Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 20:52, 28 mar 2017

Msazalka18 napisał(a)
Pamiętasz może jakie to funkie???
Masz posadzone śliwy wiśniowe nie wiem czy Pisardii czy Nigre Mogłabyś napisac czy jesteś z nich zadowolona??? i co ile masz je posadzone?
Pisałaś coś kiedyś że pryskasz korę a ja nie dopytałam na co a że refleks już nie ten to zapytam teraz Poazdrawiam

Hosty to fire and ice. Co do Pissardi, jestem nie do końca zadowolona, ale to inna historia. Na początku kupiłam takie jak chciałam, proste i wysokie. Niestety wszystkie 3 mi padły. Pojechałam reklamować - gość reklamację uwzględnił i mi wymienił. Niestety nie miał już tak wysokich jak chciałam, no i są takie jakie są - znaczy niezbyt wysokie i trochę krzywe. Mam je posadzone gdzieś co 5 metrów. A z pryskaniem kory nie wiem o co chodzi
jolka 21:45, 28 mar 2017

A u mnie dziś, uff... akcja z zaskoczenia Z jednej strony mnie to cieszy, bo wiadomo fajnie jak się sprawa do przodu posuwa. Ale też mnie martwi, bo nie mam do końca koncepcji wykrystalizowanej, a tu bach!! Trzeba coś wytyczać, wyznaczać a plan w powijakach No bo miało być "po świętach".

A sprawa tyczy się obrzeży granitowych wokół skrzyń i nowego placyku żwirowego

Jeśli chodzi o skrzynie, sprawa jest (prawie) prosta, ale z tym placykiem to cyrk Coś tam na szybko pozaznaczałam, przyjeżdżam z pracy a tu już wszystko wykopane!! Teraz myślę, kurczę.. za mały ten placyk zaznaczyłam. eM. się zdeklarował, że jakby coś to może jeszcze jutro z rana placyk przedłużyć, a ja ... nie wiem Chyba w końcu zostawię tak jak jest, będzie co ma być!

A.. i pożegnałam się z widocznym w narożniku bonzajem Zamieszkał u sąsiada
Kawa 08:35, 30 mar 2017

Jolaaa
normalnie u Ciebie to się ciągle coś dzieje
Joluś a co na tym placyku chcesz mieć bonajlepiej to wiesz czy ci miejsca na wszystkie twoje chciejstwa na nim wystarczy

Joluś ja się do ciebie wybieram i wybieram i dojechac nei mogę widzisz ciaglę po południu coś sobie robie bo mnie zima zastanie niedługo
ale muszę się do Ciebie uśmiechnać po jeszcze jednego kwiatuszka
znaczy kawałeczek tego kwiatuszka
Ananasek 09:06, 30 mar 2017

Joluś... przykro mi że lawenda jednak przemarzła.. . i z przyrością oznajmiam że moja również! Prawie 60 szt a była taka piękna!
Z dobrych wiadomości... ciemierniki rosną pięknie! Porzeczki się przyjęły, mają takie same ślicznie rozwinięte pączki, jak Twoje
..no i widzę rewolucje w Twoim ogrodzie. Myślałam że to plac na szklarnię...a to chyba jakiś wypoczynkowy kącik?

ps. jakiej wysokości są jeżówki od Ciebie?
Toszka 11:37, 30 mar 2017

Kochane, lawenda jeszcze nie ruszyła i nie ma co krzyżyka na niej stawiać... chyba, że była wcześnie krótko ścięta... to wiadomo... ogrodnika wina a nie lawendy.

Jolu, u mnie ciemierniki tez się rozkręcają. Double Ellen zebrało się i też startuje. Nowych siewek orientalnego zauważam multum

Przywrotnik bardzo łatwo i ładnie się wysiewa. Sam. Byle nie wszystkie kwiaty tą kosą ściąć
jolka 19:20, 30 mar 2017

Kawa napisał(a)
Jolaaa normalnie u Ciebie to się ciągle coś dzieje
Joluś a co na tym placyku chcesz mieć bonajlepiej to wiesz czy ci miejsca na wszystkie twoje chciejstwa na nim wystarczy

Joluś ja się do ciebie wybieram i wybieram i dojechac nei mogę widzisz ciaglę po południu coś sobie robie bo mnie zima zastanie niedługo
ale muszę się do Ciebie uśmiechnać po jeszcze jednego kwiatuszka
znaczy kawałeczek tego kwiatuszka

