Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 23:55, 26 maj 2013

Marzenko, Loosiu, Agnieszko W- witajcie u mnie

Dzisiaj miłe prace ogrodowe bo sadzenie roslin na nowej rabacie , obsypywanie kora ale juz mi sie kora skończyała - trzeba dokupic a poza tm obszar do obsadzania mi sie tez skończył i jutro wracam znów do "nudnej" pracy nad dalszym zrywaniem darni. Ale połowa z mojej 30 metrowej rabaty wzdłuż ogrodzenia już zrobiona. Hurra! Może mnie Pasterka nad ta rabata nie zastanie a złowieszcze słowa sąsiada, że do grudnia skończę sie nie spełnią....
Oby jak najszybciej skończyc ta rabate........
Anita1978 09:28, 27 maj 2013

Iwa napisał(a)
Margaretko, powoli zmieniając ogród na długo zatrzymasz przyjemność tworzenia, każdy etap daje dużo przyjemności, prawda? Ciągle widać jakieś zmiany i jest też czas na relaks wśród zieleni.Masz już ładny ogród i dużą przestrzeń, to plus, a Twój pies pies jest w tym otoczeniu jak "perełka", dobermany są takie eleganckie. Klon palmowy... marzy mi się taki i berberysy bardzo lubię chociaż jest z nimi dużo kłopotu bo mają kolce.
Pytałaś mnie o pęcherznice, obie odmiany trzeba ciąć aby się zagęściły, odbywa się to niestety kosztem kwitnienia, bo kwiaty pojawiają się tylko na pędach zeszłorocznych. Odmiana złota (Luteus czy Dart's Gold ?) jest bardziej zwarta od bordowej (masz Diabolo, Mindia, Red Baron?) Jest jeszcze Donna May, bardzo niska.
Co roku, jesienią przycina się gałązki, szczególnie te, które wyrastają od korzenia i są bardzo długie, te skracam radykalnie zostawiając dwa oczka. Czytałam, że można też jeszcze dwukrotnie w czasie sezonu je formować, ale jeszcze tego nie robiłam. odmiana Diabolo ma u mnie tendencję do wypuszczania właśnie takich bardzo długich pędów.
Tu, w zeszłym roku jesienią, już po opadnięciu dużej części liści, ale widać właśnie, że nieprzycinane są ...nieładne

Przycięłam jesienią długie pędy nisko, pozostałe skróciłam o 1/3, drobne, krótkie, delikatne pozostawiłam i teraz widzę, że się zagęszcza, spróbuję nie dopuścić do tego, by znów wyrosły tak wysoko i w razie potrzeby przytnę im odrosty jeszcze latem, to będzie mój eksperyment, ciekawa jestem jaki będzie efekt

Tak zapowiada się krzaczek czerwonej w tym roku (w lewym rogu, za berberysem trochę mało widoczna)

Odmiana żółta u mnie rośnie jakby lepiej, lepiej się zagęszcza, chyba widziałaś aktualne zdjęcie na moim wątku.
Pozdrawiam

Ja też ciacham ostro pęcherznice, popieram
Anita1978 09:30, 27 maj 2013

Margarete napisał(a)
O matko - teraz czytam co napisałam wyżej i jak to brzmi :
Kasia poczęstowała mnie trawką.....
ale to był tylko miskant......

Co by to nie było, aby wyszło ci na dobre!!! Uśmiałam się do łez
Anita1978 09:31, 27 maj 2013

Margarete napisał(a)
Marzenko, Loosiu, Agnieszko W- witajcie u mnie

Dzisiaj miłe prace ogrodowe bo sadzenie roslin na nowej rabacie , obsypywanie kora ale juz mi sie kora skończyała - trzeba dokupic a poza tm obszar do obsadzania mi sie tez skończył i jutro wracam znów do "nudnej" pracy nad dalszym zrywaniem darni. Ale połowa z mojej 30 metrowej rabaty wzdłuż ogrodzenia już zrobiona. Hurra! Może mnie Pasterka nad ta rabata nie zastanie a złowieszcze słowa sąsiada, że do grudnia skończę sie nie spełnią....
Oby jak najszybciej skończyc ta rabate........

Masz całe lato, skończysz, a sąsiadowi gały wylezą z zachwytu
Margarete 11:10, 27 maj 2013

Cześc Anita,
skończę, skonczę, dzięki że mnie wspierasz i wierzysz we mnie...
popcorn 21:16, 27 maj 2013

Trawka Cie poczestowala, mowisz? Mnie tez!

Chcesz? Jutro jade do goscia Zolte tez ma.

http://tablica.pl/oferta/glediczja-trojcierniowa-roslina-miododajna-duze-sadzonki-ID1zzp5.html#772886e3eb
Bogdzia 21:46, 29 maj 2013

Małgoś dopiero dziś mam czas by do Ciebie zajrzec. Skończyłaś rabatke czy jeszcze walczysz?Pozdrówka dla Ciebie i Mamy.
Margarete 12:09, 30 maj 2013

Bogdziu - jeszcze walczę, deszczowe popołudnia nie sprzyjają pracy, rano jest jeszcze fajnie w po południu leje więc robota stoi, odrobinke sie posuneła, zaraz zamieszcze fotki z aktualnym stanem rabaty.Ciesze sie że masz jeszcze czas w tym goracym okresie tu zaglądać

Anita - juz wiem, zapamietałam i tez będe ciąc swoje pęcherznice, ale jesienia.Dzieki ze wpadasz do mnie.

Karolina - piekne to jet drzewo, sczególnie w tym złotym kolorze ale na razie chyba nie kupie i nie wszdze bo nie mam gdzie, za mały ogród, adres zostaw, moze na trawnik przed domem bym kupiła. Zastanowie sie, jak nie teraz to za rok.

Margarete 12:14, 30 maj 2013

Fotki z dzisiejszego przedpołudnia, szkoda że deszczowego ale od godz 11 niebo zasnuło sie szarymi chmurami i pada....
A oto mój kwitnący i pachnący bukiet który czaruje zapachem jak tylko wyjdę na taras

Kondzio 12:16, 30 maj 2013