Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

anna_g 09:45, 28 lip 2014

Aguś - wczoraj pokazywałam Twój ogród mojej Mamie - tak od czasu do czasu jej coś tam na ogrodowisku pokazuję... Oglądnęła wizytówkę i trochę wątku - zdjęcia oczywiście - i chce Ci przekazać, że mam cudne, przepięknie i nie mogła się napatrzyć. Zatem przekazuję i pozdrawiam na dobry tydzień
Milka 15:19, 28 lip 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Gosiu, mgła czasem bywa piękna, a czasem zdradliwa, bo choroby grzybowe roślinkom przynosi.

Ciekawostka: wynorałam w Googlach, że lawenda lekarska może sięgać swymi korzeniami nawet dwa metry wgłąb ziemi w poszukiwaniu wody. Toby tłumaczyło jej wytrzymałość na suszę. Przesadzał ktoś duży krzak lawendy? Wiem, że u mnie małe siewki miały nawet 15-20 centymetrowe korzonki.

Pięknie i rano i w południe
wczoraj przesadzałam lawendy ze starego miejsca, tam susz i kamienie, nie podlewam, korzenie miały 80 cm, byłam w szoku!!! ciekawa jest czy przeżyje przenosiny, bo radykalnie ścięłm, zrobiłam sadzonki i póki co, na początek mus podlewać...ogród nic nie stracił po cięciu lawend i usunięciu firletek, tez to zrobiłam, ale już widzę ile jej będzie w przyszłym roku!!
ta santolina fajna, ale do lawendy jej nie posadzę, zbyt zblizone kolorem, dumam co zamiast żurawek do srebrnego dać...
pozdrawiam
AgnieszkaW 19:11, 28 lip 2014

Doniu, macham

Aniu, jakże mi miło Pozdrowienia dla Mamy i oczywiście dla Ciebie

Irenko
, teraz mój ogród zrobił się taki "uładzony, spokojny", nie ma za dużo kwitnących roślin, ale są różne odcienie zieleni, srebra, no i oczywiscie berberysy, które teraz właśnie zdobią ogród, no i jeszcze zaczynają trawy, choć wiele z nich to jeszcze małe sadzonki. Mam nadzieję, że niedługo drugie kwitnienie róż i lawendy, ale trochę trzeba poczekać. Nieustannie kwitnie cnautia macedonica, kilka hortensji bukietowych, budleje. Do srebrnego posadź berberysy Bagatelle - będzie cudnie. Buziaki
boguslawa_ma... 20:03, 28 lip 2014

Zaglądam i pozdrawiam
Jag_58 20:34, 28 lip 2014

Aga nadrabiam zaległości , a Twój ogród ciągle zachwyca czy wiosną ,czy latem ,czy w słońcu ,czy we mgle pięknie pozdrawiam serdecznie
AgnieszkaW 23:44, 28 lip 2014

Bogusiu, Jagódko, dzięki za odwiedzinki
Tusiala 11:03, 29 lip 2014

Santolina przycięłaś po kwitnieniu Agnieszko? Ślicznie wygląda nawet bez żółtych kwiatków. Zresztą u Ciebie o każdej porze dnia i roku... pięknie jest
AgnieszkaW 11:16, 29 lip 2014

Marto, ona jeszcze mi nie kwitła (jedna partia już po kwitnieniu, a druga przed...) Pozdrawiam
Tusiala 11:22, 29 lip 2014

A dlaczego kwitną o różnym czasie?
AgnieszkaW 11:53, 29 lip 2014

Nie wiem, czy Wam mówiłam, ale skusiłam się na róże i...w minioną niedzielę wieczorem zamówiłam. Dzisiaj o 10.16 już były u mnie

Oto moje franuzki Guillota:
Bicentenaire de Guillot

i moja imienniczka - Agnes Schillinger (Masach) (kwiat bardzo rozkwitnięty, jeden, ale są pąki)

kolory foto wg mnie w miarę wiernie oddają naturalny kolor róż

To ogólna kondycja róż, które mi przysłano. Jestem zadowolona, bo widać, że ładne egzemplarze, pełne pąków, kwitnące