Kamiś... dziś półfinał finał robót Panowie zrobili obrzeża wokół skrzyń warzywnych, podbudowę z kostek pod kolejną (ostatnią) skrzynię warzywną, i obwódkę pod placyk żwirowy-relaksacyjny. Nie ukrywam, że miałam lekkiego stracha, przed rozliczeniem, bo mieliśmy uzgodnienia na zasadzie "pani, dogadamy się" Nie znoszę takich ustaleń, ale za nic nie chcieli podać ceny. Ale ostatecznie powiedzieli śmiesznie niską cenę, tak że jestem super zadowolona Teraz J. musi wybrać ziemię, wyrównać no i zasypiemy kamyczkiem. Do zrobienia pozostał fundamencik pod szklarnię, a ten powstanie jutro

Co do Twoich u nas odwiedzin - powtórzę: drogę znasz - telefon masz
Zapraszamy

jolka 19:25, 30 mar 2017

Ananasek napisał(a)
Joluś... przykro mi że lawenda jednak przemarzła.. . i z przyrością oznajmiam że moja również! Prawie 60 szt a była taka piękna!
Z dobrych wiadomości... ciemierniki rosną pięknie! Porzeczki się przyjęły, mają takie same ślicznie rozwinięte pączki, jak Twoje
..no i widzę rewolucje w Twoim ogrodzie. Myślałam że to plac na szklarnię...a to chyba jakiś wypoczynkowy kącik?

ps. jakiej wysokości są jeżówki od Ciebie?

Beatka, Toszka mnie uprzedziła, ale dokładnie to samo chciałam powiedzieć odnośnie lawendy. Wcale jeszcze krzyżyka na niej nie stawiam, co więcej - wczoraj jak oglądałam ją z bliska, zauważyłam w niektórych miejscach malutki zielone pączki. Tak więc ... dajmy sobie i jej szansę

Cieszę się, że ciemierniki i porzeczki się zabrały. Niech nam wstydu nie robią
A widoczny na roboczy zdjęciu placyk to kącik wypoczynkowy, szklarnia jest w drugim końcu ogrodu

PS. Jeżówki ok. 80-100 cm. Białe, no chyba że się zapyliły
jolka 19:31, 30 mar 2017

Toszka napisał(a)
Kochane, lawenda jeszcze nie ruszyła i nie ma co krzyżyka na niej stawiać... chyba, że była wcześnie krótko ścięta... to wiadomo... ogrodnika wina a nie lawendy. Jolu, u mnie ciemierniki tez się rozkręcają. Double Ellen zebrało się i też startuje. Nowych siewek orientalnego zauważam multum Przywrotnik bardzo łatwo i ładnie się wysiewa. Sam. Byle nie wszystkie kwiaty tą kosą ściąć

Toszko, lawendzie oczywiście dajemy szansę Póki co jej nawet nie dotykam sekatorem, patrzę sobie i czekam Fajnie, że Ci się ciemierniki rozkręcają, choć szkoda, że ich nie pokazujesz. Może jednak dasz się namówić na własny wątek, hmm A siewek ciemierników u mnie też multum. I coś mi się wydaje, że będę miała też słynne ogrodowiskowe "sryliony" siewek kocimiętki. Przywrotnikowi też się pozwolę rozsiać, mam wobec niego pewne plany

paulina_ns 19:45, 30 mar 2017

Ach wzdycham jak u Ciebie pięknie będzie....ja tylko się Jolus zastanawiam i zastanawiam jak Ty taaaaaki ogród ogarniasz z chwastów?? Ja mam połowę mniejszy, a nie radzę sobie
Ananasek 08:55, 31 mar 2017

jolka napisał(a)

Beatka, Toszka mnie uprzedziła, ale dokładnie to samo chciałam powiedzieć odnośnie lawendy. Wcale jeszcze krzyżyka na niej nie stawiam, co więcej - wczoraj jak oglądałam ją z bliska, zauważyłam w niektórych miejscach malutki zielone pączki. Tak więc ... dajmy sobie i jej szansę

Cieszę się, że ciemierniki i porzeczki się zabrały. Niech nam wstydu nie robią
A widoczny na roboczy zdjęciu placyk to kącik wypoczynkowy, szklarnia jest w drugim końcu ogrodu

PS. Jeżówki ok. 80-100 cm. Białe, no chyba że się zapyliły

hm... dam i ja czas lawendzie...
A ciekawe czy Toszka zna jakiś sposób jak pomóc takiej lawendzie się dźwignąć? Może czymś nawozić?
Mi taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz, a lawende mam juz od kilku lat.

Jeżówki białe są piękne...ale nie przypuszczałam ze takie wysokie posadzę je wśród brzóz
Ps. Wstydu, to mam nadzieje że irga nie przyniesie oglądałaś jej korzonki? rozrosły się?