Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Agi2006 15:12, 31 maj 2017

jolka napisał(a)

Zdjęcia Ci pstryknę, ale muszę trochę ogarnąć tę część ogrodu, bo chwasty większe od gracków W sprawie skarpy stagnacja. Po wiosennej awersji do irgi, w końcu się za nią wzięłam. Wyplewiłam, nawiozłam, czasem dodatkowo ją podlewam. Rośnie, ma pączki, zobaczymy co dalej będzie. W każdym razie na pewno nie jest to miłość od pierwszego wejrzenia

Poza tym planuję hurtowe nasadzenie w dolnej części skarpy, taki żywopłotek odcinający skarpę od części owocowej. I na pewno będzie to tawuła.

No to czekam na zdjęcia. Ja odciełam swoją skarpę od trawnika na dole goździkami , bo dostałam je w hurtowej ilości. Jak nie kwitną to jest ok. ale kwitnące nijak mi pasują do całości No ale co...miałam je wyrzucić?
Nata 17:06, 01 cze 2017

jolka napisał(a)
I jeszcze jedna hortensjowa Tę to chyba najbardziej lubię wtedy, gdy hortensje są już białe, duże i ciężkie, i zaczynają się delikatnie opierać o bukszpanowe kule. Czyli za jakieś dwa tygodnie

Witam bardzo serdecznie! Jestem zachwycona rabatą z hortensjami i bukszpanem. Chciałabym założyć podobną tylko w kształcie koła ze średnicą 3 m. Z tego co przeczytałam obwódka z kul bukszpanu, trzmieliny Emerald Gold na pniu, miskanty morning light, hosty. ile hortensji są na rabacie i jakie odstępy były pomiędzy bukszpanami przy posadzeniu? od bukszpanami to ciemiernik? Nie mam doświadczenia, będę bardzo dźwięczna za odpowiedź.
jolka 22:20, 01 cze 2017

paulina_ns napisał(a)
Jolus to Tobie kiedy bardziej pasuje, ja w domu siedzę to mogę prawie o każdej porze dnia

Wiadomo,że nie da się wszystkiego ogarnąć i wcale się nie dziwię masz przecież ogromną działkę! Ja swojej malizny nie mogę ogarnąć, a co dopiero Twoje hektary, czasem żałuję że szmaty nie porozkladalam wszędzie, ale z drugiej strony dusić w niej rośliny i jeszcze sadzic coś w niej to koszmar, no ale coś za coś, to tak żebyśmy miały co robić

Paulinka, zdzwonimy się może w sobotę i sobie poustalamy kto z kim gdzie i kiedy
Co do ogarnięcia ogrodu to ja obecnie mam tak, że albo część owocowa jest zadbana albo kwiatkowa. Jak dotąd nie udało mi się wymyślić patentu na połączenie obu Dnia nie wydłużę. Jedyne co mogłabym zrobić to wstawać przed piątą i poświęcić dwie godziny na ogród przed pracą. A na to, po jednorazowym zrywie, jakoś na razie nie mam ochoty. Tak więc zostaje po staremu.

Buziaki

jolka 22:23, 01 cze 2017

Agi2006 napisał(a)
No to czekam na zdjęcia. Ja odciełam swoją skarpę od trawnika na dole goździkami, bo dostałam je w hurtowej ilości. Jak nie kwitną to jest ok. ale kwitnące nijak mi pasują do całości No ale co...miałam je wyrzucić?

No pewnie, że nie ma sensu wyrzucać roślin. Jak już coś to lepiej komuś odstąpić. Poza tym goździki są urocze i pięknie pachną.

Jak porobię fotki gracków to Ci wrzucę. Myślę, że w sb mi się uda, bo jutro pracuję na "cały zegar".

jolka 22:31, 01 cze 2017

Nata napisał(a)
Witam bardzo serdecznie! Jestem zachwycona rabatą z hortensjami i bukszpanem. Chciałabym założyć podobną tylko w kształcie koła ze średnicą 3 m. Z tego co przeczytałam obwódka z kul bukszpanu, trzmieliny Emerald Gold na pniu, miskanty morning light, hosty. ile hortensji są na rabacie i jakie odstępy były pomiędzy bukszpanami przy posadzeniu? od bukszpanami to ciemiernik? Nie mam doświadczenia, będę bardzo dźwięczna za odpowiedź.

