Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

monteverde 01:19, 30 kwi 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Moje rutewki są wysokie, na pewno mają przynajmniej około metra.
Żywokost przelazł od sąsiadki. Sporo wykopałam, bo to bardzo się rozłazi i oczywiście na kompost poszedł.
Pamiętam, że moja Babcia siekała liście żywokostu i z siekanym jajkiem kurczaczkom dawała

Edit. dziś pokrzywy na gnojówkę nastawiłam
ja też swoim dawałam, a mój kosiarką ścinałam i odrastał ale jest bardzo wartościowy,Idealnym miejscem dla tej rośliny jest posadzenie jej pod drzewem owocowym. Drzewo korzystać będzie poprzez ograniczenie wzrostu traw, które żywokost zagłuszy oraz dostawach minerałów z głębokich warstw gleby, które są niedostępne dla korzeni drzewa.

Żywokost posiada bardzo mało celulozy i ligniny, dzięki czemu szybko się rozkłada. Sporządza się z niego "herbatkę". Beczkę z dziurą w dnie wypełniamy zielem żywokostu, przygniatamy zawartość beczki ciężą płytą, czy kamieniem. Herbatka(czyli wyciśnięty sok) pojawi się po kilku dniach. Zbieramy ją poprzez podstawienie pojemnika pod dziurę w naszej beczce. Herbatkę rozcieńczamy w proporcjach 1 cz herbatki oraz 15 cz wody. Używamy jako płynny, szybko działający nawóz (szczególnie dobry dla ziemniaków, pomidorów i krzewów i drzew owocowych) a sama roślina nie herbatka jeszcze pomaga w złamaniach , stłuczeniach i zrastaniu kości, aha i jeszcze zawiera witaminę B12 i potas, a dla drobiu, krów i innych dużo białka, jest teraz do kupienia hybryda o nazwie Bocking 14, która nie rozrasta się korzeniami ani nie rozsiewa nasion a działa z pożytkiem
barbara_kraj... 01:37, 30 kwi 2014

Ale skąd tyle tego żywokostu wziąć, aby beczkę wypełnić? Do zeszłego roku była u mnie spora kępa, ale prawie wszystko wyrwałam, bo rabatę pod liliowce szykowałam
Oczywiście można taką 'herbatkę' w mniejszym naczyniu robić, ale i tak niewielka kępka nie wystarczy

paniprzyroda 01:51, 30 kwi 2014

Basiu, żywokost tępię u siebie w jednym miejscu w ogrodzie od lat, wydawało mi się, że przez rok, dwa go nie było i wychodzi znów.
Robiłam z korzenia specyfiki do smarowania na staw kolanowy, łagodzą ból.
monteverde 02:15, 30 kwi 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Ale skąd tyle tego żywokostu wziąć, aby beczkę wypełnić? Do zeszłego roku była u mnie spora kępa, ale prawie wszystko wyrwałam, bo rabatę pod liliowce szykowałam
Oczywiście można taką 'herbatkę' w mniejszym naczyniu robić, ale i tak niewielka kępka nie wystarczy

Na polach szukać
jotka 03:13, 30 kwi 2014

No i wspaniałą lekcję wiedzy o żywokoście dostałam. Jeszcze tylko muszę zerknac jak wygląda. No i pomysł, eże w pole zamiast do apteki podoba mi się
barbara_kraj... 16:59, 30 kwi 2014

paniprzyroda napisał(a)
Basiu, żywokost tępię u siebie w jednym miejscu w ogrodzie od lat, wydawało mi się, że przez rok, dwa go nie było i wychodzi znów.
Robiłam z korzenia specyfiki do smarowania na staw kolanowy, łagodzą ból.

Żywokost trudno zlikwidować, bo bardzo głęboko się korzeni. Z malutkiego kawałka korzenia potrafi się odnowić. Taki Feniks, co z popiołów się odnawia
barbara_kraj... 17:07, 30 kwi 2014

jotka napisał(a)
No i wspaniałą lekcję wiedzy o żywokoście dostałam. Jeszcze tylko muszę zerknac jak wygląda. No i pomysł, że w pole zamiast do apteki podoba mi się

Gdyby się uprzeć, to po wiele materiału zielarskiego w pola i do lasów można by chodzić. Tanio, zdrowo i kolejek brak Tylko zielarstwo trzeba by przestudiować, albo np.z 'Wielką księgą ziół' Lesley Bremness pod pachą wędrować
A tak na marginesie - mam tę księgę i w razie potrzeby z niej korzystam.

Ivvvona 21:15, 30 kwi 2014

Ileż to ciekawych rzeczy sie człowiek dowie u Ciebie U mnie żywokostu nie ma ale też pamietam jak babcia dawała kurom. Chciałam Cię dopytać o te zawirusowane tulipany. Zaobserwowałam u mnie że te, które nie kwitły mają już bardzo brzydkie liście- do wycięcia, a właściwie to nawet nie trzeba wycinać bo same wychodzą. Czy to są objawy wirusa? Cebule też trzeba wyrzucić? A iryski masz śliczne
Bogdzia 22:15, 30 kwi 2014

Poczytałam o żywokoście , ciekwe. pozdrówka.
mira 22:49, 30 kwi 2014

ja żywokostu nie mam ale za siatką na polach gdzieś będzie, za to mam za siatką dużą połać pokrzywy i czekam jeszcze bo rośnie i będę cały maj pić herbatkę z zaparzonych liści - wyciąga wodę z organizmu

Basiu ciekawi mnie ta Twoja rutewka zawołaj mnie jak zakwitnie

dziękuje za rady odnośnie jabłonki