Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe zacisze

Ogrodowe zacisze

Margarete 01:10, 07 kwi 2013

No, no gratuluję odwagi a efekt na pewno bedzie super, tylko trochę sie zazielenia i zagęszczą te wycięte chmurki. ten drugi okaz wygląda po cięciu ciekawiej bo ma więcej gałązek rozłożonych w pionie i to daje fajny efekt a ten pierwszy to i tak musi wyglądać inaczej bo on sam z siebie ma taki kolumnowy pokrój. Ale generalnie jest ok, ja tez ostrze sobie zęby i... narzędzia .. dosłownie na cięcie iglaków. Mam do odświeżenia kilka ale sprzet do pracy mam zawodny więc zamówiłam sobie przez neta nowe nożyce szpalerowe, w poniedziałek powinny dojść to akurat może śniegu ubędzie i będe miała w przyszłym tygodniu dostęp do roślin. Jak powycinam to tez sie pochwale na swoim wątku !
AgnieszkaW 10:51, 07 kwi 2013

Fajnie ci wyszły te cięcia Marysiu
anna_g 12:20, 07 kwi 2013

Marysiu, moim zdaniem wyszło fajnie - wiadomo, że na ostateczne efekty trzeba poczekać i to wcale nie tak całkiem krótko ale jest lepiej niż było - zdecydowanie bo widać było po zdjęciach że środki miały mocno już puste albo suche... no tak się to dzieje. Udało się Ci to cięcie teraz tylko uzbroic się w cierpliwość i poprawki jakieś robić z czasem... Gratulki
Maria667 12:21, 07 kwi 2013

Anabell napisał(a)
Marysiu!
No no no, odważna jesteś i dobrze wyszło.To jest skyrocket. od środka zasuszony bo miał mały przewiew od ściany. Teraz będzie więcej światła. za dwa lata nabierze super wyglądu.
Ja mam po środku wielki juniperus i jeszcze nie odważę się, tyle mam zmian mogę nie zdążyć ostrzyc.

sadzonki szałwi to były samosiejki czy odrosty, dobry pomysł, zrobię tak ale u mnie nie ma mowy jeszcze o wyjściu wszystko zasypane.
Parapety masz też zastawione.pomidorki jak teraz wyglądają nie przerastają? brak słońca dla roślin i dla nas też.

Anabelko!
O tym, że można ratować jałowce wsadzając je do siatki dowiedziałam się w którymś odcinku Maji w ogrodzie (ze 3-4 lata temu).Jednak sama na sobie się przekonałam, ze to nie jest najlepszy sposób. Sprawdza się na rok, dwa, a potem zaczyna się destrukcja.
Szałwie to samosiejki. Wygrzebywałam je spod śniegu
Maria667 12:25, 07 kwi 2013

Betka napisał(a)
Mario zaglądam do Ciebie a tu co?.....jakie zmiany fajnie wyszło to przycinanie krzewów o wiele lepiej teraz wyglądają! Widzę że kupiłaś rododendrony w Biedronce drogie były? Ja też bym chciała mieć tę roślinę w ogrodzie ale trochę się boję że nie dam sobie z nią rady W sumie podpytałabym tu i tam i może dałabym radę?!Pracowity dzień miałaś, u mnie też pomału topi się śnieg ale puki co to za mokro żeby cokolwiek robić. Zresztą nie wiem kiedy zacznę te ogrodowe rewolucje, wszystko zależy od pogody Pozdrawiam cieplutko

Beatko!
Ręce mnie bolą po wczorajszym przycinaniu, ale przynajmniej mam satysfakcję, że wreszcie coś ruszyłam.
eliza3 12:31, 07 kwi 2013

Odważne cięcie... gratuluję. Mnie zawsze się ręce trzęsą przed cięciem, dlatego podziwiam tych odważnych. Jak rośliny puszczą nowe pędy to będzie pora na poprawki i ewentualne odgięcie gałązek, aby krzewy nabrały ładnego kształtu.
Ja jeszcze czekam z przycinaniem, bo nie lubię pracować jak jest zimno, poczekam aż się ociepli i śnieg całkiem zejdzie.
Maria667 12:36, 07 kwi 2013

Margarete napisał(a)
No, no gratuluję odwagi a efekt na pewno bedzie super, tylko trochę sie zazielenia i zagęszczą te wycięte chmurki. ten drugi okaz wygląda po cięciu ciekawiej bo ma więcej gałązek rozłożonych w pionie i to daje fajny efekt a ten pierwszy to i tak musi wyglądać inaczej bo on sam z siebie ma taki kolumnowy pokrój. Ale generalnie jest ok, ja tez ostrze sobie zęby i... narzędzia .. dosłownie na cięcie iglaków. Mam do odświeżenia kilka ale sprzet do pracy mam zawodny więc zamówiłam sobie przez neta nowe nożyce szpalerowe, w poniedziałek powinny dojść to akurat może śniegu ubędzie i będe miała w przyszłym tygodniu dostęp do roślin. Jak powycinam to tez sie pochwale na swoim wątku !

Małgosiu!
To nie odwaga, to desperacja
Do pierwszego cięcia nożyce szpalerowe raczej nie będą mieć zastosowania. W późniejszym okresie do podkrślenia kształtów jak najbardziej. Wszystko cięłam małym sekatorem, bo strasznie dużo było tam zaschniętych, drobnych gałązeczek.
Madzenka 12:43, 07 kwi 2013

Super bonzajowo u Ciebie będzie Nie ma się co bać ciecia. Ciecie nadaje ogrodowi ładu, pierwsze koty za płoty a potem to już będzie rutyna
Czy grab po cięciu nie płakał u Ciebie? Nie za póżno było na cięcie? Moję cięłam ponad miesiac temu ale u mnie cieplej...
Maria667 12:46, 07 kwi 2013

eliza3 napisał(a)
Odważne cięcie... gratuluję. Mnie zawsze się ręce trzęsą przed cięciem, dlatego podziwiam tych odważnych. Jak rośliny puszczą nowe pędy to będzie pora na poprawki i ewentualne odgięcie gałązek, aby krzewy nabrały ładnego kształtu.
Ja jeszcze czekam z przycinaniem, bo nie lubię pracować jak jest zimno, poczekam aż się ociepli i śnieg całkiem zejdzie.

Elu!
Mnie też się trzęsły ręce: ze strachu, z emocji i z radości, że wreszcie wyszłam na zewnątrz.

Ale strasznie zmarzłam, buty mi przemokły i ręce prawie zamarzły w wampirkach
Gardenarium 12:48, 07 kwi 2013

Odnośnie sadzenia różaneczników, poświęć im dużo czasu, a uprawa się uda na pewno.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies