Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 15:42, 31 mar 2014

Ewa4 napisał(a)
Przyszłam doczytać co w piątek wyszło z wyciekiem i czytam ,ze jest dobrze koparka ominęła Twój ogród no to super domyslam się jaka wielka radość z tego powodu.

Dzieki Ewciu za zainteresowanie - tak, tak ulga..że to nie u mnie będzie ten rozgardiasz...
Pozdrawiam!
Margarete 15:43, 31 mar 2014

Anita1978 napisał(a)
No to byłam blisko z odpowiedzią

Margarete 15:45, 31 mar 2014

irena_milek napisał(a)
Ale masz bogatą wiosnę, wszystko już dorodne
Te krokusy jakieś mega wielkie, Małgosiu pozdrawiam

Jak miło że zajrzałas do mnie Irenko !
Krokusy co prawda wielkokwiatowe ale czy takie mega wielkie - raczej zbliżenie aparatem robiłam. Ale musze ci przyznac że mam wielką frajde z ich powodu, nigdy nie sadziłam cebulowych roslin, tej jesieni pierwszy raz i to taka radocha
Pozdrawiam !
Margarete 15:54, 31 mar 2014

Sobota i niedziela podarowała nam super pogode, było cieplutko a wręcz gorąco momentami wiec nadrobiłam troche zaległości w ogródkowaniu. az nie do wiary że w ubiegłym roku dokładnie o tej porze biegałam w śniegu po kolana po ogrodzie z wnusia i ciagałam ja na sankach....
Nikita ma swoje prace wypunktowane to ja też...a co ...ja nie gorsza...
1/
Poszerzyłam rabate z Vanilkami, posadziłam 5 miskantów gracillimusów jak towarzystwo do Vanilek oraz 5 bukszpanów jako niże piętro przed nimi. Wykulkowałam te buksiki - z braku narzędzi robiłam to sekatorem ale wyszło nienajgorzej jak na pierwszy raz- tak mi sie wydaje
2/
Odpady po cięciu wg instrukcji Danusi pozbawiłam w połowie sadzonek z liści, wsadziłam w ukorzeniacz i do ziemi - mama nadzieje że sie ukorzenia i bede miąła na obwódki własne sadzonki. W ubiegłym roku wsadziłam tak kilka sztuk i udało sie - teraz jest tych bukaszpaników w "przedszkolu" duzo więcej.
3/
Skosiłam trawe z całego ogrodu - a mam jej trochę, zwertykulowałam trawnik dokładnie i nawiozłam nawozem do zachwaszczonych trawników - teraz czekam żeby popadało.
4/
Zabrałam sie za korekte kształtu iglaków, wykulkowałam tuje danice na tarasie( 6 donic), jeszcze został mi "bonsai dla ubogich" oraz przedogródek

Padłam po szoku tlenowym i z bólami kregosłupa wieczorem ale dzis udało mi sie wstać do pracy więc nie jest najgorzej...

JoannA 20:02, 31 mar 2014

Małgosiu, bardzo jestem ciekawa Twoich wykulkowanych buksików i nowej rabaty. Czekam z niecierpliwością na fotki.
pozdrawiam
Margarete 22:05, 31 mar 2014

JoannA napisał(a)
Małgosiu, bardzo jestem ciekawa Twoich wykulkowanych buksików i nowej rabaty. Czekam z niecierpliwością na fotki.
pozdrawiam

Jeszcze trochę, dojdą żurawki zamówione i bedzie do pokazania
paniprzyroda 22:55, 31 mar 2014

Dawkujesz napięcie ale to fajnie, że dużo udało Ci się zrobić, pomysł z bukszpanami przed hortkami to chyba strzał w dziesiątkę ja równiez miałam obawy, że mogę nie wstać dziś o własnych siłach, ale tak źle nie było, a już minęło zupełnie, jak przed wyjazdem zrobiłam szybki obchód ogrodu dziś odwiedziłam sąsiadkę, wiosną i jesienią wymieniamy się sadzonkami roślin. Jutro sadzenie Pozdrawiam.
Margarete 23:27, 31 mar 2014

paniprzyroda napisał(a)
Dawkujesz napięcie ale to fajnie, że dużo udało Ci się zrobić, pomysł z bukszpanami przed hortkami to chyba strzał w dziesiątkę ja równiez miałam obawy, że mogę nie wstać dziś o własnych siłach, ale tak źle nie było, a już minęło zupełnie, jak przed wyjazdem zrobiłam szybki obchód ogrodu dziś odwiedziłam sąsiadkę, wiosną i jesienią wymieniamy się sadzonkami roślin. Jutro sadzenie Pozdrawiam.

Nie dawkuję... po prostu miejsce w którym robie tą rabate jest lekko zacienione i trawa tam nieładnie wygląda o tej porze roku, kanciki nie do końca zrobione bo jeszcze na zurawki czekam, przed ta rabata miałam taka kutą podpore na róże pnąca ale to miejsce dla róż jest niedobre, próbowałam 3 kolejnych odmian i nie kwitna. Wykopałam tą podpórke, różę wyciepałam, powojnik który był obok niej zadołowałam w donicy i przesadze gdzieś indziej, a dzure w trawniku połatałam kawałkami innej darni więc całośc nie wygląda ładnie......Pokaże jak skończę prace.
Pozdrawiam !
Margolka 08:17, 01 kwi 2014

Ja tez czekam na zdjęcia, bo zaciekawiłaś mnie bardzo tymi zmianami
Mój trawnik jeszcze nie urósł na tyle, żeby trzeba było kosić, więc chociaż to odpada, bo pracy i tak miałam tyle, ze ledwo wstałam w niedzielę
Bogdzia 20:38, 01 kwi 2014

Atmosfera wyczekiwania na zdjecia coraz bardziej sie zagęszcza , myślę że najdłuzej do weekendu bedziemy czekac. Pozdrówka.