Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

paulina_ns 19:03, 08 maj 2016

Jolu Elegant Lady zmienia się z dnia na dzień za kilka dni z żółtych będą takie zdj usunę jak zobaczysz

jolka 19:56, 08 maj 2016

anna_t napisał(a)
Jola jestem na 175str, jak Twoja walka z nornicami?

Na razie walka wygrana, znając życie ... do czasu!!

Metoda dwutorowa:
* ekologiczna - wrotycz w miarę systematycznie na obrzeża działki od strony pól, jak się pojawi korytarz - cała konewka albo i dwie, nierozcieńczonej gnojówki wrotyczowej wlewam w korytarz,
* nieekologiczna - jak już jestem w desperacji, a kopców i korytarzy przybywa, wlewam ropę w korytarz i z pół konewki wody, żeby się dobrze po korytarzu rozeszła. Takiego smrodu jeszcze hadry nie przetrzymały!!

Był okres, że sypałam granulki. Dziś uważam, że jest to strata czasu i pieniędzy.
Skuteczność żadna, chyba nawet z czasem nornice je polubiły.
jolka 20:02, 08 maj 2016

frezja napisał(a)
Ja też mam fazę na nie...tym bardziej, że moja przesadzana nie pokazała nic ;( Dzisiaj zakupiłam sobie jedną z pączkiem, podobna wielkością do Twojej. Wybór roślin miałam ogromny na "Wiośnie kwiatów "...trzeba było być bardzo wstrzemięźliwym )

Ewusia, ja też nie liczę za bardzo na to, że nowo wsadzone dadzą pokaz w tym roku, ale sadzonki były dorodne, ładnie przekorzenione, myślę że w przyszłym roku już będą piękne. U mnie wybór był raczej słaby, ale ... (hehe, no mówiłam, że mam na nie "fazę" w tym roku) no więc - ale gdybym znalazła ładne sadzonki w dobrej cenie to jeszcze trzy różowe bym sobie dokupiła Dziś zauważyłam, że ładnie by mi pasowały koło powstającego placyku w brzozach

jolka 20:03, 08 maj 2016

frezja napisał(a)
A może te moje z czerwonym paskiem są tą odmianą ?? pokrój jakby podobny

Zobacz sobie u Paulinki, fajnie pokazała jak się w ciągu dwóch dni diametralnie zmieniły
jolka 20:07, 08 maj 2016

paulina_ns napisał(a)
Jolu Elegant Lady zmienia się z dnia na dzień za kilka dni z żółtych będą takie zdj usunę jak zobaczysz

Paulinka nie usuwaj, ładnych obrazków nigdy zadość Rzeczywiście szybciutko się zmieniły i wyglądają dokładnie tak, jak je na opakowaniu pokazali. Dobrze, że nie jest tak gorąco, to się dłużej tulipanami pocieszymy.
Kawa 20:16, 08 maj 2016

Joluś dziękuję za umbry śliczne są J. się napracował i to bardzo ale efekty są super. Trzmielina od ciebie posadzona jak się tylko przyjmie to ja ciacho. Żółte tulipki różowieja
m_gocha 22:30, 08 maj 2016

Jolka, ja też mam jakąś zajawkę na piwonie. Ostatnio kupiłam białą i czerwoną, że nie wspomnę że czekają w doniczkach dwie zasadzone z kłączy kupionych wczesną wiosną. Teraz latam po ogrodzie i się głowię gdzie ja to wsadzę
Toszka 23:12, 08 maj 2016

byle nie pod jabłonkami, jeśli masz, bo piwonia takiego towarzystwa nie lubi
m_gocha 23:24, 08 maj 2016

Toszka napisał(a)
byle nie pod jabłonkami, jeśli masz, bo piwonia takiego towarzystwa nie lubi
O, to ciekawe. Toszka a czy wiesz dlaczego na jednej piwoni były już pąki, ale niestety w pewnym momencie stanęły w miejscu a teraz widzę, że wręcz się zmniejszyły tak jakby zaschły. I jeszcze jedno pytanie (mam nadzieję, że Jolka mi to wybaczy): Jak myslisz Toszka, czy posadzenie dwóch piwoni np. białej i różowej razem to sensowny pomysł?
Toszka 23:48, 08 maj 2016

Piwonie lubią w grupie rosnąć, jeśli podoba ci się zestawienie to czemu tak nie sadzić. W kwestii zaschnięcia nie pomogę bo nie wiem