Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 22:18, 27 cze 2016

justajusta napisał(a)
Jola nie mogę doczytać jaka odmianę brzóz posadziłas. Planuje zrobić placyk żwirowy w cieniu drzew, bo u mnie patelnia o pomyslałam właśnie o brzozach, ale nie chciałabym żeby urosły 30 metrowe olbrzymy.

Doorenbosy sadziłam Polecam je, ładnie rosną, fajnie się zagęszczają. Mają dosyć duże, ciemnozielone liście. Jedna mi się mało nie złamała, jak wiatr huśtawkę na nią walnął, ale na szczęście tylko się przychyliła do ziemi. Placyk w cieniu drzew super sprawa, ja bardzo lubię mój placyk brzozowy

Pozdrawiam kwiatkowo Jeżówki zaczynają...

jolka 22:21, 27 cze 2016

Jakaś pinda mi hortensje zjada

Czym popryskać??
Marzenaka 00:36, 28 cze 2016

Jola, cudna lawenda! Nie mam pojęcia, co na hotrensje mogłoby być. Jeżówki fajne. Ja zamówiłam na necie, ciekawe co mi przyjdzie...
Toszka 05:36, 28 cze 2016

to wygląda na opuchlaki - opryskaj Mospilanem i podlej cały krzak obficie albo roztworem Mospilanu, albo Decisem lub wrotyczem. Musisz ze dwa kubły uzyć, by ziemia nasiąkła i preparat wszedł głęboko tak by nasączył całą ziemię.
Miałam dwa lata temu w korzeniach hortki opuchlaki

zabieg będzie trzeba powtórzyć.
justajusta 05:55, 28 cze 2016

To chyba faktycznie opuchlaki, żurawki mi zeżarły Toszka mówisz ze Decis pomaga?
MirellaB 06:35, 28 cze 2016

Piękną masz lawendę Wiesz jaka to odmiana?
Moją kupiona w Obi nie jest ładna
Cieniutka, delikatna, wcale jej kwitnienia z dalszej odległości nie widać W przyszłym roku wymieniam.

U mnie też tak pogryzione liście na różach Robaki zaobserwowałam czatno-złote, czy to są opuchlaki?
jolka 07:11, 28 cze 2016

Marzenaka napisał(a)
Jola, cudna lawenda! Nie mam pojęcia, co na hotrensje mogłoby być. Jeżówki fajne. Ja zamówiłam na necie, ciekawe co mi przyjdzie...

Tak Marzenka, lawenda super sprawa Już wiem, że będę miała kolejny łan Tym razem wzdłuż bonici, bo się zakochałam u Reni w takim zestawieniu Ale chyba sobie sama wyprodukuję sadzonki, mam trochę siewek. A trochę spróbuję ukorzenić po cięciu. Muszę zerknąć czy też masz lawendę, bo już nie pamiętam A co do jeżówek to sama jestem ciekawa co Ci przyjdzie

Ja potrzebuję 3 szt róży Artemis, no i wypatrzyłam na necia, ale taka tania, że aż się boję Hehe..

Macham kwiatkowo

To właśnie puste miejsce przed bonicą czeka na lawendę
Toszka 07:19, 28 cze 2016

justajusta napisał(a)
To chyba faktycznie opuchlaki, żurawki mi zeżarły Toszka mówisz ze Decis pomaga?

Decis jest środkiem kontaktowym na ssąco-gryzące. Zabija opuchlaki pod warunkiem, że preparat przesiąknie do robali. Czyli gleba musi być nasączona roztworem. Mospilan także działa, a że jest środkiem systemowym to rozchodzi się sokami rośliny i krótko mówiąc dłużej i bardziej kompleksowo działa.

Mirellko, czarmo-złote to mogą być i larwy biedronek. Pożyteczne stworzenia. Bez zdjęć to ani dudu

Jolu, jesli masz jakieś dłuższe gałązki lawendy to przygnij do ziemi, przyszpiluj, obsyp ziemią. Z odkładów są sadzonki na niemal 100%
jolka 08:05, 28 cze 2016

Toszka napisał(a)
to wygląda na opuchlaki - opryskaj Mospilanem i podlej cały krzak obficie albo roztworem Mospilanu, albo Decisem lub wrotyczem. Musisz ze dwa kubły uzyć, by ziemia nasiąkła i preparat wszedł głęboko tak by nasączył całą ziemię.Miałam dwa lata temu w korzeniach hortki opuchlaki
zabieg będzie trzeba powtórzyć.

Dzięki Toszka za wiadomość! Tak myślałam, że to te wydry. Już widziałam wcześniej larwy w żurawkach (a są obok). Lałam wrotyczem, ale pewnie za mało. No nic - dziś kupię coś Mospilan, a po południu jadę po wrotycz.

Toszka napisał(a)

Jolu, jesli masz jakieś dłuższe gałązki lawendy to przygnij do ziemi, przyszpiluj, obsyp ziemią. Z odkładów są sadzonki na niemal 100%

Tak zrobię Zwłaszcza, że będę potrzebowała ok. 50 sadzonek.
jolka 08:08, 28 cze 2016

MirellaB napisał(a)
Piękną masz lawendę Wiesz jaka to odmiana?
Moją kupiona w Obi nie jest ładna Cieniutka, delikatna, wcale jej kwitnienia z dalszej odległości nie widać W przyszłym roku wymieniam.
U mnie też tak pogryzione liście na różach Robaki zaobserwowałam czatno-złote, czy to są opuchlaki?

Mirelka, no to z tego co Toszka napisała, to u Ciebie przynajmniej raczej nie opuchlaki.

A moja lawenda to blue scent, bardzo polecam. Mocne, konkretne kwiaty, piękny odcień,
kompaktowy pokrój, ścięta zakwita bardzo ładnie po raz drugi.