdzie chce Nasionka drobne, z wiatrem mogą się przemieszczać, albo je ptaki roznosić.
Jako roślinę ozdobną widziałam śniedka w wielu ogrodach, ale w naturze nigdy. Dobrze, że takie siedliska są pod ochroną, bo w ogrodach jest raczej po macoszemu traktowany

hanka_andrus 12:36, 27 mar 2014

Po macoszemu, bo jak tylko przekwitnie, to na liście jego rdza włazi i miejsce robi się nie ciekawe.
Ivvvona 17:14, 27 mar 2014

Basiu, a masz w ogóle przylaszczki? Jeśli podobają Ci się moje, chętnie się podzielę z Tobą. Pozdrawiam
ewsyg 19:20, 27 mar 2014

Kolorowo u Ciebie Basiu. Byłam dzisiaj pryskać miedzianem i przyjrzałam się zawilcowi. Żyje, ale dopiero zaczyna wychodzić z ziemi, odkryłam go całkowicie. Drzewa owocowe pączą w takim tępię, że ja jestem w lekkim szoku.
barbara_kraj... 20:28, 27 mar 2014

hanka_andrus napisał(a)
Po macoszemu, bo jak tylko przekwitnie, to na liście jego rdza włazi i miejsce robi się nie ciekawe.

Mam jedną malutką kępkę i o dziwo zupełnie się nie powiększa, ani też nie rozłazi. Wdzięczne ma kwiatki, tylko krótko są otwarte. Jeśli do tego dodać rdzę, o której, Haniu, wspominasz - ja jej nie zauważyłam - to roślinka raczej mało efektowna i dlatego pomijana.
barbara_kraj... 20:31, 27 mar 2014

Ivvvona napisał(a)
Basiu, a masz w ogóle przylaszczki? Jeśli podobają Ci się moje, chętnie się podzielę z Tobą. Pozdrawiam

Właśnie w ub.roku dostałam od Ani An_tre sadzonkę i po raz pierwszy mi zakwitły. Ale niefortunne miejsce im wybrałam i słabiutkie są. Będę musiała je przesadzić. Może inne miejsce bardziej odpowiadać im będzie
paniprzyroda 20:43, 27 mar 2014

Śniedek u mnie rozchodzi sie w sposób niekontrolowany, co roku odkrywam wiosną nowe kępki. Będę musiała go chyba zacząć wyrzucać. Ale rdzy nie zauważyłam. Pozdrawiam.
barbara_kraj... 20:45, 27 mar 2014

ewsyg napisał(a)
Kolorowo u Ciebie Basiu. Byłam dzisiaj pryskać miedzianem i przyjrzałam się zawilcowi. Żyje, ale dopiero zaczyna wychodzić z ziemi, odkryłam go całkowicie. Drzewa owocowe pączą w takim tępię, że ja jestem w lekkim szoku.

Te wielkokwiatowe zawilce kwitną dopiero w maju, a więc dużo później od leśnych. Nie dziw się więc, że dopiero wychodzą.
Tempo wegetacji roślin jest w tym roku imponujące. Boję się, ze aż za bardzo. Jeśli drzewa lada dzień zakwitną, a tak się stać może, to lepiej jak pogoda temu kwitnieniu sprzyjać będzie
U mnie najbardziej nabrzmiałe pąki są na brzoskwini, śliwie, czereśniach i wiśniach. W zeszłym roku, oprócz borówek, zupełnie nie miałam owoców!
barbara_kraj... 20:47, 27 mar 2014

paniprzyroda napisał(a)
Śniedek u mnie rozchodzi sie w sposób niekontrolowany, co roku odkrywam wiosną nowe kępki. Będę musiała go chyba zacząć wyrzucać. Ale rdzy nie zauważyłam. Pozdrawiam.

No właśnie, taki jego charakterek
Moja sąsiadka co roku go wyrzuca i stale go ma