Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 18:50, 02 paź 2017

margaretka3 napisał(a)
Jolu, ja chyba goję wywalę. Co z tego, ze kwitnie, skoro ani jednego owocu nie ma, a cała w mączniaku. Róże kwitną u Ciebie nieprzyzwoicie pięknie. Jaką masz odmianę zawilca?

Gosia, zastanawiam się dlaczego Twoja goja nie ma owoców. Jedną masz?? Może one się jakoś zapylają... ja mam cztery obok siebie. Też się denerwowałam przez pół lata, że rośnie jak guupia, a kwiatka zero. Ale w końcu zakwitła, i obecnie czerwone koraliki dojrzewają. W sumie żałuję, że nie poszłam dziś trochę zebrać, bo się tydzień deszczu szykuje. Niestety u mnie też mączniak ostro ją zaatakował, ale i tak trochę owoców będzie.

W przyszłym roku chyba zetnę ją całkiem - znaczy bardzo nisko. Ale wywalać póki co nie mam zamiaru. Róże dziękują za uznanie A zawilec jest marki zawilec Nie wiem jaka to odmiana.
jolka 20:01, 02 paź 2017

mrokasia napisał(a)
Jola, jak jutro nie będzie padać to sfocę dla Ciebie moje tawuły i irgę, będziesz mogła rzucić okiem . Irga najpierw stała w miejscu ale jak ruszyła to ho ho .

O super Wrzuć fotki od razu u mnie
jolka 20:03, 02 paź 2017

Mirka napisał(a)
Czytam że chcesz skarpę podsadzić tawułą Golden Princess.to ja mam namiar na szkółkę gdzie mozna tanio kupić sadzonki z gołym korzeniem .Po 15 zaczynają sprzedaż. 1.60'szt.

Po 1,60 sztuka?? To może ja od razu w dwóch rzędach posadzę, hehe
Mireczko, podrzuć mi proszę namiar, jeśli możesz
Kasiolaaa 21:04, 02 paź 2017

Bonica pieknie wyglada cudowne foto w calosci
Magleska 21:50, 02 paź 2017

jolka napisał(a)

Znajdź koniecznie Są jeszcze białe pełne i różowe
Mnie się one też bardzo podobają, i w sumie długo kwitną...
Już chyba z miesiąc.

Zrobiłam z nimi rabatę przy warzywniku same rozplenice i zawilce białe na efekt muszę poczekać
mrokasia 18:28, 03 paź 2017

Jola, usunęłam wstawione wcześniej zdjęcia żeby Ci słabymi fotami nie zaśmiecać wątku. Gdybyś ich nie widziała daj znać to wrzucę u siebie .

Gosialuk 19:54, 03 paź 2017

Wydaje mi się, że tawuła Golden Princess ładniej będzie kontrastować z irgą, która jest przecież w kolorze głębokiej zieleni.
katel 22:29, 03 paź 2017

jolka napisał(a)
Dziewczyny, mam zamiar podziałać jeszcze trochę w temacie skarpy. Chcę posadzić, tak jak kiedyś pisałam - pas tawuły dołem. No i się zastanawiam jaką wybrać??

Goldflame?? Golden princess?? Goldmund?? Czy jeszcze inną??

A że muszę kupić ok 50 sadzonek, więc nie chciałabym "wtopić", że tak się wyrażę Z jednej strony mnie kuszą czerwone wczesną wiosną listeczki u goldflame, z drugiej ten seledynek całoroczny (np golden princess) też jest ładny. Nie wiem co tam jeszcze posadzę więcej na tej skarpie, ale nie wykluczam stella d'oro w dużej ilości, albo perovski ... te by się chyba ładniej z golden princess komponowały. W grę wchodzą też czerwone berberysy, tu by chyba bardziej goldflame pasowała...

Jakby się komuś jakieś przemyślenie nasunęło w tej materii... będę wdzięczna

Już doczytałam że wybrałaś, ja z tych 3 mam u siebie goldmound i jestem nimi zachwycona. Golden Princes chyba bardzo podobna . Jeszcze dodam że bardzo łatwo je rozmnożyć - po wiosennym cięciu wkładałam patyczki do ziemi - bez żadnego ukorzeniacza - tylko koniecznie do cienia i trzymać wilgoć i 99% sukcesu. Jutro poszukam zdjęć moich i wstawię u siebie - zawołam jak już będą .
Pięknie komponują się z czerwienią i niebieskim.

iwonkap 19:40, 04 paź 2017

Jolu mam pytanko o Twoje brzozy - jakie odległosci masz dla nich zostawione tj ile rosna od płotu ?
jolka 22:32, 04 paź 2017

mrokasia napisał(a)
Jola, usunęłam wstawione wcześniej zdjęcia żeby Ci słabymi fotami nie zaśmiecać wątku. Gdybyś ich nie widziała daj znać to wrzucę u siebie .

Kasia, no ja Cię proszę!! Niepotrzebnie usunęłaś. Rzuciłam okiem rano na telefonie, super wyglądały - świeża wiosenna zieleń, pomimo że jesień za pasem. Myślałam że sobie teraz na spokojnie oglądnę...a tu nie ma Tak czy inaczej dziękuję, ale niepotrzebnie usunęłaś