Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Liliowo i kolorowo:)

Liliowo i kolorowo:)

Anabell 23:07, 20 lip 2017

Zdjęcia są, to dobry znak coraz lepiej z Tobą Danusiu
Floksy w jasnym różu takie niewinne, innych kolorów masz też dużo.

Lipiec to pora największego kwitnienia, jedne kwiaty kończą inne zaczynają.
Dobry pomysł, zatrudnij ekipę czyszczącą ogród.
Wiosna u mnie przyjechali z piłami ostro przycięli, dęby ogromną tuje w połowie ścieli wielkie świerki od góry i dołem, zostały jak dwa parasole, śmieci zabrali uprzątnęli.
Jeszcze muszę dojrzeć by zawołać do cięcia żywopłotów. Samej już mi za ciężko, ciąć to mogę, tylko to sprzątanie

Danusia chcę przesadzić lilie jeszcze tego nie robiłam, czy teraz zaraz po kwitnieniu, czy odczekać na przyrosty.
Myślę o różnych przesadzaniach i zawsze coś trzyma. Wiosna z krótka na zmiany.

Oszczędzaj się teraz, za dużo nie forsuj z chodzeniem.
Urszulla 08:17, 21 lip 2017

Od wczoraj oglądam Twoje zdjęcia. Jest pięknie. A pachnie aż tu i śliczne motylki odwiedzają jeżówki.
Urszulla 10:06, 21 lip 2017

danuta_szwajcer napisał(a)

Danusiu, gdybyś kiedyś wykopywała te liliowce to zrób mi osobną sadzonkę

Te pełne pomarańczowe też śliczne tylko w ogrodzie raczej pomarańczu nie zbieram.

ostatnio mam takie przemyślenia ze mój ogród ze względu na mokry charakter jest stworzony dla liliowców.
danuta_szwajcer 11:09, 21 lip 2017

Anabell napisał(a)
Zdjęcia są, to dobry znak coraz lepiej z Tobą Danusiu
Floksy w jasnym różu takie niewinne, innych kolorów masz też dużo.

Lipiec to pora największego kwitnienia, jedne kwiaty kończą inne zaczynają.
Dobry pomysł, zatrudnij ekipę czyszczącą ogród.
Wiosna u mnie przyjechali z piłami ostro przycięli, dęby ogromną tuje w połowie ścieli wielkie świerki od góry i dołem, zostały jak dwa parasole, śmieci zabrali uprzątnęli.
Jeszcze muszę dojrzeć by zawołać do cięcia żywopłotów. Samej już mi za ciężko, ciąć to mogę, tylko to sprzątanie

Danusia chcę przesadzić lilie jeszcze tego nie robiłam, czy teraz zaraz po kwitnieniu, czy odczekać na przyrosty.
Myślę o różnych przesadzaniach i zawsze coś trzyma. Wiosna z krótka na zmiany.

Oszczędzaj się teraz, za dużo nie forsuj z chodzeniem.

Oj już dużo lepiej i ważne, że samodzielnie umię się z tą ortezą poruszac.
Już wiosną też miałam ekipe i tak jak mówisz, kilka godzin i nawet posprzątali a tak zawsze problem co zrobić z nadmiarem. Ja przesadzam z koncem lata bo wiosną to dużo innej pracy w ogrodzie a przez te sniegi i mrozy jeszcze w maju, to tyły mam do dzisiaj a teraz znowu nowe nagromadziły się. Najważniejsze, że ogród jakoś dał rade bez opieki i trudno, że zarośnięty, kiedyś to zrobię
Kindzia 11:09, 21 lip 2017

Odpowiem za Danusię, chyba nie będzie mi miała tego za złe

Lilie się dzieli, przesadza w sierpniu, najlepiej jak już mają wysuszony kikut po cięciu, ale zdarza się często, że ten pozostawiony patyk długo nie chce wyschnąć. To z tym patykiem wtedy. Ja się też szykuję na taką robotę po 15-tym sierpnia...

Te różowiutkie floksy, z prawego zdjęcia, to mam upatrzone do wykopania
Milka 11:12, 21 lip 2017

Też robię, jak Kasia
Zaczynam i ja o ekipie do cięcia myśleć, zwłaszcza w kontekście posprzątania po cięciu, bo tego nienawidzę robić
danuta_szwajcer 11:13, 21 lip 2017

Urszulla napisał(a)
Od wczoraj oglądam Twoje zdjęcia. Jest pięknie. A pachnie aż tu i śliczne motylki odwiedzają jeżówki.

Na niektórych rabatach, szczególnie tych gdzie są róże jest nieład, pokrzywy i inne dziadosto rośnie, róże nie są obcięte, wyczyszczone no ale trudno. Motylki bardzo lubie, lubią też cynie ale w tym roku jakieś marne są. Zapach cudny to fakt
danuta_szwajcer 11:18, 21 lip 2017

Urszulla napisał(a)

Danusiu, gdybyś kiedyś wykopywała te liliowce to zrób mi osobną sadzonkę

Te pełne pomarańczowe też śliczne tylko w ogrodzie raczej pomarańczu nie zbieram.

ostatnio mam takie przemyślenia ze mój ogród ze względu na mokry charakter jest stworzony dla liliowców.

Dam im wstążke, póki co nie umie tam wejść. Proponuje Ci te liliowce to moje ulubione i niezawodne.
danuta_szwajcer 11:27, 21 lip 2017

Kindzia napisał(a)
Odpowiem za Danusię, chyba nie będzie mi miała tego za złe

Lilie się dzieli, przesadza w sierpniu, najlepiej jak już mają wysuszony kikut po cięciu, ale zdarza się często, że ten pozostawiony patyk długo nie chce wyschnąć. To z tym patykiem wtedy. Ja się też szykuję na taką robotę po 15-tym sierpnia...

Te różowiutkie floksy, z prawego zdjęcia, to mam upatrzone do wykopania

No i dobrze, że napisałas, to przecież tylko u Ciebie takie giganty lilie rosną Znasz się na tym Też zawsze scinam do takiej wysokości ale te patyki u mnie to czasami i do wiosny są. A floksy bez problemu Kasiu, te różowiutke są śliczne i takie duże kule Mam ich w kilku miejscach.
danuta_szwajcer 11:33, 21 lip 2017

Milka napisał(a)
Też robię, jak Kasia
Zaczynam i ja o ekipie do cięcia myśleć, zwłaszcza w kontekście posprzątania po cięciu, bo tego nienawidzę robić

Chyba nadszedł ten czas Irenko, już korzystałam co prawda do dużych drzew ale 3 godzinki i nie ma śladu. Mam też rozdrabniarke ale nie wszystko się da rozdrobnić, u nas palić nie wolno, bo zaraz straż przyjeżdza i co z tym robić? Do segregacji do zielonych też tylko drobne i trawa. Mam fajną ekipe i nie jest drogo.