Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

agata19762 19:26, 05 kwi 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Agatko - ta kwitnąca akacja to u ciebie w ogrodzie? - Piękna, bo taka dojrzała, stateczna.

Tak Aga ta akacja na fotce jest z mojego ogrodu,
miałam 12 sztuk....
w listopadzie zostały wycięte
AgnieszkaW 21:06, 05 kwi 2013

Filipie, Janino, Danusiu, Debro, bardzo mnie cieszy, że podzielacie moje zdanie na temat "trawnika" w naturalnym ogrodzie.
A propos indywidualnego podejścia do urządzania ogrodów:
Dzisiaj usłyszałam w jakimś programie telewizyjnym stwierdzenie, że człowiek nie powinien być cieniem dla drugiego człowieka i powielaczem, lepiej postawić na indywidualność (jakoś tak to brzmiało). Bardzo mi się to zdanie spodobało, dodałabym jeszcze do tego, że ogólne zasady są cenną wskazówką, ale trzeba je umieć przefiltrować i przetransferować dla siebie.

Serdecznie Was pozdrawiam
akanta 22:09, 05 kwi 2013

Debra napisał(a)

Gdybym miała taką łąkę nigdy nie zastąpiłabym jej tradycyjnym trawnikiem. Stworzenie od podstaw łąki kwietnej jest o wiele trudniejsze. Widzę same plusy, ewentualne opinie o zachwaszczeniu zdecydowanie uznaję za nieadekwatne.
Tak, zauważyłam, że masz taki naturalny ogród dostosowany do otoczenia i to jest wspaniałe.
Nie wyobrażam sobie np. symetrycznego ogrodu z roślinnością egzotyczną w tym otoczeniu. Ale tak jak napisałaś - tu są rozmaite style ogrodowe i bardzo dobrze, bo to jest droga do poznanawania
możliwości.

Agnieszko wiele razy wpadałam do ciebie choć nic nie pisałam .Ale dziś napiszę,że własnie tak mi się podoba /choć nie tylko /.Popieram wypowiedzi Danuty i Debry.Ten urok natury najbardziej mnie zachwyca.
agrokotlina 22:32, 05 kwi 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Iwonko, jeszcze trochę i będziemy narzekać, że nie mamy czasu na Ogrodowisko.

Dziękuję Debro za wizytę w moim ogrodzie, zwiedzaj ile chcesz. Z trawą to nie jest tak jak myślisz, bo jest to właściwie naturalna łąka połączona z trawą, koszona jak trawa (ale mnie to nie przeszkadza, przynajmniej mam mnóstwo trzmieli, biedronek, pszczół, pasikoników itp.). Taka "trawa" ma swoje plusy i minusy.
Minus to taki, że u niektórych może sprawić wrażenie zachwaszczonego trawnika. Plusy to: nie martwienie się zbytnio o areację, wertykulację, odchwaszczanie co tydzień, nawożenie, nawadnianie; a w związku z tym oszczędność. Plusem jest obserwacja przylatujących owadów (trzmieli, pszczół itp.) i ptaków na wieczorny i poranny żer, wieczorna symfonia pasikoników, kolorowe plamy sezonowych kwiatków zakwitających w trawniku (typu stokrotki, bluszczyk kurdybanek, krwawniki, centuria, biała i żółta koniczyna, mniszek lekarski, podbiał, na skarpie dzikie bodziszki, złocienie i wiele innych). Mój ogród ma charakter naturalny i niech taki pozostanie. Fajne na Ogrodowisku jest to, że mamy tak różne style ogrodowe, a każdy z nich jest indywidualnością.

Dajano, dzięki za wizytę. Ja też czekam z utęsknieniem na pracę w ogrodzie.

Niestety Danusiu, ta zima przysporzyła nam niemałych klopotów. Miejmy nadzieję, że twoja lawenda przetrwa.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam

Agnieszko,
też jestem za naturalnym trawnikiem - łąką
Mam taki od zawsze, kosimy go i liczymy, że następne pokolenia też będą kosić. Najważniejsza jest kontynuacja
Choć na początku było ciężko, pamiętak jak kosiarka dęba stawała.
Serdeczności posyłam
Loosiuu 12:19, 06 kwi 2013

Mimo iż podzielam twoje zdanie co do trawników, to jakoś nie umiem sobie wyobrazić u mnie zachwaszczonego... nie umiem po prostu Uwielbiam latem leżeć na świeżo skoszonym trawniku, który jest gęsty i nie kują mnie co chwila jakieś liście mleczy czy innych takich... Tak jak mówisz każdy ogród powinien być indywidualny!
AgnieszkaW 14:39, 06 kwi 2013

Loosiuu napisał(a)
Mimo iż podzielam twoje zdanie co do trawników, to jakoś nie umiem sobie wyobrazić u mnie zachwaszczonego... nie umiem po prostu Uwielbiam latem leżeć na świeżo skoszonym trawniku, który jest gęsty i nie kują mnie co chwila jakieś liście mleczy czy innych takich... Tak jak mówisz każdy ogród powinien być indywidualny!

I niech tak zostanie Filipie. Serdecznie pozdrawiam
renatamama3 15:35, 06 kwi 2013

Z tą trawą mam jak ty,posiałam nawet mieszankę trawy z koniczyną ,na ogrodowisku wszyscy z nią walczą .Inne chwasty wyrywam .
Przetacznik 15:56, 06 kwi 2013

A ja też lubię trawę ze stokrotkami, koniczyną i mleczami : )
janina_zawada 15:57, 06 kwi 2013

Ja tylko mlecze tępię bo to diabelstwo rozsiewa się wszędzie nawet w krzewach ..
AgnieszkaW 16:07, 06 kwi 2013

Magdaleno, Renato, Weroniko dzięki za poparcie. Punkt widzenia zależy od punktu "siedzenia". Gdybym tak od podstaw miała założyć piękny trawnik, to musiałabym: nawieźć mnóstwo piasku i dobrej ziemi, wymieszać to z glebą, posiać trawę, zasilać ją, odchwaszczać praktycznie ciągle, bo z okolicy momentalnie nawiewane są nowe pokłady nasion. Latem glina wysycha na skałę, więc mnóstwo podlewania lub stałe nawadnianie. Koszty niebotyczne przy takim terenie i stała praca przy utrzymaniu trawnika w dobrej kondycji. A tak na marginesie to wcale nie powiedziałam, że nie podobają mi się zadbane trawniki - bardzo mi się podobają. Nie wyobrażam sobie np. ogródka w zabudowie szeregowej z takim "naturalnym" trawnikiem, on tam po prostu nie pasuje, ale u mnie tak.
Kiedyś w programie "Maja w ogrodzie" - prowadząca powiedziała na tego typu trawnik, że jest o "wysokiej bioróżnorodności", potraktowane to było jako ekopozytyw i z tym się zgadzam i tego się trzymam.

Pozdrowienia przesyłam