Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

ewsyg 22:41, 08 cze 2013

Agnieszko, ja nie narzekam. Początkowo byłam przerażona, ale teraz to nawet się cieszę, są gorsze gleby, tak jak glina. Kiedy inni toną w wodzie ja chodzę suchą nogą. Ciężko jest, bo jedną roślinkę długo sadzę. Muszę wykopać duży dół i na zmianę sucha trawa, ziemia, sucha trawa, ziemia i tak parę warstw. Wszystkie koleżanki mają worki na trawokosy . Daje radę

Agnieszka, u Ciebie to idylla. Goździki pierzaste, już czuję ich zapach, też u mnie będą, tylko nie wiem w której pięciolatce

Ależ u ciebie pachnąco, tak lubię.
ewsyg 22:43, 08 cze 2013

AgnieszkaW napisał(a)
na progu lata - cd

Agnieszka, a ta roślina przy mostku to macierzanka ?
ewsyg 22:50, 08 cze 2013

Oj jak tak sobie oglądam Twój ogród to przypominają mi się lata młodości. Wsiadało się na rower, pięć minut i już byłam na Jurze, a tam skałki, zalewy, lasy - cudo. Jura jest śliczna.
AgnieszkaW 22:54, 08 cze 2013

Ewo, roślina widoczna przy mostku to gipsówka, odmiana płożąca, niska.
Mala_Mi 23:44, 08 cze 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Witajcie, melduję, że trawka skoszona (nareszcie), ziemia, którą wypłukały deszcze - podsypana. Dzisiaj było cieplutko i świeciło słoneczko, zrobiłam więc małą sesję zdjęciową w Jurajskim. Zapraszam chętnych do oglądania fotek.

na progu lata

Jeżówko podobne.... co to, bo tego kwiatka nie znam ładny
Debra 23:51, 08 cze 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Tak Debro, to wieloletnie goździki. Po kwitnięciu ścinam przekwiłe kwiatostany z łodygami, wypuszczają wtedy dużo nowych listków i zagęszczają się, ładnie przez to wyglądają - jak trawka. Więcej absolutnie nic z nimi nie robię. Są bezproblemowe. Mam białe i różowe w kilku odcieniach, ale nie wszystkie pachną tak samo. Najlepiej kupować teraz, kiedy kwitną. Zimują bezproblemowo. Mam ich dużo, a jeszcze mi mało, rozsadzam gdzie się da i chyba jeszcze dokupię (hi. hi). Nie lubią zbyt żyznej ziemi, kochają piaszczysto-gliniastą i słońce.

Dziekuję Agnieszko za odpowiedź. Ty zawsze tak wyczerpująco wyjaśniasz, z własnego doświadczenia. To jest wyjątkowo pomocne.
Myślę, że po lawendzie, teraz za Twoją radą wzbogacę się o goździki
janina_zawada 05:59, 09 cze 2013

Ładna ta jeżówko-podobna , może to jednak jeżówka pełna .. Jest teraz tyle jej odmian ..
Ja też mam te goździki , pachną w całym ogrodzie , sama ich sieje ostatnio wzeszło mi 15 roślinek ,nabierają siły w doniczkach w szklarni .. Znajomy sadzi ich pomiędzy trawkami bo ładnie mu rozjaśniają rabatę . A skalniaki znowu kolorowe , pięknie wyglądają w czerwieni
bociek 08:56, 09 cze 2013

Przepiekne jest to zdjecie Bardzo sie ciesze, ze wszystko wrocilo do normy. Mam nadzieje, ze pogoda znormalnieje teraz na dlugo. Buziam

zbigniew_gazda 10:40, 09 cze 2013

Agnieszko dziękuję za wpis i pozdrowienia goździkowe. Masz ogród pięknie położony na stoku. Od dołu wszystko widać jak na dłoni. A co do wpisu u Ryszarda to były słowa mojej Krysi po obejrzeniu audycji.
Wszyscy kochamy swoje ogrody i robotę przy nich he he he. Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli.
AgnieszkaW 19:31, 09 cze 2013

Witajcie w niedzielny wieczór moi kochani. Dzisiaj u nas cały dzień świecilo piękne słońce, aż chciało się spacerować po ogrodzie. Niestety podczas spaceru zauważyłam, że wrzosy zaczynają łapać chorobę grzybową - musiałam skropić, mam nadzieję, że je uratuję. Dla wszystkich pytających o "nibyjeżówkę" - to różowy złocień (jednoroczny) posadzony w kompozycji z szarą kocanką - tak mam posadzone w glinianych garnkach. Będzie to widać na pierwszym zdjęciu. Serdecznie wszystkich zaglądających pozdrawiam. Dla Was kilka zdjęć dzisiejszych.