Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Kawa 08:18, 09 maj 2016

iwka napisał(a)

łolaboga z jaką perfekcją to wszystko zrobione nie wytrzymam normalnie

u Jolci to wszystko perfekcyjnie posadzone jest i zrobione nie tylko w ogrodzie
byłam widziałam
ogród ma piękny
a na placyku pod brzozami mam nadzieję wypić kawkę
Ludwika 08:53, 09 maj 2016

Ja pierniczę, ten warzywnik to jest coś nieprawdopodobnego! W życiu tak pięknego nie widziałam... !!!
zieloniutka 10:55, 09 maj 2016

jolka napisał(a)

Na razie walka wygrana, znając życie ... do czasu!!

Metoda dwutorowa:
* ekologiczna - wrotycz w miarę systematycznie na obrzeża działki od strony pól, jak się pojawi korytarz - cała konewka albo i dwie, nierozcieńczonej gnojówki wrotyczowej wlewam w korytarz,
* nieekologiczna - jak już jestem w desperacji, a kopców i korytarzy przybywa, wlewam ropę w korytarz i z pół konewki wody, żeby się dobrze po korytarzu rozeszła. Takiego smrodu jeszcze hadry nie przetrzymały!!

Był okres, że sypałam granulki. Dziś uważam, że jest to strata czasu i pieniędzy.
Skuteczność żadna, chyba nawet z czasem nornice je polubiły.

Zakupiłam w tym roku świece, które się zapala i wtyka w tunel- niby ma odstraszać ten dym, który powstaje podczas wypalania. Jak znajdowałam tunel to odpalałam świecę i wkładałam w niego. Za trzy świece 16,95 zł.
Nie wiem czy to skuteczne, ale podaję jako jedne z możliwości walki.

anna_t 17:07, 09 maj 2016

jolka napisał(a)

Na razie walka wygrana, znając życie ... do czasu!!

Metoda dwutorowa:
* ekologiczna - wrotycz w miarę systematycznie na obrzeża działki od strony pól, jak się pojawi korytarz - cała konewka albo i dwie, nierozcieńczonej gnojówki wrotyczowej wlewam w korytarz,
* nieekologiczna - jak już jestem w desperacji, a kopców i korytarzy przybywa, wlewam ropę w korytarz i z pół konewki wody, żeby się dobrze po korytarzu rozeszła. Takiego smrodu jeszcze hadry nie przetrzymały!!

Był okres, że sypałam granulki. Dziś uważam, że jest to strata czasu i pieniędzy.
Skuteczność żadna, chyba nawet z czasem nornice je polubiły.

ja odkryłam ich siedzibe pod swierkami. cieplutko i spokojnie miały bo kora na szmacie zdjeliśmy i walczę
wrotycz już zbierasz?bo to wystarczą liście, nie musi kwitnąć?
jolka 21:01, 09 maj 2016

Kawa napisał(a)
Joluś dziękuję za umbry śliczne są J. się napracował i to bardzo ale efekty są super. Trzmielina od ciebie posadzona jak się tylko przyjmie to ja ciacho. Żółte tulipki różowieja

U mnie żółte tulipany też różowieją

I niektóre różowe od urodzenia

Po raz pierwszy od trzech lat jestem bardziej zadowolona z rh. Dzięki poradom Bogdzi chyba powoli doprowadzę je do ładu Mają mnóstwo pąków i są coraz bardziej zielone Jeden do wymiany, ale pozostałe będą obsypane kwiatami Super, cieszę się niezmiernie
jolka 21:12, 09 maj 2016

m_gocha napisał(a)
Jolka, ja też mam jakąś zajawkę na piwonie. Ostatnio kupiłam białą i czerwoną, że nie wspomnę że czekają w doniczkach dwie zasadzone z kłączy kupionych wczesną wiosną. Teraz latam po ogrodzie i się głowię gdzie ja to wsadzę

Piwonie piękne są, mnie się bardzo podobają Takie wielkie, szlachetne, pachnące kwiaty... Miejsce zawsze jakieś się znajdzie, na pewno gdzieś wciśniesz

Ja mam miejsce na trzy piwonie wzdłuż przed chwilą ukończonego chodniczka, chyba by pasowały

eM. się zdeklarował, że wkrótce będzie tam ładnie skopane, posprzątane i przygotowane do sadzenia No to czekam ...

jolka 21:18, 09 maj 2016

No właśnie, dziś wieczorkiem Panowie skończyli placyk pod brzozami wraz ze ścieżką
Ogólnie póki co trochę tu bajzlownia, ale myślę, że do końca maja się z nią uporam

I jeszcze rzut oka przez graby
jolka 21:20, 09 maj 2016

Toszka napisał(a)
byle nie pod jabłonkami, jeśli masz, bo piwonia takiego towarzystwa nie lubi

O, to ciekawe...
U mnie wprawdzie od jabłoni do planowanych piwonii daleko, ale dobrze wiedzieć
jolka 21:21, 09 maj 2016

m_gocha napisał(a)
O, to ciekawe. Toszka a czy wiesz dlaczego na jednej piwoni były już pąki, ale niestety w pewnym momencie stanęły w miejscu a teraz widzę, że wręcz się zmniejszyły tak jakby zaschły. I jeszcze jedno pytanie (mam nadzieję, że Jolka mi to wybaczy): Jak myslisz Toszka, czy posadzenie dwóch piwoni np. białej i różowej razem to sensowny pomysł?

Oczywiście, że "wybaczam", a nawet zadowolona jestem, bo przy okazji mnie cenne informacje nie ominą Ja akurat bym chciała 3 jednokolorowe, ale różowe i białe też mogą fajnie wyglądać
m_gocha 21:29, 09 maj 2016

jolka napisał(a)
Po raz pierwszy od trzech lat jestem bardziej zadowolona z rh. Dzięki poradom Bogdzi chyba powoli doprowadzę je do ładu Mają mnóstwo pąków i są coraz bardziej zielone Jeden do wymiany, ale pozostałe będą obsypane kwiatami Super, cieszę się niezmiernie
Twoje Rh ładne, widać że nic im nie dolega - wręcz przeciwnie. Powiedz mi Jolu czy Rh u Ciebie rosną w słońcu? A zdradzisz mi jakie porady Bogdzi zastosowałaś u siebie, że tak ładnie rosną? Wiem, że Bogdzia w Maji wspominała, że nie stosuje żadnego ściółkowania pod Rh oraz mówiła o nawożeniu ale szczegóły mi uciekły