Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 20:50, 24 sie 2017

AngelikaX napisał(a)
Jola widzę, że sprzęt przetestowany fajnie, że się sprawdził - ja ze swoje jestem baaardzo zadowolona

zastanawia mnie tylko jedno jak pisałaś że ta mniejsza druga rura wyrzuca kamienie... u siebie też mam dwie i nie zauważyłam jakoby grubą wciągało a cieńszą wywalało - kamień jak już dostawał mi się do rury to tylko na niewielką wysokośc ( z racji wagi spadał w tej samej rurze )

przepis na ogórki zaraz podeślę na priv

ps. Dziewczyny ja testowałam w ubiegłym roku odkurzacz w korze w gaiku brzozowym - wciągał trochę kory ale to i tak lepsze niż zbieranie liści ręcznie

Angelika, u mnie ewidentnie kamyczki są "wypluwane" chudszą rurką
I to wszystkie, nawet te malutkie bazalciki

A z korą tak jak piszesz - lepsze to niż ręczne wybieranie, ale szału nie ma. Po prostu wciąga korę i ją rozdrabnia. Jeszcze jak mi o tych nożach napisałyście, że uważać trzeba, to się martwiłam, żeby mi się te noże nie zniszczyły przez tą korę.
Kasiolaaa 20:51, 24 sie 2017

Pieknie czysto kulki jak z wystawy okraglutkie a ten odkurzacz chyba i ja kupie bo z puszczy leca mi liscie debowe i niedosc ze swoich mam od cholery do grabienia na jesien to i z lasu
AngelikaX 20:54, 24 sie 2017

Muszę się swojemu przy pracy baczniej przyjrzeć, bo moze mało spostrzegawcza jestem

a one nie są metalowe?
Jakiś czas temu przy podjeżdzie w tujach czyściłam kamień i ładnie mi ciągnął wszystkie syfy, nawet kawałek plastikowej klamerki nic mu nie było po tej akcji
asiak 21:19, 24 sie 2017

Kasiu, Jolu dziekuję
W takim razie u mnie się nie przyda, a szkoda
Może bym polubiłą cięcie
Marzenaka 22:12, 24 sie 2017

Jola - bukszpany jak z obrazka! Takie wymuskane. Fajnie ci rosną. Moje niestety coś nie mogą wyjść nas prostą. Ale dam im szansę jeszcze.
22:23, 24 sie 2017
jolka napisał(a)

Angelika, u mnie ewidentnie kamyczki są "wypluwane" chudszą rurką
I to wszystkie, nawet te malutkie bazalciki

A z korą tak jak piszesz - lepsze to niż ręczne wybieranie, ale szału nie ma. Po prostu wciąga korę i ją rozdrabnia. Jeszcze jak mi o tych nożach napisałyście, że uważać trzeba, to się martwiłam, żeby mi się te noże nie zniszczyły przez tą korę.

Właściwie to jest to jakby wirnik-rozdrabiniacz (przeważnie składa się z kilku jakby skrzydełek) i rozdrabnia on liście.Korą się nie martw,od tego nic się jemu nie stanie.Gorzej jak połknie spory kamyk i go nie wypluje.Może wtedy go uszkodzić.W tym co Ty masz i ja jest on z tworzywa.
edytowane: Wilgotne liście jakby Ci się zdarzyło sprzątać to lepiej je za pomocą dmuchawy zgarniać na kupki.Ja wtedy ich nie mielę tylko na taczkę zbieram i do kompostownika bo nieraz jest tak,że jesień jest mokra i niestety czasu nie ma by czekać aż liście wyschną na rabatach by móc je pozbierać i zmielić za pomocą odkurzacza ogrodowego.

iwonkap 08:24, 25 sie 2017

jolka napisał(a)

Macham zielonym

Jolu czy masz może to miejsce ogrodu z szerszej perspektywy ujęte na jakieś forteczce ?
jolka 21:58, 25 sie 2017

Kasiolaaa napisał(a)
Pieknie czysto kulki jak z wystawy okraglutkie a ten odkurzacz chyba i ja kupie bo z puszczy leca mi liscie debowe i niedosc ze swoich mam od cholery do grabienia na jesien to i z lasu

Tak, kulki w większości wykulkowane
Jeszcze mi zostało kilka na rabacie hortensjowej, ale strasznie ciężko tam wejść

Liściastych aż tak dużo nie mam, poza tym wiatr mi je wywiewa Najgorzej było z cięciem buksów w żwirku, strasznie ciężko te ścinki wybrać potem, a z kolei z tym rozkładaniem różnych mat/koców to średniowiecze i strata czasu.

jolka 22:00, 25 sie 2017

Marzenaka napisał(a)
Jola - bukszpany jak z obrazka! Takie wymuskane. Fajnie ci rosną. Moje niestety coś nie mogą wyjść nas prostą. Ale dam im szansę jeszcze.

Dzięki Marzenka Pewnie, że swoim daj szansę. Na pewno się odwdzięczą.
jolka 22:06, 25 sie 2017

iwonkap napisał(a)
Jolu czy masz może to miejsce ogrodu z szerszej perspektywy ujęte na jakieś foteczce ?

Proszę bardzo Zdjęcie sprzed kilku dni, obecnie trawa już skoszona i buksy już wykulkowane