Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 17:23, 09 lip 2016

Marzenaka napisał(a)
Jola, aż żal cokolwiek ruszyć jak tak pięknie u ciebie. Ale jak mus to mus. U mnie znów mnóstwo poziomek.

Marzenka, dziękuję za miłe słówka U mnie poziomek też trochę jest, kupiłam na ryneczku niejaką RUGIĘ, chciałam ze dwa rodzaje tych poziomek chociaż, ale wszyscy mieli tylko rugię. Nie wiem, moda jakaś czy coś.. A w ogóle to chyba sobie dosadzę jeszcze agrest jesienią. Mam 6 krzaczków na pniu, ale strasznie lubię agrest Taki słodki, ze słonka, prosto z krzaczka Chyba jeszcze posadzę normalny, krzaczasty

Dla Ciebie uśmiech z "ryneczku lidla"
jolka 17:31, 09 lip 2016

lindsay80 napisał(a)
ja też Ci tych widoków zazdroszczę, bo ja z jednej strony działki widzę kominy ekektrowni. Mam nadzieję, że przy oczyszczalni okażą się jakieś pierdułki do naprawy.

Edyta, Ty masz tak pięknie w ogrodzie, że za ogrodzenie w ogóle patrzeć nie musisz Co do oczyszczalni, to ja też mam nadzieję, że wielkiej rozruby nie będzie. Z tego co mówił ten serwisant, to prawdopodobnie są pourywane takie wężyki, które są położone ok. 20 cm pod ziemią. Mam nadzieję, że faktycznie tak jest i da się to jakoś bezproblemowo naprawić.

Buziam z mojej wsiowej

jolka 17:49, 09 lip 2016

Mówiłam niedawno, że zdecydowana jestem samodzielnie rozmnożyć moją lawendę blue scent, jako towarzystwo do bonici. Już nawet kilka krzaczków wyżej ziemią obsypałam, jak mi Toszka 100% metodę rozmnażania podrzuciła. Tak sobie piszę o tym, żeby nie było, że się nie starałam No starałam się, ALE...

Spotkałam dziś na ryneczku nową odmianę lawendy, bardzo podobną do zachwalanej przez mnie blue scent, kompaktową, wyrazistą, mocny kolor, taki ciemno-niebiesko-fioletowy. A oto i ona:

LAWENDA WĄSKOLISTNA AROMATICO

Była piękna, a cena to... 3,50. Czegóż chcieć więcej?? Kupiłam 25 sztuk, po posadzeniu okazało się, że mi zabrakło jakieś 8 sztuk. Muszę dokupić przy najbliższej okazji. Już posadzona, zdjęcie bardzo robocze, ale baterie mi w aparacie padły i nie zdążyłam zrobić piękniejszego
Marzenaka 18:00, 09 lip 2016

Jola, lawenda cudna, tfu tfu, niech ładnie rośnie! Mnie kusi czy przy placyku moim właśnie lawendy nie posadzić. Chyba nie byłby to zły pomysł, pachnie, ładne kwiatuszki... Póki co marzę o samotnej wyprawie na ogrodnicze... Na maślanym takie cudeńka kupiłaś?
jolka 18:06, 09 lip 2016

Marzenaka napisał(a)
Jola, lawenda cudna, tfu tfu, niech ładnie rośnie! Mnie kusi czy przy placyku moim właśnie lawendy nie posadzić. Chyba nie byłby to zły pomysł, pachnie, ładne kwiatuszki... Póki co marzę o samotnej wyprawie na ogrodnicze... Na maślanym takie cudeńka kupiłaś?

Lawenda generalnie urokliwa jest bardzo A żebyś widziała, ile motyli i innych bzygów przyciąga Jak się podchodzi bliżej, to normalnie się cała r u s z a od tych owadów Lubię ją bardzo.
Jak tylko masz słoneczne miejsce to sobie posadź

Tak, kupiłam na maślanym rynku. Pan sobie żartował, że na pewno nie sprzeda żadnej Hidkote, dopóki ta mu nie zejdzie Marzysz o samotnej wyprawie, znaczy z reguły masz towarzystwo, jak rozumiem??

Marzenaka 18:20, 09 lip 2016

Jola, wszędzie z dziećmi... Rozważę z tą lawendą ale niewiem co innego mogłabym zamiast posadzić...
monteverde 19:55, 09 lip 2016

jolka napisał(a)
Mówiłam niedawno, że zdecydowana jestem samodzielnie rozmnożyć moją lawendę blue scent, jako towarzystwo do bonici. Już nawet kilka krzaczków wyżej ziemią obsypałam, jak mi Toszka 100% metodę rozmnażania podrzuciła. Tak sobie piszę o tym, żeby nie było, że się nie starałam No starałam się, ALE...

Spotkałam dziś na ryneczku nową odmianę lawendy, bardzo podobną do zachwalanej przez mnie blue scent, kompaktową, wyrazistą, mocny kolor, taki ciemno-niebiesko-fioletowy. A oto i ona:

LAWENDA WĄSKOLISTNA AROMATICO

Była piękna, a cena to... 3,50. Czegóż chcieć więcej?? Kupiłam 25 sztuk, po posadzeniu okazało się, że mi zabrakło jakieś 8 sztuk. Muszę dokupić przy najbliższej okazji. Już posadzona, zdjęcie bardzo robocze, ale baterie mi w aparacie padły i nie zdążyłam zrobić piękniejszego

lawenda śliczna taka "tłuściutka" widać, że ktoś o nią dobrze dbał pozdrówka
jolka 20:05, 09 lip 2016

monteverde napisał(a)

lawenda śliczna taka "tłuściutka" widać, że ktoś o nią dobrze dbał pozdrówka

Pan powiedział, że jej dają chelat żelaza.
Pozdrawiam kwiatkowo
frezja 20:16, 09 lip 2016

Zakup bardzo udany. U mnie próba rozmnożenia lawendy powiodła się włożyłam do donicy gałązki tej przycinanej i kilka egzemplarzy mam i to kwitnących. Na foto z lawendową widzę piękny niwaki...nie potrafię znaleźć innego ujęcia i w bliższej perspektywie.

Toszka 20:22, 09 lip 2016

Lawenda rzeczywiście tłuściutka, wyrazista. Jeśli chcesz mieć bardziej długotrwały efekt to za lawendą posadź niską Perowskię "Little Spirit" dorasta (z kwiatostanem licząc do 60cm) a kwitnie po lawendzie do mrozów. Na wiosnę przycinasz kilka centymetrów nad ziemią. Zapach podobny do lawendy. Wymagania podobne, a korzeni się bardzo głęboko, tak więc nie będzie konkurencji z peoniami.