Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 17:58, 07 paź 2017

frezja napisał(a)
To w takim razie muszę pozazdrościć pogody. U mnie chwile ze słońcem przeplatane są dość obfitym deszczem. Co wyjdę na fotki, to mnie deszcz wygoni ;( Piękne kolory lata mam i ja róże The Fairy w super formie a Ballerina zachwycać nie przestaje. U Ciebie też ta pierwsza ??

U mnie w dużej ilości Bonica
Jeszcze larissa coś tam próbuje, ale ogólnie rzecz ujmując rozczarowuje mnie w tym roku.
Już się zastanawiam co jej zrobić na przyszły sezon, żeby się opamiętała

jolka 18:14, 07 paź 2017

Mamy posadzonych trochę drzewek owocowych w dolnej części ogrodu. A ja, kurczę ... słabo się znam na sadownictwie W tym roku tak się bardzo nie przejmowałam, drzewka miały się porządnie ukorzenić, wzmocnić. No i tak się stało. Są już widoczne, trochę się zagęściły. Dziś zauważyłam, że na brzoskwiniach pozawiązywały się jakieś nowe pączki. No to się ucieszyłam, tylko się zaczynam zastanawiać jak się pielęgnuje sad jesienią

Niektóre drzewka mają mocno zainfekowane liście, jakimiś grzybami chyba.
Wiem, że mam je dokładnie wygrabić jak opadną. Ale czy coś więcej? No i co zrobić, żeby takich widoków w przyszłym sezonie nie oglądać??

Czytam różne strony, wyczytałam m.in. że jesienią trzeba mocznikiem drzewa spryskać, jak już liście opadną. Ale ogólnie to zielona jestem w temacie. Jakby ktoś miał doświadczenie w opiece nad sadem, i mógł mi w prostych słowach napisać co się z sadem jesienią robi, byłabym wdzięczna
Magleska 14:43, 08 paź 2017

Widoczki ogrodu jak zawsze piękne
Selery ogromne ,podcinałaś im korzonki ,że takie dorodne porosły ?
A co do sadu ,to będę pilnie obserwować odpowiedzi ,bo też się nie znam - narazie mam 2 czereśnie a chcę jeszcze jakieś owocowe dosadzić w tym sezonie
BasiaLT 21:52, 08 paź 2017

Jakie cudne fotki... oczu nie idzie oderwać.
asiak 07:35, 09 paź 2017

Te róże masz przepiękne
Kawa 12:43, 09 paź 2017

Joluś fajnie że u ciebie pogoda byłą u mnie chwilę, ale sobota pracowa wróciłam późno
nic u mnie ie grzebnięte

ślicznie ci bonica kwitnie a zdjecia selerów nie oddają ich wilekości
widziałam na żywca więc wiem
nicol21 22:27, 09 paź 2017

Piękne te Twoje róże o tej porze! i widać, że im dobrze i będą jeszcze kwitły.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
malgol 22:50, 09 paź 2017

Piękne masz Jolu róże! Aż nieslychane żeby tak kwitly o tej porze. Przeczytałam, że z Larisy jesteś niezadowolona...czemu?
Moja z donicy tej wiosny przesadzilam do gruntu I nie zakwitla wcale Nie wiem czemu mimo, że gałązki miała bujne I zdrowo wygladala
jolka 17:47, 22 paź 2017

Ożesz.. dawno mnie było Praca, praca.. ciężko wygospodarować czas na internet, poza tym czasem mam dość patrzenia w komputer. Ale tęsknie za widokami pięknych ogodowiskowych ogrodów, więc w jesienno zimowym czasie postaram się co nieco nadrobić

Jeśli chodzi o ogród, to zgodnie z zamierzeniem obsadziłam dół skarpy podwójnym pasem tawuły. Z sadzonek jestem średnio zadowolona. Fakt .. kosztowały niewiele, ale były kompletnie nie wystandaryzowane, jedne piękne, inne nędzne...Mam jednak nadzieję, że się przyjmą a wiosną o nie zadbam.

Wsadziłam też trochę tulipanów, irysów i krokusów, by cieszyły oczy wiosną
a eM. podziałał w części warzywno-owocowej.

Porzeczki przecięte, przygotowane do zimy.

Winogrona ładnie się przebarwiają na czerwono, tylko nie wiem czy coś im teraz jeszcze robić, czy dopiero na wiosnę. Muszę doczytać.

jolka 17:55, 22 paź 2017

Z kwiatów .. bonica jeszcze widoczna Towarzystwa dotrzymuje jej trochę niebieskości
Fotka poranna, nim jeszcze świeciło słońce, a teraz delikatny deszcz ogród podlewa.

Miłego popołudnia dla wszystkich