Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe zacisze

Ogrodowe zacisze

Maria667 19:39, 06 kwi 2013

anna_g napisał(a)
Marysiu pozdrawiam Koniecznie pokaż co Ci wyszło z tego cięcia Bardzo jestem ciekawa... sama zaczęłam przycinać starego jałowca (może zresztą widziałaś) ale zima przeszkodziła w dokończeniu. Został mi jeszcze cis.

Aniu!
Strasznie dzisiaj zmarzłam przy tym cięciu, ale się zawzięłam.U mnie roztopy i zaledwie 3 stopnie na plusie. Zimno i mokro.
Jesienią nie zdążyłam przyciąć mojego graba, więc dzisiaj poprawiłam mu fryzurkę.
Maria667 19:44, 06 kwi 2013

Urszulla napisał(a)
Też chętnie pooglądam.
Jaką masz pogodę że możesz strzyc, u mnie tony śniegu...a potem przyjdą roztopy

Ula!
Witam serdecznie
U mnie roztopy, 3 stopnie na plusie, zimno, ale chociaż bezwietrznie. Przy dzisiejszym cięciu kompletnie przemoczyłam buty.
Tak było u mnie wczoraj . Dzisiaj tak samo.
Maria667 19:50, 06 kwi 2013

Gosiniak napisał(a)
Marysiu to już widzę widownia się szykuje, ja jutro też chyba trochę z sekatorkiem pobiegam, a co...
Hortensje czekają na cięcie, wiele jeszcze innych roślin, tak się cieszę, że wreszcie można ruszyć z pracą,
jestem niezmiernie ciekawa efektów przycinki u ciebie, a z sosnami to bym zaczekała i dopiero jak świeczki puszczą pod koniec maja to przycięła je, to je zagęści.
Pozdrawiam

Witam Cię Gosiu!
Sosny troszę przycięłam, nie za dużo . Jak wypuszczą świeczki, to będę wtedy szczypać, aby zagęścić. Teraz skróciłam tylko za długie gałęzie i ucięłam przewodnika.
Pracy masę, ale wciąż jest bardzo mokro.Ziemia rozmarzła po wierzchu, a głębiej zamarznięta, dlatego woda stoi , nic nie wsiąka. Przydałoby się kilka dni z temperaturą plus kilkanaście stopni.
Jeszcze bukszpany mam do przycięcia, ale jeszcze czekam, aż zrobi się ciut cieplej.
Maria667 19:52, 06 kwi 2013

iwonaj napisał(a)
Marysiu jaka u ciebie pogoda że możesz rozpocząć prace ogrodowe bo u mnie góry śniegu i mogę zapomnieć o takich przygodach w ogrodzie a szkoda bo trochę ruchu by się przydało pozdrawiam.

Iwonko!
Pogoda 3 na plusie i bardzo mokro.Nie najlepiej, ale nic nie mogło mnie powstrzymać. Ile można czekać???.
Maria667 19:58, 06 kwi 2013

Gabriela napisał(a)
A ja dopiero naostrzyłam sekatory, ale o wyjściu do ogrodu mowy nie ma, mam wrażenie, że u Ciebie go jakoś mniej. Szczęściara.

Gabrysiu!
Ile można czekać? Warunki na zewnątrz takie sobie. Sporo mokrego śniegu i błotko. W ziemi nic się nie da robić, ale ciąć można. Tylko trochę zimno
Maria667 20:09, 06 kwi 2013

Trochę mam stresa przed pokazaniem moich dzisiejszych wycinanek.
To jeszcze przed cięciem.

Po ściągnięciu tej siatki okazało się, że cały środek jest niemal całkowicie wyschnięty.

A to efekt końcowy. Wszelkie poprawki będzie można robić dopiero, jak pojawią się przyrosty.

Proszę o uwagi. Każda krytyka mile widziana
Maria667 20:45, 06 kwi 2013

A teraz ciąg dalszy: cyprysik groszkowy przed cięciem:

I po:

Oba wyglądają trochę mizernie, ale nie dało się zostawić więcej zielonego. Wszystko przycinałam, skracałam, aby miały dobry start, jak zaczną wypuszczać przyrosty.
Proszę, wpisujcie swoje uwagi, będą mi bardzo pomocne
Jabeska 21:41, 06 kwi 2013

Ciekawie wygladają po cięciu, myślę że czas na ewentualne porawki przyjdzie później, jak się zazielenią i zagęszczą. Wtedy będzie lepiej widać. Zachęciłaś mnie tym cięciem, przytnę coś u siebie
Betka 22:14, 06 kwi 2013

Mario zaglądam do Ciebie a tu co?.....jakie zmiany fajnie wyszło to przycinanie krzewów o wiele lepiej teraz wyglądają! Widzę że kupiłaś rododendrony w Biedronce drogie były? Ja też bym chciała mieć tę roślinę w ogrodzie ale trochę się boję że nie dam sobie z nią rady W sumie podpytałabym tu i tam i może dałabym radę?!Pracowity dzień miałaś, u mnie też pomału topi się śnieg ale puki co to za mokro żeby cokolwiek robić. Zresztą nie wiem kiedy zacznę te ogrodowe rewolucje, wszystko zależy od pogody Pozdrawiam cieplutko
Anabell 22:49, 06 kwi 2013

Marysiu!
No no no, odważna jesteś i dobrze wyszło.To jest skyrocket. od środka zasuszony bo miał mały przewiew od ściany. Teraz będzie więcej światła. za dwa lata nabierze super wyglądu.
Ja mam po środku wielki juniperus i jeszcze nie odważę się, tyle mam zmian mogę nie zdążyć ostrzyc.

sadzonki szałwi to były samosiejki czy odrosty, dobry pomysł, zrobię tak ale u mnie nie ma mowy jeszcze o wyjściu wszystko zasypane.
Parapety masz też zastawione.pomidorki jak teraz wyglądają nie przerastają? brak słońca dla roślin i dla nas też.