Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 14:14, 26 kwi 2015

nicol21 napisał(a)
Trzmielinki pięknie ruszyły - śliczny ich ten kolorek i delikatność - prawda? A tulipany będą boskie.
Mam nadzieję, żę zakupy masz udane i będziesz działała dalej

Prawda, całkowita prawda A tulipany uwielbiam od dziecka. Już żałuję, że nie będę mogła patrzeć na nie co dzień. Ech kurcze, mus się przenieść do nowego domku, bo tyle pięknych chwil człowiek traci Zakupy owszem poczynione: 13 vanilek na rabatę od południa i 2 limki, które potrzebowałam do uzupełnienia ubiegłorocznego szpaleru. Powinny dotrzeć koło środy/czwartku, tak więc długi weekend zapowiada mi się pracowicie

jolka 14:18, 26 kwi 2015

Dorota123 napisał(a)
Masz pięknie przygotowaną przestrzeń do nasadzeń, ja mam problem z wciśnięciem jakiejkolwiek roślinki. Trzmieliny piękne.

Dorotka, przestrzeni ta ja mam aż zadość. 2/3 ogrodu to jeszcze "szczeropole" Żeby cokolwiek było widoczne, muszę kupować hurtowe ilości roślin, bo inaczej to ogóle szkoda zachodu. Ale, nie poddaję się Trzmielinka owszem fajna jest, tak więc będę pewnie dosadzać. Podziwiam łany wiosennych kwiatów u Ciebie i trzymam kciuki za Twój trawnik!

jolka 14:33, 26 kwi 2015

tabliczkaznapisem_ucze_sie napisał(a)
Macham do Ciebie Jolus wiosennie
Ja tez juz nie mogłam sie doczekać tej wiosny w ogrodzie
Eh, co za przypadłość

Macham również Martusia
A co do przypadłości .. proponuję pozostawić nieleczoną

jolka 14:39, 26 kwi 2015

paulina_ns napisał(a)

BOSKIE widoki u Ciebie, moja ulubiona rabatka u mnie trzmielina również daje teraz mocno po oczach swoją żółcią ja też czekam na tulipanki, dzisiaj doczekałam się pierwszego - żółtego, który pięknie się otworzył, a jak słonko zaszło, znów schował pozdrowienia dla Ciebie zostawiam

Paulinka, Twój żółty tulipanek widziałam. Widziałam też stożka giganta Piękny jest. Coś mi się wydaje że się Twój M. wciąga coraz bardziej w ogród

jolka 14:44, 26 kwi 2015

Gardener27 napisał(a)
Jolu rabaty z roku na rok coraz u Ciebie ładniejsze Trzymam kciuki za tą która obecnie powstaje Ja też zakochałem się w bukietowych i sadze je gdzie tylko można Nie mam już za wiele miejsca co mnie trochę stopuje Trzmieliny na pniu to moje faworytki, buksiki masz bardzo dorodne i czekam na tulipany

Pozdrowienia zostawiam

Dzięki Przemuś za miłe słówko Na rabatkę, która powstaje poczyniłam już pierwsze zakupy. Nie ostatnie, bo coś czuję że do późnej jesieni będę ten pas uzupełniać Może na zdjęciu to tak nie wygląda groźnie, ale jest tam ok 40 metrów kwadratowych!! Kawał szczeropola

Pozdrawiam Cię również

paulina_ns 19:38, 26 kwi 2015

jolka napisał(a)

Paulinka, Twój żółty tulipanek widziałam. Widziałam też stożka giganta Piękny jest. Coś mi się wydaje że się Twój M. wciąga coraz bardziej w ogród

Dziękuję Jolu Powiem Ci, że sama jestem bardzo pozytywnie zaskoczona jego zachowaniem, co chwilkę chodzi i spogląda na rabatki, bierze węża i podlewa, jak jedziemy do ogrodniczego to jak chcesz kup sobie to to tamto, a co tu wsadziłaś, a może to byś tu wsadziła itp także wciągnął się wciągnął Stożka kupiłam w SS.

