Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Kawa 11:31, 21 sie 2017

Jola będę w tym tygodniu
będziesz popołudniami? późnymi ok.18?
czwartek albo piątek?
jolka 11:33, 21 sie 2017

Kawa napisał(a)
Jola będę w tym tygodniu
będziesz popołudniami? późnymi ok.18?
czwartek albo piątek?

Jak najbardziej. Zdzwonimy się wcześniej.
makadamia 11:43, 21 sie 2017

Jolu, ależ ładnie u Ciebie, podobają mi się szczególnie przebarwiające się vanilki w towarzystwie nigr

Pytanie: teraz przycinasz bukszpany? nie za późno? Bo moje też wołają o przycięcie ale zęby zaciskam i nożyc nie wyjmuję, żeby nowych przyrostów zima nie przymroziła...
jolka 11:54, 21 sie 2017

makadamia napisał(a)
Jolu, ależ ładnie u Ciebie, podobają mi się szczególnie przebarwiające się vanilki w towarzystwie nigr Pytanie: teraz przycinasz bukszpany? nie za późno? Bo moje też wołają o przycięcie ale zęby zaciskam i nożyc nie wyjmuję, żeby nowych przyrostów zima nie przymroziła...

Asia - dziękuję Szpaler wanilkowy wciąż w trakcie dopracowywania W tym roku pousuwałam (prawie) wszystkie zbędne rośliny z tego miejsca. Dokupiłam brakujące vanilki, dosadziłam rozchodnik. Mam nadzieję, że za rok już będzie taki jak powinien. Z drzewami też miałam tu problem. Najpierw mi wszystkie pissardi padły, gość mi wymienił w ramach reklamacji, ale już nie były takie wysokie jak chciałam. Teraz po zimie znów mi środkowa wypadła, dosadzałam nową (dlatego jest taka mała).

Co do bukszpanów - nie wiem czy za późno czy nie, ale na pewno swoje będę cięła. Nie mogę ich tak zostawić, bo mnie denerwują, zwłaszcza jak już te pierwsze siedem ciachnęłam Zwlokłam trochę z cięciem, bo sobie myślałam, że może w ogóle ich w tym roku ciąć nie będę. Ale teraz widzę - nie da się!

makadamia 12:12, 21 sie 2017

No to ja mam gorzej - ciełam je zgodnie ze sztuką w czerwcu a one i tak powypuszczały mnóstwo nowych przyrostów i dalej wyglądają nieporządnie.
m_gocha 12:19, 21 sie 2017

Jola szpalery hortensjowe, rozchodnikowe i jeżówkowe wręcz niesamowite!
Normalnie napatrzeć się nie mogę Można by je prezentować jako pokazowe

Rozchodniki swoje teraz rozsadzałaś wydłużając istniejący szpaler?

Czytam, że chcesz hosty likwidować Myślałam że Twoje bujne rośliny dają im latem cień....
Szkoda bo cudne masz... Gdybyś jednak chciała je wyrzucać to chętnie przygarnę-odkupię bo u mnie sporo cienia i nad pewnymi "rewolucjami" ogrodowymi się zastanawiam (narazie zdrowotnie muszę dojść do formy). A funkie uwielbiam i szukam fajnych odmian a lokalnie w CO. kiepsko z tym Jakbyś podtrzymywała swoją decyzję to ustawiam się w kolejce

Nie boisz się teraz cięcia bukszpanów? Zdążą zdrewnieć nowe przyrosty przed zimą? Ja bukszpany pociachałam miesiąc temu ale niestety nie zdążyłam z iglakami i tak sobie myślę, że to chyba już za późno
jolka 12:29, 21 sie 2017

Gosia, dziękuję za miłe słówka Rozchodniki rozsadzałam w sobotę, oczywiście teraz "nie wyglądają", ale chodzi my tylko o ty by puściły korzenie i już były na wiosnę. Hosty oczywiście Ci dam, na pewno będę sporo likwidować, choć z bólem serca Tę, którą najbardziej lubię dam do donicy. Wpadnij do mnie po prostu kiedyś i sobie weźmiesz. Wiesz, bez jakichś ceregieli, przygotowań jak do "pierwszej randki", tak po prostu.. Utkwiło mi w pamięci, jak to mówiłaś, gdy miałyśmy się pierwszy raz spotkać na orlenie, haha

PS.Ale najważniejsze - to wracaj do formy.
Zdrowie ponad wszystko!!

jolka 12:30, 21 sie 2017

makadamia napisał(a)
No to ja mam gorzej - ciełam je zgodnie ze sztuką w czerwcu a one i tak powypuszczały mnóstwo nowych przyrostów i dalej wyglądają nieporządnie.

Ja dwa razy w roku to cięłam tylko, będąc pierwszy rok na O.
Już wyzdrowiałam
ren133 12:51, 21 sie 2017

jolka napisał(a)
Zaczęłam ciąć bukszpanowe kule, po ciachnięciu siedmiu, doszłam do wniosku, że więcej czasu mi zajmuje sprzątanie niż cięcie. A że jeszcze prawie 50 mi zostało do cięcia, tak więc wreszcie się zmobilizowałam, by zamówić odkurzacz do liści. Czekam na dostawę i mam nadzieję, że się sprawdzi Zdjęcie robocze z cięcia. A przy okazji rabatka wschodnia Kule wręcz się proszą o cięcie już

Jolu
A jaki odkurzacz zamówiłaś? bo ja mam ten sam problem ... najgorzej posrzątać po tym cięciu ...

PS Ślicznie wyglądają hortki z grackami Też dosadziłabym do swoich gracki ale ostanio miałam pomylone i strach gdziekolwiek kupić ...
jolka 13:00, 21 sie 2017

Renia, taki zamówiłam: NAC VBE320-AS-J ODKURZACZ OGRODOWY DMUCHAWA 3200W. Pamiętałam, jak Agelika mówiła, że ważne by miał regulację mocy. Nie wiem czy dobry czy nie dobry, jak dotrze i będą miała okazję go użyć to się podzielę opinią

PS.: Hmm.. hortki z grackami?? Nie mam
To ML