Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 13:01, 14 paź 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Małgosiu, jak ładnie i kolorowo jesiennie w Twoim ogrodzie. Czekam na fotki posadzonych horti. Pozdrawiam serdecznie

Fajnie że wpadłas, Agnieszko - u ciebie tez piękna jesien w jurjskim....
Hortki obfoce jak bedzie całosc gotowa, z kancikami i korą.
Buziaki !
Margarete 13:03, 14 paź 2013

Agnieszka_B napisał(a)
Uwielbiam te jesienne kolory!
Tez zamierzam jeszcze dosadzić przed zimą trochę hortensji.
Pozdrawiam bardzo ciepło!

Wzajemnie, "odpozdrawiam"
Hortensje Vanili fairs sa piekne jak kwitną ale i same liście jesienią też świetnie sie przebarwiają na czerwono. Zdobią ogród zawsze.
Dawno nie zaglądała do ciebie, Agnieszko - musze nadrobic to niezwłocznie
Margarete 13:04, 14 paź 2013

asc napisał(a)

Pięknie to wygląda

No, jak jakiś obraz olejny....takie przeplatajace sie rózne plamy kolorów........
Pozdrawiam Aniu - jak zdrówko ? Lepiej juz ?
Margarete 13:08, 14 paź 2013

Bogdzia napisał(a)
Nie myślałam że masz aż tak kolorowo w ogrodzie i poza nim. Pięknie jest a ten krzak na srodku ogrodu wygląda jak ognisko. Pozdrówka Małgos i dla Mamy również.

Dziekuje za pozdrowienia w swoim i mamy imieniu Bogdziu
Kolory sa rzeczywiście cudne, a to jak nazwałas "ognisko" to jest berberys green carpet. Bardzo go wszyscy lubimy bo zdobi ogród o każdej porze roku, wiosna ma wcześnie jasnozielone listki, potem drobne żółte kwiatostany a teraz - jesienia czruje kolorami pomarańczy, czerwieni, rudości.......
Margarete 13:10, 14 paź 2013

Iwa napisał(a)
Przez chwilę myślałam, że pomyliłam ogrody i nie tylko o jesienne, piękne kolory tu chodzi, ale aż trudno uwierzyć, że to minął dopiero jeden sezon.
Zwrócił moją uwagę berberys, te jego długie przewieszające się gałązki, ładnie się przebarwia, co to za odmiana? Lubię berberysy, mam je w ogrodzie, mimo, że unikam kolczastych roślin, ale one są absolutnym hitem o tej porze roku.
Dobrego dnia

Iwo - jak dawno do mnie nie zaglądałas, ciesze sie że wpadłas.
To berberys gren carpet - pisałam wyżej w odpowiedzi dla Bogdzi - że zdobi ogród o każdej porze roku. wieczorem poszukam fotek z wiosny i lata to wkleje i pokarze .
Za miłe słowa odnosnie ogrodu - wielkie dzieki !
Margarete 13:11, 14 paź 2013

Anita1978 napisał(a)
Piękne jesienne kolory u Ciebie!

dzieki !
Jaki fajny - nowy Avatarek - taki juz bardziej jesienny.
Pozdrawiam !
Margarete 13:15, 14 paź 2013

paniprzyroda napisał(a)
Brawo Małgosiu, ogród coraz ładniejszy, wypełniasz go powoli, ale w przemyślany sposób. Masz duże okazy, możesz więc wypełniać niższe piętro i sadzić do woli.
Jesienne kolory w ogrodzie i poza nim cieszą nas, wyzwalają dużo pozytywnej energii. Mój las wygląda podobnie, zawsze zwalniam, gdy wjeżdżam na swoją drogę, by chociaż popatrzeć... Dęby i lipy, klony po jednej stronie, płonące trzmieliny i owoce dzikich róż po drugiej...
W ogrodzie pracowałam dzisiaj prawie cały dzień. Rabata od południowej strony w nowym miejscu czeka tylko na cztery sztuki ML wiosną. Dosadziłam hortensje, bergenie, bodziszki, trawki, resztę czosnków, po raz kolejny przesadziłam perowskie. Końcówkę tej rabaty przeznaczyłam na hortensje ogrodowe i różaneczniki, do przesadzenia za rok. Wykopałam czterdzieści parę dołów w glinie, torf, kompost, piasek - ręka boli. Ale jestem zadowolona, chyba będzie dobrze. Pozdrowienia dla mamy.

No to sie napracowałaś ..... pokaż efekty tych prac - mozesz wkleic u mnie w wątku, ciekawa jestem jak wyszło. Ja tez planowane trawy do rabaty z hortensjami dosadze na wiosne dopiero. Teraz jeszcze tylko dokoncze cebule, sprzątne liście, zabezpiecze póxniej rosliny na zime i finito... w tym sezonie
Co do jesieni i jej kolorów to pewnie moj lasek nie powalczy z twoim ogromniastym lasem wokół ciebie... masz racje piekna jesien jest, szczególnie w słońcu - wczoraj byłam na grzybach i cały dzien właściwie w lesie i obok lasu i tez nie mogłam sie napatrzeć na te kolory.
Pozdrawiam
Margarete 13:17, 14 paź 2013

popcarol napisał(a)
Malgosiu, cudna jesien u Ciebie! Te kolory!!

nie dzwonilam w weekend; bylam na gieldzie, ale kiepsko strasznie, trawki ostatnie wykupilam 5 sztuk, same znicze i chryzantemy wrzosow jeszcze bylo duzo.. ale inne rosliny - kiepsko, a trawy - marnie:/

pozdrawiam!!

Karolinko,
ja też miałam ci podrzucic nazwy traw które mnie interesuja ale odpusciłam juz z zakupami na ten rok, kupie wiosna to co bede chciała. A skoro mówisz,że giełada była licha ... to może i dobrze sie stało, inaczej napaliłabym sie na piekne, nowe trawy i rozczarowałabym sie tylko.
Pozdrawiam cie
Margarete 13:19, 14 paź 2013

Piątek i sobota spedzona w ogrodzie, na cmentarzu i na spacerze. Wczoraj dzien na grzybobraniu - normalnie szok tlenowy ........
Bogdzia 14:18, 14 paź 2013

Margarete napisał(a)

Dziekuje za pozdrowienia w swoim i mamy imieniu Bogdziu
Kolory sa rzeczywiście cudne, a to jak nazwałas "ognisko" to jest berberys green carpet. Bardzo go wszyscy lubimy bo zdobi ogród o każdej porze roku, wiosna ma wcześnie jasnozielone listki, potem drobne żółte kwiatostany a teraz - jesienia czruje kolorami pomarańczy, czerwieni, rudości.......

Ten Green Carpet i mnie zaczarował , jak myśle o Tobie to go widzę, to chyba jedna z lepszych odmian berberysa o ile nie najlepsza. Pozdówka zostawiam serdeczne.