ps. Jak jesteś na kupnie trzmieliny na węgierskiej mieli ładne sadzonki, w cenie 3,50 tylko, ja tam kupiłam na obwódkę.
jolka 20:02, 26 kwi 2015

paulina_ns napisał(a)

Dziękuję Jolu Powiem Ci, że sama jestem bardzo pozytywnie zaskoczona jego zachowaniem, co chwilkę chodzi i spogląda na rabatki, bierze węża i podlewa, jak jedziemy do ogrodniczego to jak chcesz kup sobie to to tamto, a co tu wsadziłaś, a może to byś tu wsadziła itp także wciągnął się wciągnął Stożka kupiłam w SS.

ps. Jak jesteś na kupnie trzmieliny na węgierskiej mieli ładne sadzonki, w cenie 3,50 tylko, ja tam kupiłam na obwódkę.

Super, że się M. wciągnął, lepiej współpracować niż wojować U mnie M. też ogródkowe tematy lubi, tylko strasznie się zniechęca Jak widzi "hektary szczeropola", to od razu ma dość Tak więc muszę mu pracę w małych fragmencikach dawkować i jest OK Ale teraz wyjechał i będę walczyć sama

A trzmieliny nie będę kupować, bo mam swoją rozmnożoną w ub. roku.
Muszę tylko pomyśleć jak ją sensownie zagospodarować.

paulina_ns 20:08, 26 kwi 2015

jolka napisał(a)

Super, że się M. wciągnął, lepiej współpracować niż wojować U mnie M. też ogródkowe tematy lubi, tylko strasznie się zniechęca Jak widzi "hektary szczeropola", to od razu ma dość Tak więc muszę mu pracę w małych fragmencikach dawkować i jest OK Ale teraz wyjechał i będę walczyć sama

A trzmieliny nie będę kupować, bo mam swoją rozmnożoną w ub. roku.
Muszę tylko pomyśleć jak ją sensownie zagospodarować.

Ja swojego zachęciłam zgrzewką piwa haha i robota od razu mu lepiej szła . Oj to współczuję w pojedynkę ciężko, no, ale widziałam, że najgorsze zdążył zrobić Ja też trzmielinkę teraz ukorzeniam, ale zobaczymy czy coś z niej będzie.
jolka 20:14, 26 kwi 2015

Tak jak mówiłam, w tym roku walczę z południową stroną ogrodu. Rabatka wzdłuż domu w miarę się rysuje, mniej więcej wiadomo jak będzie. A ja myślę jeszcze o dwóch miejscach. Muszę jakoś rozplanować przestrzeń, bo z początkiem maja ruszam z trawnikiem. Byłoby bez sensu robić trawnik a potem zrywać murawę, tak więc chcę przynajmniej jakoś wytyczyć linię rabat.

Jedno z nich to "gaj brzozowy" koło bramy wjazdowej. Wstępny plan jest taki:
9 brzóz, przestrzeń wydzielona niziutkim żywopłocikiem. Z tyłu jest żywopłot grabowy (choć póki co nie wygląda, ale jest). W środku ukryty placyk do posiedzenie, docelowo może altana. Na razie koncepcyjnie, bez zbędnych szczegółów.
Jak myślicie, byłoby coś takiego??

Wszelkie uwagi, sugestie, "głośne myślenie", mile widziane. Z góry dziękuję za każdą myśl

jolka 21:15, 28 kwi 2015

Dziś dopiero miałam pierwsze wiosenne koszenie trawnika. Przy okazji trochę ogarnęłam zarastające chwastami szmaragdy,podsypałam granulkami rh i hortensje. Trawa nie najgorsza, lariski pięknie się zazieleniły. Umbry trochę grymaszą, zwłaszcza jedna, co podejrzewam, że ją woda zalewa