Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;)

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;)

zabaewa 10:08, 13 lis 2015

Kolejne zdjęcia z Madery. Ogród tropikalny w Funchal. Część poświęcona ogrodowi japońskiemu.

zabaewa 11:14, 13 lis 2015

Ogród botaniczny w Funchal.

Widok na rabatę dywanową.

Rabata z sukulentami.

Wschód wyspy

Widok na Orlą Skałę

Widok ogólny na cypel Ponta de São Lourenço - najbardziej na wschód wysuniętą część wyspy.

zabaewa 13:07, 13 lis 2015

W drodze na cypel mieliśmy takie widoki:

Pogoda tego dnia nas nie rozpieszczała. Zacinał deszcz a wiatr miał ochotę zwiać nas w przepaść. Ścieżka wiodła często na samej krawędzi klifu a zabezpieczenia pozostawiały trochę do życzenia.
zabaewa 13:09, 13 lis 2015

To na dzisiaj tyle. Dalsza część fotorelacji nastąpi w przyszłym tygodniu. Będzie to część zachodnia wyspy oraz okolice naszego hotelu.

Dlaczego Madera jest taka piękna ? Bo tam panuje taki klimat, że przez cały rok mamy wiosnę. Na przełomie października i listopada w dzień temp. oscylowała wokół 22 stopni, w nocy ok. 16 stopni a ocean miał temp. ok. 20 stopni. Wzdłóż szos zamiast naszych rumianków i maków kwitną całe łany agapantów i hortensji ogrodowych. W życiu takich hortensji nie widziałam. W wielu miejscach też rosną łany aloesów czy agaw. Trzciny przybierają rozmiary gigantów. W lasach rosną zarówno drzewa strefy umiarkowanej jak też tropikalnej i nawet australijskie eukaliptusy, które tu znalazły wspaniałe warunki do bytowania.
Wyobrażam sobie jak wygląda Madera w trakcie prawdziwej wiosny - jeśli jesienią jest tak pięknie i kwitnąco.
Mysza 13:53, 13 lis 2015

zabaewa napisał(a)
W drodze na cypel mieliśmy takie widoki:

Pogoda tego dnia nas nie rozpieszczała. Zacinał deszcz a wiatr miał ochotę zwiać nas w przepaść. Ścieżka wiodła często na samej krawędzi klifu a zabezpieczenia pozostawiały trochę do życzenia.

Cudnie))))))))))
malkul 14:24, 13 lis 2015

Z niewsyłowioną wręcz przyjemnościa przespacerowałam sie z Toba po Maderze, urzekł mnei widok w droze na cypel
AGDULA 22:41, 13 lis 2015

Cudne widoki
zabaewa 15:24, 17 lis 2015

Kolejna seria zdjęć z Madery. Jak wcześniej pisałam - zachodnia część wyspy z jej klifami i górami.

A to nasza ekipa przy naszym samochodzie. Swoją drogą - jeszcze tak poobijanego samochodu z wypożyczalni nie miałam. Z pełną dokumentacją fotograficzną odbierałam a potem zdawałam samochód.

zabaewa 16:08, 17 lis 2015

Żywioł na skałach wulkanicznych - przy tzw. basenach lawowych.

A tak wyglądał nasz hotel i tarasy do opalania oraz zejście do basenu i bezpośrednio do oceanu.

Takie widoki mieliśmy z najniższego tarasu pod naszym hotelem i z kamienistej plaży tuż obok naszego hotelu.

To rekonstruowane średniowieczne dziwo raczyło nas swym widokiem co dzień

Mysza 17:03, 17 lis 2015

O rany.....przecudnie
Ewuniu dzięki za te zdjęcia, piękne.