Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

AgnieszkaW 14:10, 25 mar 2013

popołudniowa sjesta

iwonaj 14:29, 25 mar 2013

Agniesiu dzięki za rady muszę poczytać o tych roślinach, u mnie śnieg zszedł ze skalniaków bo są na skarpie od południa ale nie najgorzej wyglądają myślę że przeżyły. Kotki są urocze i słodziutkie czy nie wyrządzają szkód w ogrodzie?
16:23, 25 mar 2013
Agnieszko, w niektórych rejonach jest już cieplej, ale u nas jeszcze zimno, na zachodzie dodatkowo silny arktyczny wiatr dokucza wszystkiemu co żyje. Twoje kotki wychodzą w taką pogodę, czy nie schodzą z kaloryfera?
Zdjęcia z kociej sjesty wprowadzają nieco wyciszenia. Kotki mają barwy maskujące jeden jest prawie niewidoczny na tle kamieni, drugi wkomponował się w szyszki
danuta_szwajcer 16:37, 25 mar 2013

Oj Agnieszko jaka słodka sielanka u Ciebie)) dobrze, ze masz snieg bo u mnie nic nie ma i też wieje bardzo silny mrozny wiatr , ze poniszczy do reszty te biedne roslinki. Wrzosy,ktore mam okryte dalej igliwiem nauczona już przykrym doświadczrniem z poprzednich lat byly po zimie takie zielone a dziś popatrzyłam na nie i oj dużo strat będzie za duzy mroz i probnozy faktycznie nie sa optymistyczne chociaz ma byc juz na swieta bez mrozu.Agnieszko mam jeszcze pytanie do Ciebie czy lawenda z hortensjami bukietowymi to dobry pomysł czy nie? Bo tak mysle, ze odrebne podloze lubia?
AgnieszkaW 17:37, 25 mar 2013

Iwonko, jak koty były małe (czyli przez wiosnę, lato i jesień zeszłego roku, to robiły w ogrodzie armagedon, teraz się nieco uspokoiły, uwielbiają bawić się w trawch (to im chyba nigdy nie przejdzie). Zobaczymy, jak będzie w tym sezonie. Pozdrawiam

Iwo, u nas dzisiaj też przenikliwe zimno, wieje mroźny wiatr. Koty pchają się do domu, jedna właśnie siedzi mi na kolanach przy kompie (uwielbia to) i mruczy. Dzisiaj rano po wypuszczeniu kotek z piwnicy (bo tam śpią w nocy - jest tam ciepło), jedna z nich po chwili z wielkim miałkiem przybiegła pod drzwi i zaczęła skakać na klamkę - dlaczego? - bo głodnym pańciom przyniosła w prezencie na śniadanie tłuściutką mysz... pozdrawiam ciepło

Danusiu, też się martwię o roślinki, mam nadzieję, że warstwa śniegu pomoże im przetrwać mrozy. Jeszcze nie cięłam ani lawendy, ani róż, wrzosy mam też jeszcze przykryte igliwiem. Jeśli chodzi o sadzenie lawendy i hortensji bukietowych blisko siebie, to musisz pamiętać, że to rośliny o zupelnie różnych wymaganiach. Hortensje lubią glebę żyzną, lekko kwaśną, w miarę wilgotną. Lawenda lubi zasadowo, umiarkowanie sucho, bardzo słonecznie, piaszczysto-gliniaste podłoże z dodatkiem gruzu wapiennego, na lekkim podwyższeniu. Moim zdaniem trudno to będzie pogodzić, jeśli te dwa gatunki będą rosły blisko siebie. Pozdrawiam serdecznie
grazyna 18:49, 25 mar 2013

Doprawdy te kociaki są przeszczęśliwe
A Ty, Agnieszko patrząc na ich błogi spokój zapewne uśmiechasz się radośnie.
Uwielbiam ogrody (i domy ), w których są zwierzaki, tworzą one ten prawdziwy klimat do jakiego każdy z nas tęskni. I nie jest ważne jak piękny jest ogród - jest kot lub pies. to ogród jest cudowny

Małe co nie co z mojego ogródka z pierwszego roku moich nasadzeń

Już od dawna tej roślinki nie mam (nawet nazwy nie pamiętam ) bo w kolejnych latach zmiany, kopanie, przesadzanie i gdzieś musiałam ją stratować

Agnieszko, masz ją może u siebie ? Tak pięknie wczesną wiosną kwitnie

Serdeczności zostawiam
AgnieszkaW 18:56, 25 mar 2013

Grażynko, ta roślina to "omieg wschodni". Mam gdzieś zapodziany jeden krzaczek, który pokazuje się wczesną wiosną, potem zanika.
Kindzia 09:12, 26 mar 2013

Przyleciałam miłego dnia Ci życzyć
AgnieszkaW 09:53, 26 mar 2013

Kindzia napisał(a)
Przyleciałam miłego dnia Ci życzyć

Dziękuję bardzo, to miłe. Wzajemnie!
Pszczelarnia 10:05, 26 mar 2013

Zaglądam, żeby zobaczyć, czy wiemy, co to za roślinka.