Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 23:51, 09 lut 2019

Ewilena napisał(a)
Jola twój ogród to mój ulubiony tu na O.
Wypatrzyłam znowu jakies drzewo u Ciebie, na dole,po prawej zaraz. Czy to buk?jaki?

Buk czerwony Rohan Obelisk. Rośnie jakby chciał a nie mógł!!
Może wreszcie w tym roku będzie chciał i będzie mógł

Edytuję, by za miłe słówko dzisiejszym zdjęciem podziękować Walka zimy z wiosną Zielone buksy się do słoneczka wygrzewają i szykują do startu a hacone lada dzień do ścięcia Taka kolej rzeczy ...

jolka 23:53, 09 lut 2019

MalGosia napisał(a)
Joluś wszystkiego najlepszego w tym Nowym Roku
odezwij się - brakuje mi Twych pięknych widoczków!

Dziękuję i wzajemnie
Idzie wiosna, więc na pewno będę zaglądać częściej by się móc z Wami podzielić ogrodowymi radościami i smuteczkami Mam nadzieję, że tych pierwszych będzie więcej

jolka 23:54, 09 lut 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Wpadlam zyczyc Szczesliwego Nowego Roku

Kasia dziękuję bardzo.
I dla Ciebie również wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w Nowym Roku

jolka 00:08, 10 lut 2019

Veega napisał(a)
Jola, przed chwilą skończyłam czytać Twój wątek. Przeczytałam go z wypiekami na twarzy od pierwszej do ostatniej strony. Wiem, wiem, powiesz, że nie potrzebnie, tak jak mówisz to innym osobom, które piszą podobnie jak ja, ale dla mnie była to świetna lektura na zimowe wieczory. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego dzieła, no i oczywiście Twojego męża W Twoim ogrodzie zachwyca mnie wszystko, więc nie będę nawet wymieniać, bo była by to bardzo długa lista.
Podziwiam ogrom pracy, konsekwencję i wyczucie smaku. Dla mnie jesteś wielka
Pozdrawiam i życzę, abyś czerpała wiele radości ze swego dzieła

Veega - bardzo dziękuję za przemiłe słówka. Bez wątpienia będą stanowić dla mnie znakomitą motywację do dalszej troski o ogród, szukania nowych roślin, pomysłów, ciekawych rozwiązań, nowych pomysłów..

Zrób sobie prezent na Nowy Rok i zakładaj swój wątek
Bardzo chętnie zobaczę jak to u Ciebie wygląda

BUZIAK
Wendy79 08:07, 10 lut 2019

Jolu, jesteś Może jakaś relacja z cięcia tych winorośli ? Albo informacja jak je prowadzisz, albo skąd brałaś info, jak to robić? Wiem, wiem, za dużo bym chciała, ale muszę iść i ciąć i wiem, że nic nie wiem... A jabłonie jak ciąć? Stanęliśmy wczoraj z M. przed jedną i on mówi: ja już nic nie rozumiem
Magleska 08:41, 10 lut 2019

Fajnie Cię widzieć Jolu
Joku 12:12, 10 lut 2019

Chciałabym się oficjalnie przywitać . Przez długie zimowe wieczory lektura twojego wątku była wspaniałym umilaczem czasu. Stworzyłaś piękny ogród, podziwiam konsekwencję. Będę zaglądać pewnie po cichu, jestem ciekawa jak będzie się prezentować ogród w tym sezonie.
A widoku też zazdroszczę .
jolka 13:56, 10 lut 2019

Wendy79 napisał(a)
Jolu, jesteś Może jakaś relacja z cięcia tych winorośli ? Albo informacja jak je prowadzisz, albo skąd brałaś info, jak to robić? Wiem, wiem, za dużo bym chciała, ale muszę iść i ciąć i wiem, że nic nie wiem... A jabłonie jak ciąć? Stanęliśmy wczoraj z M. przed jedną i on mówi: ja już nic nie rozumiem

Aga.. jeśli chodzi o winogrona, to do mniej najbardziej przemawia ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=ZpEz6wGyFwk
Robię tak, jak ten Pan pokazuje, czyli prowadzę jedną łozę po najniższym drucie.
Nie wiem czy to jest dla mnie optymalna forma, ale to jedyne co w miarę kapuję o co chodzi

Co do jabłoni i drzewek owocowych, to ja Ci absolutnie nie doradzę, bo u siebie robię "na wyczucie".
Staram się wycinać te gałęzie co idą do środka, co się krzyżują, pilnuję też żeby nie uciekały bardzo do góry.
No ale u siebie to sobie mogę robić, natomiast zdecydowanie nie chciałabym żebyś sobie drzewa zniszczyła przez moje porady

Fotki dzisiejsze

gosika67 14:16, 10 lut 2019

Cześć piękne krajobrazy u Ciebie, pozdrawiam Cię serdecznie.
sylwia_slomc... 15:13, 10 lut 2019

Cudne masz te rozchodniki takim łanem i kolorystyka moja bo ogród Ci się przebarwia żółto( trawki) i czerwono,( hortki, rozchodniki, klonik jakiś chyba) Piekne miejsce stworzyliście, o dylematach psich poczytałam Ciekawa jestem na czym stanie