Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

AgnieszkaW 08:42, 09 lis 2018

Izo,

Aniu, póki co, to nie narzekam na miejsce

Gabrysiu, nie, ja nie mam skrzyń, ale chodziło o Mirę, bo pytała. Oczywiście kontakt się może przydać, podaj na priw. Dziękuję

Pszczelarnia 10:09, 09 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wlezą górą, myszy nawet na pierwsze czy drugie piętro potrafią po ścianie wleź to co dla nornicy takie kilka desek.
Ja w zeszłym roku jak sadziłam tulipany w rzeczkę i posadziłam cebulki prosto w ziemię zrobiłam miksturę z czosnku zmiksowanego i piołunu zaparzonego i tym polałam całą ziemię gdzie rosły cebulki, wiosna wszystkie wyszły z ziemi. Teraz tez muszę tak zrobić bo już jak zajrzałam cebulki podrosły i liczę na kwitnienie

Tak, nornicowate nie wchodzą na zaminowane pola - to dobry kierunek. Mają dobry węch ale ten można oszukać.

Mogłabym pracę magisterską napisać o nornicowatych i ich zwyczajach (obserwacja i liczna populacja u mnie).

Dlatego zapychanie dziur włosami i innymi liśćmi - jeśli się robi to trzeba po całości.

Najlepiej jednak zrobić im fragmentaryzację siedliska czyli dobrać się do bezpiecznych kryjówek i dróg komunikacyjnych. Zjedzenie selera w warzywniku i tam łapanie złodzieja, to ostatni element działania.
malgorzata_s... 10:13, 09 lis 2018

Tajemniczy,zaczarowany,nostalgiczny.Właściwie jakiego by określenia na piękno nie zastosować to pasuje do Twojego ogrodu
AgnieszkaW 19:01, 09 lis 2018

Ewo, no właśnie, trzeba działać po całości, więc włosy odpadają, ale gałązki piołunu to chyba dobry kierunek + jakaś chemia jednak...

Gosiu, dziękuję

Balea 11:01, 10 lis 2018

Witam Agnieszko,

dopiero teraz odkrylam twoj przepiekny ogrod i mam odrazu pytanie.
We wizytowce widac w toim ogrodzie 3 sliwy nigry.
Jeszcze nie przeszlam wszytkich 1047 stron z twojega watka ale na tych nowszysz zdjeciach nigdzie tych sliw juz nie widze.

Dlatego chiclam zypytac, cze je wogole jeszcze masz? Jesli tak, to mogla bys pokazac zdjecie jak tera w listopadzie wygladaja?

pozdrawiam
Balea
AgnieszkaW 15:01, 10 lis 2018

Balea, nie mam już śliw, bo niestety zniszczyły je grzyby, ale np. Gosia - ciocia z Ciociogrodu ma, zajrzyj do niej

Ps, nie warto śledzić całego wątku, lepiej ostatnie aktualne fotki obejrzeć, by być na bieżąco, bo ogród bardzo się zmienił przez te kilka lat...
Balea 15:29, 10 lis 2018

Oh szkoda, tak mi sie podobaly. I nie dalo sie juz nic zrobic np. jakimis opryskami?
A ile twoje Nigry mialy lat, te z wizytowki?

Dzieki, to juz ide zagladnac do cioci ogrodka

AgnieszkaW 15:33, 10 lis 2018

Nie dało, próbowałam. Nie pamiętam, nie liczyłam, kilka. To już przeszłość dla mnie, nie wracam do tego, co było...
Tamaryszek 21:38, 12 lis 2018

Tak sobie oglądam listopadowe zdjęcia z Twojego ogrodu (jak zawsze jest piękny) i przyszło mi do głowy pytanie - czy jest jakiś okres, kiedy nie podoba Ci się Twój ogród? Kiedy uważasz, że jest brzydki?
AgnieszkaW 19:24, 16 lis 2018

Izo, dziękuję. Brzydki? No pewnie że bywa, np, wtedy gdy jakąś rewolucję domowo-ogrodową robimy (czasem wymuszoną przez okoliczności, a czasem z zamysłem). Albo zapuszczony obecnie (odłożony do wiosny) warzywnik, bo nie wyrabiamy z innymi zajęciami. Różnie bywa...