Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;)

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;)

AGDULA 10:58, 08 wrz 2015

MirellaB napisał(a)

W Świątnikach wrzosy po 4,00 złote, a w Auchan w Komornikach po 1,80, ale nie takie ładne
A skąd Ty jesteś, że w Luboniu bywasz i w Świątnikach, a ja Ciebie nie znam?

A Auchan to były takie malutkie, kupiłam parę, ale prawie ich nie widać po posadzeniu. TO w sumie żadna rewelacja te 4 zł
No.. na priv Tobie pisałam gdzie mieszkam już kiedyś pisałyśmy, ale rzadko bywam na forum to zapomniałaś o mnie hehe muszę częściej wpadać z odwiedzinami
AGDULA 11:06, 08 wrz 2015

zabaewa napisał(a)
Dzisiaj rano pstryknęłam telefonem dwa zdjęcia - więc jakość do luftu ale fotki pokazują o co mi chodziło.

2. Posadzone pięć brzóz doorenbos za tarasem - a za płotem budowa...

Jeszcze są wąskie, chude i rzadkie i nie zasłaniają tego co za płotem ale już przyciągają wzrok - a nie to co za płotem...

W nogach chcę posadzić lawendę a pomiędzy brzozami kępy mozgi trzcinowatej biało-zielonej.

Ewuniu a nie obawiasz się, że z tymi brzozami tylko kłopoty będą?
Ja też wsadzałam brzozy ale z czasem nic mi pod nimi nie chciało rosnąć a trawa ciągle wysuszona była. Fajnie rosną bo szybko zasłaniają sąsiadów ale potwornie wysuszają ziemię. Jak są małe to jeszcze jest ok, ale juz po paru latach robi się sucho..ciągle by trzeba podlewać.
zabaewa 15:28, 08 wrz 2015

AGDULA napisał(a)

Ewuniu a nie obawiasz się, że z tymi brzozami tylko kłopoty będą?
Ja też wsadzałam brzozy ale z czasem nic mi pod nimi nie chciało rosnąć a trawa ciągle wysuszona była. Fajnie rosną bo szybko zasłaniają sąsiadów ale potwornie wysuszają ziemię. Jak są małe to jeszcze jest ok, ale juz po paru latach robi się sucho..ciągle by trzeba podlewać.

Na razie się nie obawiam. Ja mam wody gruntowe na metrze. Tuż pod płotem jak są roztopy - to stoi woda. Stąd tak u mnie rosną wierzby i trzciny a resztę staram się sadzić na podwyższonych rabatach. Dlatego też nie mogę wsadzić po prostu tui - bo mi zgniją. A brzozy w duecie z wierzbowym płotem wyciągną mi tę wodę Poza tym planuję pod brzozami wsadzić lawendę - lubi sucho to i jej nic nie będzie

Agdulko - odbierz wiadomość na priv...
MirellaB 17:26, 08 wrz 2015

Ewunia mam nadzieję, że z Twoim zdrowiem wszystko ok - zmartwiłaś mnie pisząc, że problemy masz

A ja myślę, że może jesienne spotkanie należy zrobić Co Ty na to?
Pogoda średnia, więc pewnie gdzieś w knajpie. Może w Luboniu tej Venezi czy jakoś tak, albo w Pajo u góry Co Ty na to?
zabaewa 15:32, 09 wrz 2015

Pożegnanie.... Przyjaciela... Na zawsze...

Iwk4 16:20, 09 wrz 2015

Ewuniu, trejarze ładne. Lawenda się ładnie rozrosła.
Jak dojdą jeszcze róże, będzie pięknie. Ściana kwiecia.
Twoje przerobione fotki cudowne.
AGDULA 00:55, 14 wrz 2015

zabaewa napisał(a)

Na razie się nie obawiam. Ja mam wody gruntowe na metrze. Tuż pod płotem jak są roztopy - to stoi woda. Stąd tak u mnie rosną wierzby i trzciny a resztę staram się sadzić na podwyższonych rabatach. Dlatego też nie mogę wsadzić po prostu tui - bo mi zgniją. A brzozy w duecie z wierzbowym płotem wyciągną mi tę wodę Poza tym planuję pod brzozami wsadzić lawendę - lubi sucho to i jej nic nie będzie

Agdulko - odbierz wiadomość na priv...

Masz odpowiedź na priv
A co do tych brzóz, to faktycznie jesli wody masz tam w namiarze, to z pewnością świetnie osuszą teren. Ale tuje to chyba lubią wodę?
MirellaB 12:17, 17 wrz 2015

Puk puk Ewunia jesteś?
Mysza 18:38, 20 wrz 2015

Ewcia buziaczki zostawiam
zabaewa 01:16, 21 wrz 2015

Aaaa... Bo mnie praca przyniotła ... A popołudniami siedziałam w ogrodzie i tyrałam. Przesadzamy co się da. Magnolię w zaciszne miejsce przed korytem, w miejsce magnolii - głóg zza płotu z budowy. Drugi glógmiędzy trawy. Róże pomarszczone zza płotu z budowy - za płot od ulicy, kilka forsycji na pas przy płocie od północnej strony, dwie róże polianty wrôciły na nowe-stare miejsce pod trejaże, kilka jukk do przedogródka - nowa rabata jukkowa z kamykami - trzeba było usuwać darń. Wykopałam też moją rozplenicę i ją podzieliłam na cztery i wkopałam między rôżami pod trejażem. Przesadziliśmy też dwie azalie z patelni na miejsce innych azalii - przed domem. Przesialiśmy i rozsypaliśmy po ogrodzie pół tony kompostu - i prawie tego nie widać. Z wyliczeń wynika, że to aż 2 milimetry
Oporządziliśmy rabatę za oczkiem - wymiana ziemi, bo stara była już do luftu. No i posadziłam większość cebul - ponad 100 . Jeszcze trochę mam o posadzenia...