Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

07_Rene 11:21, 23 mar 2017

Bardzo fajnie ID z Boniką wygląda
Czytałam o planach hortensjowych... Nie ma to jak wpaść na dobry pomysł Będzie szał.
Toszka 18:45, 23 mar 2017

Ananasek napisał(a)
(...)
Nie wiem czemu ubzdurałam sobie że ID lubi cieniste rabaty... U Ciebie w pełnym słońcu wygląda wspaniale... koniecznie muszę ją przesadzić z cienia. (...)

ID moze spokojnie rosnąć na słońcu, ale niezaprzeczalnie w lepszej kondycji zimuje w cieniu.
Ananasek 21:27, 23 mar 2017

Toszka napisał(a)

ID moze spokojnie rosnąć na słońcu, ale niezaprzeczalnie w lepszej kondycji zimuje w cieniu.

Dzięki Toszko!
Właśnie sprawdzałam w e-katalogu roślin i zalecana jest na stanowiska cieniste i półcieniste. I tak ją posadziałam. Przezimowała ślicznie, aż żal ścinać. Jolcia ma ją w pełnym słońcu i już dawno ścięła...
Czyli jest przetestowana że daje sobie radę i w słońcu i cieniu... większym problemem zatem jest mróz.

gabriela_kra... 08:19, 24 mar 2017

Ananasek napisał(a)

Dzięki Toszko!
Właśnie sprawdzałam w e-katalogu roślin i zalecana jest na stanowiska cieniste i półcieniste. I tak ją posadziałam. Przezimowała ślicznie, aż żal ścinać. Jolcia ma ją w pełnym słońcu i już dawno ścięła...
Czyli jest przetestowana że daje sobie radę i w słońcu i cieniu... większym problemem zatem jest mróz.

Przepraszam, że się wtrącę, ale Carex Ice Dance to trawa zimozielona, jej się nie tnie. Jedynie jeśli są jakieś pojedyncze suche listki to sie je przycina lub wyskubuje.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc
jolka 12:37, 26 mar 2017

Ananasek napisał(a)
Extra Joluś! Właśnie o takie ujęcie rabaty mi chodziło! Dzięki! no i jeszcze kocimiętke masz... Nie wiem czemu ubzdurałam sobie że ID lubi cieniste rabaty... U Ciebie w pełnym słońcu wygląda wspaniale... koniecznie muszę ją przesadzić z cienia. ...a do róż nie wiem kiedy sie przekonam. Są śliczne ...ale te kolce... Chyba że poszukam jakies bezkolcowe odmiany... Ps.wschodzą Ci warzywka w skrzyniach?

Beatka, proszę bardzo Z kocimiętką to chyba się polubimy, bo widzę, że pięknie odbija po zimie. Niestety lawenda na tej rabacie mocno mnie niepokoi. Dotąd się nie martwiłam, bo mi nigdy lawenda po zimie nie wypadła, ale patrząc na jej obecny wygląd nie wiem co myśleć. Na razie czekam. ID chyba i w słońcu i w cieniu nieźle rośnie. Co do kolców u róż, muszę przyznać że jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza. Zawsze jakieś rękawice zakładam, i jakoś daję rady W skrzyniach wschodzi rzodkiewka i szpinak. Wczoraj wsadziłam sałaty, dziś sprawdzałam - wszystkie stoją

Macham porzeczkowo-agrestowo-aroniowo-kamczacko Znaczy owocowo

jolka 12:41, 26 mar 2017

Jak już jestem przy dolnej części ogrodu, to muszę wspomnieć o podporach na winogrona Pospawane, pomalowane, zabetonowane. Czekają na przewleczenie drutów. Mam tylko nadzieję, że winogrona zaczną w tym sezonie "współpracować". Bo w ubiegłym roku średnio to wyglądało

jolka 12:47, 26 mar 2017

Kawa napisał(a)
Jola Ty pracusiu nie obijasz się: )
ściskam Cię mocno czujesz?

Kamiś, Ty to dopiero jesteś pracuś Z zakupami, planami i wytyczeniami nowych rabat szalejesz!!
Ale ... śledzę CIĘ!!

Dla Ciebie dzisiejsze cisy - w szeregu zbiórka i buziaki w kolorze blue!!

Miłego dnia!!
Toszka 12:56, 26 mar 2017

gabriela_krajewska napisał(a)

Przepraszam, że się wtrącę, ale Carex Ice Dance to trawa zimozielona, jej się nie tnie. Jedynie jeśli są jakieś pojedyncze suche listki to sie je przycina lub wyskubuje.

Jak ma suche liście zwłaszcza po przedwiośniu to tnie się, tnie Lepiej wygląda i mniej grzyb ją żre. Mam ją 6 rok i masę poczynionych eksperymentów
jolka 12:57, 26 mar 2017

07_Rene napisał(a)
Bardzo fajnie ID z Boniką wygląda Czytałam o planach hortensjowych... Nie ma to jak wpaść na dobry pomysł Będzie szał.

Renia, mam nadzieję, że anabell się spisze
Ale na szał, to trzeba będzie poczekać z rok co najmniej, bo raczej kupie małe sadzonki w tym roku.

Właśnie a'propos... tak się zastanawiałam dziś przechodząc po ogrodzie, jak by wyglądał pas hortensji podsadzony przywrotnikiem w dużej ilości. Nie przypominam sobie podobnego zestawienia, ale w sumie przywrotnik bezproblemowy, szybko startuje po zimie. Kwitnie takimi żółto-limonkowymi kwiatuszkami, chyba mógłby się fajnie z hortensjami komponować. Co myślicie??

Macham "nowalijkowo"

jolka 13:01, 26 mar 2017

gabriela_krajewska napisał(a)

Gabrysia, ja się nawet za bardzo nad tym nie zastanawiałam. ID miała u mnie całkiem zniszczone liście po zimie, mrozach i wiatrach. Nie miałam wyjścia, ciachnęłam ostro - do zielonego. Zobaczymy co będzie Macham dzisiejszym zielonym

PS. wtrącaj się bez przepraszania