Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Madzenka 08:29, 29 mar 2014

Margarete napisał(a)

Skomplikowana historia, nasze segmenty i te poprzecznie ustawione wyższe budynki kilkurodzinne to była kiedyś własnościowa spóldzielnia mieszkaniowa która 10 lat temu upadła, syndyk wydzielił wspólnoty i własności gruntów ale sieci nie podzielił, jest ona wzdłuż całej ulicy jakby wspólna, z naciskiem na jakby.... w połowie ulicy mamy zbiorczy licznik główny wg którego wiadomo ile ciepłej wody do celów uzytkowych i do ogrzewania jest przez ZEC przesyłane na nasze osiedle.
Kazdy duzy budynek ma własny licznik ciepła i kazdy segment też. Te duże budynki rozliczją swoje ciepło i ciepła wode na mieszkania poszczególne, a my w segmentach mamy każdy swój licznik wg którego płacimy za rzeczywiste zużycie. Jak się policzyło te wszystkie podliczniki to wychodziło, że nie sumowały sie zużycia z tym jednym głównym.. Sprawa ciągnie sie od 2 lat, były przepychanki najpierw z wodociągami bo oni niejako "podają" energetyce cieplnej wodę do podgrzania, potem z ZEC-iem. Potem zamykano na zaworach kolejne odcinki ulicy i eliminowano miejsce wycieku. My i ten wyższy budynek za mną ( czasem go widac za moja sitką na fotkach) jestesmy na końcu tego łańcuszka i poprzez eliminacje wychodzi że to u nas wycieka.............
Jestesmy ostatnio wszycy z tego końca ulicy obciążani dodatkową fakturą pt. "woda ciepła uzupełniajaca" poza tym ciepłem i ciepłą woda ktorą normalnie faktcznie zuzywamy. Tak sie nie da te dodatkowe kwoty są wysokie niestety...
Sorry za taki długi wywód ale inaczej trudno to wyjasnic

No to doszli do ciekawych wniosków.... Na koncu jesteś, skoro u innych nie wycieka to u Ciebie....

Głosuje na temepraturę Twojego gruntu ok 30 stopni......
Anita1978 09:06, 29 mar 2014

Margarete napisał(a)
Z każdego wydarzenia płynie jakaś nauka.........dla mnie dzisiaj taka, że wiem dokładnie jaka jest temperatura w ziemi na poziomie mojego ciepłociągu czyli około 2 m w dół o tej porze roku w dzień........ no kto odgadnie ?

Hmmmm....koło 10stopni
Margarete 12:12, 29 mar 2014

Bogdzia napisał(a)
Oj kolorów Ci nie brakuje, pieknie kwitna nie tylko krokusy . U mnie zonkile w trakcie tworzenia pąków dopiero, u mnie wszystko jest późno.Pytałas u Mariolki o fiołki , mozesz śmiało posadzic kiedy chcesz , na pewno bedą rosły , mogę Ci dac jak bedzisz u mnie albo jak gdzies sie spotkamy ale lepiej mi przypomniec bo za duzo mam na głowie.Miłego dnia.

Przypomnę sie na pewno Bożenko, bo bardzo mi sie podobaja fiołki, pamiętam je z czasów dzieciństwa, ze spacerów z rodzicami do lasu.
Te żonkile to były trochę "pedzone" w garażu przez zimę,żeby stanowiły ozdobę tarasu, bo te w gruncie to tez dopiero mają zaczątek pąków.
Pozdrawiam.
Margarete 12:16, 29 mar 2014

jotka napisał(a)
Nacieszylam oczy Twoimi wiosennymi akcentami i z przyjemnością wrócę po weekendzie na kolejne sprzyjajacej pogody do pracy w ogrodzie i nie zapomnij o dokumentacji fotograficznej dla siebie i dla nas

Jolu miło mi że zaglądasz do mnie.
Ja z wielka przyjemnościa robie dokumentację i załączam fotki i sama często do nich wracam, takie prowadzenie wątku ogrodowego to troche jak pisanie pamietnika, bloga czy tworzenie albumu wspomnień. Cały czas zmieniamy przeciez coś w ogrodach, rosliny rosną, niektóre wypadają a tu mamy zachowaną historię i wspomnienia czegoś co stanowi naszą pasję...........warto to robic nawet tylko dla siebie samej.
Buziaki wiosenne przesyłam !
Margarete 12:17, 29 mar 2014

Konkurs trwa.............dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi.........rozstrzygnięcie wieczorem
boguslaw_r_ 12:29, 29 mar 2014

15oC
Robertop 14:13, 29 mar 2014

Dobrze, że to nie u Ciebie. Tylko te opłaty Temperature obstawiam miedzy 8 a 10 stopni.
Madzenka 14:53, 29 mar 2014

Nie wiem czy wieczorem dam radę wpaść ale jutro na pewno.
8-10 stopni pewnie by kamerą termowuzyjną nie wykryli, bo taka temp może mieć już gleba. Z 30 to przegięlam, ale zalożyłam że wrzatek z elektociepłowni ucieka czyli gorąca woda
Robertop 15:07, 29 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)
Nie wiem czy wieczorem dam radę wpaść ale jutro na pewno.
8-10 stopni pewnie by kamerą termowuzyjną nie wykryli, bo taka temp może mieć już gleba. Z 30 to przegięlam, ale zalożyłam że wrzatek z elektociepłowni ucieka czyli gorąca woda

No tego wycieku nie uwzględniłem
Zielona 21:57, 29 mar 2014

Poczytałam, obejrzałam i uśmiecham się do Gospodyni poza konkursem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies