Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 18:21, 02 paź 2017

Magleska napisał(a)
Do doradzania się nie nadaję ,ale nadal wpadam się pozachwycać..... i te białe zawilce są cudowne ,muszę znaleźć im miejsce u siebie , bardzo mi sie podobają

Znajdź koniecznie Są jeszcze białe pełne i różowe
Mnie się one też bardzo podobają, i w sumie długo kwitną...
Już chyba z miesiąc.
jolka 18:24, 02 paź 2017

Zuzka25 napisał(a)
Ze mnie to żadna ogrodniczka, więc nie wiem, czy pomogę, ale spróbuję. Wiosną, spragniona kolorów, też zastanawiałam się miedzy tawułą Goldflame a Golden princess. Na początku bardziej podobała mi się Goldflame z młodymi przyrostami, ale ostatecznie wybrałam Golden princess i nie żałuję. Wydaje mi się, że cały rok wygląda "świeżo", a Goldflame później traci na swoim uroku. Ale to tylko moje spostrzeżenie

Zuzka - ogród masz, wątek masz - więc jesteś OGRODNICZKA "pełną gębą" że tak się wyrażę Dzięki za Twoją opinię. Właśnie mnie się też na początku bardziej podobała Goldflme (nawet kiedyś kupiłam jedną na rozmnożenie), ale teraz się waham. I coś mi się wydaje, że wybiorę podobnie jak TY
jolka 18:25, 02 paź 2017

Dorota123 napisał(a)
Twój jesienny ogród prezentuje się pięknie, kwitnąco jak w środku lata.

Basia to przez bonicę, zawilce i kocimiętki
Dzięki za miłe słówka
jolka 18:26, 02 paź 2017

paulina_ns napisał(a)
Jolus zostawiam buziaki

No wreszcie jesteś Paulinka Już się zastanawiałam czy na jakieś posezonowe wakacje nie pojechaliście Buziam również i pokazuj co działasz, bo znając Ciebie na pewno nie usiedzisz na miejscu

jolka 18:31, 02 paź 2017

iwonkap napisał(a)
Jolu jak ta rabata wygląda nim zakwitną ? długo kwitną ? jaka to odmiana ?

Zawilce kwitną chyba już od początku września, to długo wg mnie I wciąż jeszcze są w dużej ilości. Rabata bez nich wygląda dobrze, nie mam tu zdjęcia pod ręką, ale pokazywałam ją wielokrotnie. Widać po prostu tę sosnę himalajską w białych różach, a za nią cisy. Potem nagle... ni z tego ni z owego.. pomiędzy sosną a cisami wyłaniają się one! Białe zawilce

Nie wiem jaka to odmiana, zakupione jako zawilec marki zawilec

jolka 18:34, 02 paź 2017

mrokasia napisał(a)
Mam u siebie goldflame, golden princes i goldmound. Goldflame rzeczywiście mają kolorowe przyrosty wiosną (choć przez ten pomarańczowy kolor wygląda jakby była jesień a nie wiosna), potem są limonkowe ale w ciągu sezonu moim zdaniem brzydną niestety. Po cięciu odzyskują urodę na jakiś czas. Drugi raz bym ich nie wybrała. Kwitną na ciemnoróżowo.

Golden princes i goldemound moim zdaniem dość podobne, kwitną na jasnoróżowo, goldmound moim zdaniem nieco sztywniejsze ma gałązki i rośnie chyba silniej, goldenprinces drobniejsza. Jest jeszcze golden carpet - niższa, raczej okrywowa odmiana. Ja bym wybrała golden princess, z perovskią będzie ślicznie .

No właśnie - tego mi było trzeba! Dzięki Kasia. Dobrze, że jednak zapytałam przed zakupem, bo kto wie czy bym się na Goldflame nie zdecydowała.

Kupię Golden Princess, już nawet dzwoniłam do okolicznej szkółki, ale nic nie mają, tak więc zamówię na necie.

jolka 18:37, 02 paź 2017

Kawa napisał(a)
Joluś na tawułach się zupełnie nie znam
chociaz kupiłam w tym roku 3 i na razie wyglądają raczej marnie...
zawilce śliczne hmmm czyżbym zachorowała na biel?

Kamiś... co do tawuł, decyzja już się raczej wyklarowała
A Ty jakie kupiłaś, nie pamiętam ich...

Zawilce piękne, możesz śmiało chorować na białe
Ale jakby coś, to pamiętaj że są też różowe
jolka 18:42, 02 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)
A może zamiast tawuły takiego tawulca 'Crispa'? Gałązki piękne w stanie bezlistnym i kolor jesienny bajkowy. Tylko z irgą to on się zleje. Ale wart polecenia, bo bezproblemowy.

Ewa, dzięki za zwrócenie uwagi na tę roślinę, zupełnie jej nie znam. Obejrzałam na necie, ciekawie wygląda i latem i jesienią. Nie wykluczone, że gdzieś jeszcze go zmieszczę, ale póki co posadzę tawuły.

Będzie atak na skarpę od dołu Stworzą się przynajmniej jakieś ramy, od góry ... od dołu .. pozostanie wypełnić środek. Mam nadzieję, że i irga wreszcie pokaże na co ją stać!
mrokasia 18:45, 02 paź 2017

Jola, jak jutro nie będzie padać to sfocę dla Ciebie moje tawuły i irgę, będziesz mogła rzucić okiem . Irga najpierw stała w miejscu ale jak ruszyła to ho ho .
Mirka 18:45, 02 paź 2017

Czytam że chcesz skarpę podsadzić tawułą Golden Princess.to ja mam namiar na szkółkę gdzie mozna tanio kupić sadzonki z gołym korzeniem .Po 15 zaczynają sprzedaż. 1.60'szt.