Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

Janina 21:34, 07 sie 2013

Dziękuję za pozdrowienia i że zaglądasz do mnie. Zdjęć na razie żadnych nie robiłam, ogród wygląda nie ciekawie susza, przypalone żurawki, wiele roślin nie wytrzymuje takich warunków. Komary też dają popalić, czekam z utęsknieniem na deszcz bo miesiąc nie padało. pozdrawiam serdecznie.
kitek81 23:01, 07 sie 2013

Janina napisał(a)
Dziękuję za pozdrowienia i że zaglądasz do mnie. Zdjęć na razie żadnych nie robiłam, ogród wygląda nie ciekawie susza, przypalone żurawki, wiele roślin nie wytrzymuje takich warunków. Komary też dają popalić, czekam z utęsknieniem na deszcz bo miesiąc nie padało. pozdrawiam serdecznie.

no pogada dała roślinkom w kość! nawet dziś jak wracałam z pracy przez most na Wiśle, gdzie Wisła jeszcze do niedawna miała wysoki poziom teraz drastycznie spadł!
oby deszcz spadł, to i kondycja roślinek się poprawi
teraz nie żałuję pieniędzy wydanych na studnie-można lać wodę

pozdrawiam serdecznie :*
kitek81 23:05, 07 sie 2013

Taka rabatka mi się szykuje za chodnikiem, który teraz robimy
Już tu widzę jakiś stozek z bukszpana, kulki, horti limkę, jakąś żurawkę, hoste i co jeszcze? A tak ona wygląda, jest od północy:
kitek81 23:14, 07 sie 2013

dodatkowa kaska spłynęła, więc pewnie po chodniku ruszymy z rynnami, żeby można potem posiać trawę i szykować rabatki
regli 00:50, 08 sie 2013

Kasiu, pytałaś mnie o roślinki, ale ja na roślinkach, to się kiepsko niestety rozeznaję Znam tylko te najpopularniejsze he, he. A poza tym Ty musisz pomyśleć jaki roślinki lubisz. Z takich całorocznych roślinek, fajny jest dereń, który zimą ma czerwone gałązki. Nie pamiętam odmiany, ale ktoś pewnie Ci podpowie. Przy tych oknach może fajnie by wyglądała jakaś "choinka" do ubrania w porze świątecznej. Ale nie jestem przekonana do tego pomysłu, więc mam nadzieję, że ktoś się jeszcze wypowie Przemyśl też, czy rabatki mają być jakieś faliste czy proste.
Co do tej rabatki koło chodniczka, to nie mam pewności czy to co wymieniłaś, to nie za dużo grzybów w jednym barszczu A co byś powiedziała na hortensje Limki i do nich obwódka z ciemnych żurawek? Albo jakieś niskie drzewko lub coś szczepione na pniu w żwirku + jakieś ciekawe trawki?
kitek81 08:05, 08 sie 2013

regli napisał(a)
Kasiu, pytałaś mnie o roślinki, ale ja na roślinkach, to się kiepsko niestety rozeznaję Znam tylko te najpopularniejsze he, he. A poza tym Ty musisz pomyśleć jaki roślinki lubisz. Z takich całorocznych roślinek, fajny jest dereń, który zimą ma czerwone gałązki. Nie pamiętam odmiany, ale ktoś pewnie Ci podpowie. Przy tych oknach może fajnie by wyglądała jakaś "choinka" do ubrania w porze świątecznej. Ale nie jestem przekonana do tego pomysłu, więc mam nadzieję, że ktoś się jeszcze wypowie Przemyśl też, czy rabatki mają być jakieś faliste czy proste.
Co do tej rabatki koło chodniczka, to nie mam pewności czy to co wymieniłaś, to nie za dużo grzybów w jednym barszczu A co byś powiedziała na hortensje Limki i do nich obwódka z ciemnych żurawek? Albo jakieś niskie drzewko lub coś szczepione na pniu w żwirku + jakieś ciekawe trawki?

Porady cenne, ale czy jak będzie limka z żuraką, to czy sprawdzi się ta rabata przez cały rok?Dlatego myślałam, żeby dać tam coś w stożku, kulkę, limkę ta by zachwycała teraz, a stożek i kulki zimozielone, nawet zimą by były.

No muszę jeszcze pomyśleć!

Ale piszcie, bo co dwie głowy, to nie jedna

Pozdrawiam :*
kitek81 08:20, 08 sie 2013

pokażę może o co mi mniej więcej chodzi
proszę o dużą wyrozumiałość co do moich zdolności plastyczno-planistycznych

Omawiam
od lewej stożek-to np z bukszpanu
pod nim 3 jasnozielone kulki-kulki z bukszpanu
te trzy niebieskie-np hosty
te zielone powyginane z białymi główkami-np limki
i pod nimi te brązowe (bordowe)- żurawki

i teraz czekam na szczere opinie, albo inne propozycje
Maria667 11:55, 08 sie 2013

Kasiu!
Chyba ciężko takie fizyczne prace w taki upał wykonywać. Właśnie ze strachem zerkam na termometr i widzę na nim równe 40 stopni!!!
A wczoraj byłam przerażona widząc 38 !
Wieczorem znów podlewanko....
kitek81 12:08, 08 sie 2013

Maria667 napisał(a)
Kasiu!
Chyba ciężko takie fizyczne prace w taki upał wykonywać. Właśnie ze strachem zerkam na termometr i widzę na nim równe 40 stopni!!!
A wczoraj byłam przerażona widząc 38 !
Wieczorem znów podlewanko....

no to rekordowe temperatury!
na szczęście jak wracamy z pracy, to popołudniu mamy tam cień, ale i tak pot się leje po d...
więc pomału, dużo do picia i robimy!
u nas też trzeba będzie podlać warzywka wieczorem!
pozdrawiam :*
Marlenaa 13:21, 08 sie 2013

Kasiu, ja w planowaniu to noga jestem, sama mam z tym wielki problem, zastanawiam się tylko czy te wszystkie rośliny tam się zmieszczą, bo na zdjęciu ta rabatka wygląda na małą. Ale wiem, że zdjęcia nie oddają rzeczywistości Fajnie, że już będziesz miała chodniczki od razu porządek zapanuje