Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

AgnieszkaW 15:37, 06 mar 2014

Aniu, ja też z tych, co bałwanków nie lubią...u Ciebie ich raczej nie widzę...
ka1sia 16:06, 06 mar 2014

Ania, z praktyki tego derenia nie znam, ale w ostatniej magnolii wyczytalam o nim: dereń świdwa Compressa, inaczej dereń biały Hessei, wolno rośnie, ma pionowe pędy i poskrecane liście. Jesienią fioletowieje.
Bardzo fajnie wygląda zimą dereń świdwa Midwinter Fire, ma takie jaskrawoczerwone łodygi, ale pod warunkiem dostepu dużej ilości światła, gdy jest go mniej, to łodygi są pomarańczowe, żółte lub nawet zielone.

buziaczki
malgorzata_s... 20:56, 06 mar 2014

Anuś a ja z tych co bałwanki lubią No może i ja bałwanek ale u ciebie też raczej w tym miejscu ekran bym widziała buziaki
anna_g 21:26, 06 mar 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, ja też z tych, co bałwanków nie lubią...u Ciebie ich raczej nie widzę...

Bałwanki w tym miejscu odeszły w niebyt dzięki za opinię Aga Cieszę się jak mi doradzacie
anna_g 21:38, 06 mar 2014

ka1sia napisał(a)
Ania, z praktyki tego derenia nie znam, ale w ostatniej magnolii wyczytalam o nim: dereń świdwa Compressa, inaczej dereń biały Hessei, wolno rośnie, ma pionowe pędy i poskrecane liście. Jesienią fioletowieje.
Bardzo fajnie wygląda zimą dereń świdwa Midwinter Fire, ma takie jaskrawoczerwone łodygi, ale pod warunkiem dostepu dużej ilości światła, gdy jest go mniej, to łodygi są pomarańczowe, żółte lub nawet zielone.

buziaczki

Kasiu A ja goopol przecież tą Magnolię nawet mam dzięki za przypomnienie... Przeglądnęłam - wybór jest. Bardzo mi sie podobają te kolorowe pędy zimą - Midwinter fire i Winter Beauty.
anna_g 21:48, 06 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Anuś a ja z tych co bałwanki lubią No może i ja bałwanek ale u ciebie też raczej w tym miejscu ekran bym widziała buziaki

Noooo - widać i bałwanki muszą mieć swój czas i miejsce Dzięki A co powiesz tam o dereniach? Nie chcę więcej iglaków tam - troszku problem mam z teściami w kwestii wysłonięcia się od ulicy... Pomyślałam o dereniach bo można je ciąć, mają fajne pędy zimą (no i wtedy jest odsłonięte Jest w nich wybór, przy okazji kwitną i owocują (przynajmniej niektóre), a może lepsza pęcherznica? albo krzewuszki? w każdym razie i zdecydowanie coś liściastego.
Bogdzia 21:48, 06 mar 2014

Ładnej pogody i miłego dnia jutro zycze. Pozdrówka.
Kindzia 09:10, 07 mar 2014

A u moich sąsiadów bałwanki za płotem są i wyglądają Nie pamiętasz? Jutro sobie odświeżysz...
Wszystko zależy od całości. U nich pasuje
anna_g 09:33, 07 mar 2014

Bogdziu Tobie miłego dnia dzisiaj

Kasia no pewnie że nie pamiętam... nie kciałaś ze mną chodzić po ogrodzie tom sie ino rozejrzała na szybciorka - jutro sobie pooglądam dokładnie i zdjęcia będę robiła No i znowu mam się z czego cieszyć
Kindzia 10:33, 07 mar 2014

Zimno było wtedy, a Tobie się zachciało latać. Teraz też nie ma co oglądać jeszcze.

I o mieczykach. Przed wkopaniem zaprawiałam je Kaptanem, możesz innym na grzyba. Pół godziny moczyłam, potem niech przeschną. A jeszcze kiedy się to robi To w takim samym czasie jak dalie. Musi już ciepło być, zależy od roku. Jeżeli ciepełko pełne będzie, to już pod koniec kwietnia, albo na początku maja. Chociaż piszą, że po zimnej Zośce dopiero można wkopać. Zawsze dawałam obornik granulowany do dołka (dołek głęboki na 3 x wysokość cebulki), trochę z ziemią go wymieszałam, na to cebula i finito. Zakopujesz i czekasz Musisz się zaopatrzyć w Karate Zeon, tak na wszelki wypadek Ci mówię, jakby był rok co wciornastki bendom...to takie czarne maleństwa, które żrą liście i kłos kwiatu. Wtedy, jak ich nie wytrujesz, nici z kwiatków. Nie rozwiną się i zaschną W zeszłym roku nie było wciornastków, dwa lata temu żarły.
O dzeciach mieczyków jutro Ci powiem. Nie mam czasu teraz. Robota wzywa