Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe zacisze

Ogrodowe zacisze

Maria667 12:24, 29 mar 2013

To kolejne inspiracje z ogrodowiska, które szczególnie przypadły mi do serca

popcarol napisał(a)

http://www.gardeninggonewild.com

A to rady Danusi odnośnie wrzosowiska - bardzo cenne (znalezione u Aldony)
Gardenarium napisał(a)
Aldonko, jak robię wrzosowisko, to najpierw podnoszę teren nasypując sporo kwaśnego torfu, próchnicy kwaśnej (jest taka specjalna, coś jakby kwaśny kompost, bardzo żyzny), daję też co jakiś czas worek kory sosnowej przekompostowanej i to wszystko lekko przekopuję z ziemią normalną, ale zdecydowanie wierzchnia warstwa (około 10 cm) jest kwaśna. Wrzosy korzenią się płytko, więc jak głębiej jest nie kwaśna tylko normalna, to w porządku. Jak sadzę trawy, to kopię dołek dużo głębszy niż dla wrzosów i tam jest ziemia ogrodowa, podsypuję jeszcze w dołek próchnicy odkwaszonej. Dla iglaków daję np. Conitorf. I tak w zasadzie każda roślina ma to, co lubi. Jakoś nie zauważyłam, aby ziemia się zakwaszała, trawy znakomicie rosną, jak widać na zdjęciach.
Krokusy po prostu sadzę między wrzosami i już, jakoś się rozrastają, więc im to nie przeszkadza.
Przed trawami posadziłam kosodrzewinę "Pumilio".

Tutaj wiosną, między wrzosami kwitną całe roje krokusów. Te poniżej z mojego ogrodu, najbardziej lubię te paskowane.

Spróbuj tak przygotować glebę (sporo pracy) jak ja, na pewno się uda. Czy już zaczęłaś coś robić z wrzosowiskiem, czy dopiero plany?

Róże lubią słońce, hortensje bardziej półcień, albo cień. W słońcu hortensje będą więdły albo miały przypalone liście, więc nie radzę ich łączyć, chyba, że w półcieniu posadzisz, dobierając jakąś odpowiednią odmianę róży. Co do gleby, to ja i tak zawsze w wykopany dół daje dobrą ziemię. To podstawowa zasada, aby każda roślina dobry miała start. Hortensje tylko dla uzyskania niebieskiego koloru kwiatów wymagają kwaśnego podłoża.
Jeśli masz jakieś inne problemy z ogrodem, chętnie Ci pomogę.

I jeszcze jedna dobra rada Danusi
Gardenarium napisał(a)
Ja teraz zakładam wrzosowiska z przewagą wrzośców a nie wrzosów. Wrzośce lepiej zdecydowanie pielęgnować, nie trzeba praktycznie ich przycinać, nie chorują. Są też kolorowe. Starzenie się wrzosów jest denerwujące. Przycinanie coroczne opóźnia ten proces, bo są gęste i lepiej kwitną. Ja wrzosy przycinam wczesną wiosną, a wrzośców paktycznie wcale. Odnoszę wrażenie, że wrzosy trzeba co 3-5 lat wymieniać, aby ładnie całe założenie wyglądało.
A poniżej ogród Bloomów w Bressingham teraz we wrześniu

Marta7 14:29, 29 mar 2013

Słoneczka na święta życzę i wszystkiego o czym marzysz by się spełniło

Mirka 21:00, 29 mar 2013

Zdrowych spokojnych ciepłych i rodzinych Świąt Wielkiej Nocy pozdrawiam z zasypannego śniegiem mazowsza
anna_g 22:18, 29 mar 2013

aneta230972 23:58, 29 mar 2013

Marysiu

Pozdrawiam serdecznie.
Keri 12:52, 30 mar 2013

danuta_szwajcer 22:30, 30 mar 2013

Wesołych Swiat
gusiarz 19:06, 31 mar 2013

Marysiu - wszystkiego najcieplejszego na Wielkanoc życzę

Jabeska 19:59, 31 mar 2013

Marysiu, przyszłam Ci podziękować za życzenia i słodkie kurczątko Pozdrowienia z pod śniegu
Maria667 17:40, 02 kwi 2013

Święta,święta i po świętach!
Czas wracać do rzeczywistości Wiosny jak nie było, tak nie ma. Śnieg, zimno i wietrznie.
Roślinki w domu rosną mi jak na drożdżach. Trochę mnie to martwi. Takie wyrośnięte będą dużo czasu potrzebowały, aby się zaaklimatyzować.