Witaj Nati Na tej mojej rabacie jest 9 hortensji. Trudno powiedzieć co ile są posadzone, po prostu rozłożyłam w miarę równomiernie to co miałam no i wyszło jak wyszło Jak będziesz sadzić po obwodzie koła, i miałaby one stworzyć taki szczelny szpaler, to ja bym sadziła co jakieś 80-90 cm. Pomiędzy bukszpanami podobna odległość. Wiesz, jak zrobisz 10 cm w tę czy w tę stronę to się nic nie stanie. Nie ma też sensu sadzić bardzo gęsto, bo przecież wiadomo, że roślina przyrasta i nabiera masy. Za bukszpanami są ciemierniki, a przed nimi runianka.

Na pewno CI piękna rabatka wyjdzie
jolka 22:40, 01 cze 2017

To bardzo miłe, gdy ktoś tak ot po prostu sprawia nam przyjemność czy zaskakuje swoją życzliwością, tym że mu się chce choć nie musi, tym że jest bezinteresowny...

Taka sytuacja zdarzyła mi się wczoraj. Siedzę sobie w samochodzie, czekam na Mamę (a miałam ją zabrać od lekarza), a tu nagle sms --- zostawiłam ci werbenę u Rodziców---

Hmm... miłe to było, bardzo miłe ...

Kami ---- jeszcze raz dziękuję

Agi2006 09:59, 02 cze 2017

Jolu widze , ze masz biały łubin! Cudny! A jak ładnie mu do twarzy z morning light - bo to ta trawka tam rośnie za nim ...prawda? Siałaś go czy wsadzałas sadzonki? Cudny tez ten Twój przywrotnik. U mnie na działce pojawia sie on jako chwast. Jest płożący , przy ziemi. I tak sie zastanawiam, czy te Wasze przywrotniki to maja jakąś nazwę. Bo one sa wysokie a mój pełza po ziemi....
Kawa 10:21, 02 cze 2017

jolka napisał(a)

Hmm... miłe to było, bardzo miłe ...

no weeeeeeeźźźźźź
ciesze się że ci sprawiłam radość i sobie też że wreszcie mogę Ci coś dać a nie u ciebie ciągle szabrować
iwonkap 13:36, 02 cze 2017

jolka napisał(a)

Hehe, nieźle to wymyśliłaś z tym skopiowaniem Tak czy inaczej sesleria bardzo mi się podobała w innych ogrodach, no i mam już własną Zobaczymy, gdzie ostatecznie wyląduje

posadziłas ją już może ?
jolka 21:47, 03 cze 2017

Agi2006 napisał(a)
Jolu widze , ze masz biały łubin! Cudny! A jak ładnie mu do twarzy z morning light - bo to ta trawka tam rośnie za nim ...prawda? Siałaś go czy wsadzałas sadzonki? Cudny tez ten Twój przywrotnik. U mnie na działce pojawia sie on jako chwast. Jest płożący , przy ziemi. I tak sie zastanawiam, czy te Wasze przywrotniki to maja jakąś nazwę. Bo one sa wysokie a mój pełza po ziemi....

Tak, mam łubin Kupiłam w ub roku sadzonkę, trochę marna była ale w tym roku jest piękna Wysiałam jeszcze dziś do doniczki zebrane ubiegłoroczne nasiona. A za nim jest variegatus
Też paskowane liście, tylko troszkę szersze niż ML.

Co do przywrotnika, powiem Ci że ja go strasznie lubię Ten mój nazywa się bodajże przywrotnik ostroklapowy. Bardzo się ucieszyłam, jak go znalazłam w szkółce. Jest dość wysoki, ze 30 cm. Fajnie wygląda z tymi seledynkowymi kwiatkami i pięknie się krople rosy na nim osadzają. Ten chwastowy pełzający to jest nie ten chyba

Łubin poranny for you