Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 23:27, 23 sie 2015

malgocha1960 napisał(a)
Gosiu,kompozycje donicowe piękne.Zwróciła moja uwagę kapusta ozdobna,czy sama siałąś czy kupiłaś gotową?Ja sieję co roku,ale nigdy nie miałam takiej łądnej.

Dzięki Małgosiu za miłe słowa. Kompozycje astrów i kapusty zrobiłam niedawno, z myślą o późnym lecie i jesieni.........dotychczasowe niecierpki nie wytrzymały upałów...i musiałam zmieniać - kapustę ozdobna kupiłam w znanym markecie na O.
Pozdrawiam!
Margarete 23:29, 23 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Tak samo było na Chojnach w Łodzi. Woda do szyb samochodów sięgała.A u mnie nadal nie padalo.

Aż trudno w to uwierzyc że do ciebie sobotni deszcz nie dotarł, przecież to odległość 20 km od nas............życzę deszczu
Margarete 23:32, 23 sie 2015

makkasia napisał(a)
U mnie lało w nocy ale to nie była ekstremalna ulewa. Daj hortensjom czas z roku na rok będą coraz piękniejsze. Donice świetne ja w tym roku poszłam na łatwiznę
Macham

Dam, dam......i chyba nawiozę je mocniej wiosna i to nie tym typowym dla hortensji nawozem ale zwykłym obornikiem, może to kwestia jakosci ziemi........dziś u Krysi - Krys (link do zdjęć jest powyżej) widziałam cudnie wyrośnięte i kwitnące hortensje, muszę zrobic wszystko aby moje były choć w połowie tak cudne.
Za komplementy wielkie dzieki Kasiu-Makasiu
Margarete 23:34, 23 sie 2015

Madzenka napisał(a)
Podbno u mnie wczoraj w nicy padało.

Śliczniusiego te malutkie doniczki z kapustą

A ty wciąz nad Bałtykiem......zazdroszczę
Padało i u Was i u mnie i u wielu innych .......ale niestety nadal nie padało u Bogdzi, tamto miejsce i tamten ogród jest jak zaczarowany....
Margarete 23:45, 23 sie 2015

Mandżen , Karola - pytam was ale i wszystkich innych o rady i proszę o instrukcje - mam do przygarnięcia piękny, duży, zdrowy bukszpan - wiem że wy też podobne, dojrzałe krzewy przesadzałyście - kiedy to zrobić najlepiej? jak do tego podejść?..........muszę go przewieźć z Wrocławia do mnie i dobrze zagospodarować.....marzy mi się stożek ale nie wiem czy on nie jest zbyt łysy na dole, a może go podsadzić jakimś innym bukszpanem dopiero wtedy ciąć...no i czy ciąć go od razu po przesadzeniu czy dopiero za rok....?
Oto on :

A tu porównanie wielkości do stojącego obok dziecka...

Warto sie potrudzic bo dostane go grartis..........tylko żeby go nie zmarnować....
Margarete 23:48, 23 sie 2015

popcorn napisał(a)
Gosia, dziękuję za przemiłe towarzystwo i opowieści. pozdrawiam!

I mnie było miło spotkac sie z Toba
Poradź mi prosze w kwestii tego buksika, powyżej .........
popcorn 06:36, 24 sie 2015

Małgosiu, ja bym go wykopała z dużą bryłą, nawet teraz, posadziła u Ciebie i podlewała do jesieni, a cięła dopiero wiosną. Od dołu możesz podsadzić małymi, żeby ciąć od razu w stożek. Piękny będzie!
ana_art 08:30, 24 sie 2015

przesadzałam bukszpany w różnym czasie, nie koniecznie tych wskazanych na prawidłowe. Tak jak Karola wykopałabym z duuuużą bryłą, zabezpieczyła ją na czas transportu, posadziła na miejsce docelowe i dobrze podlewała. Wszystkie moje duże stożki są podsadzone małymi buksami bo były u dołu nie zbyt stożkowate. Cięcie na wiosnę
Filemon24 09:06, 24 sie 2015

super ten bukszpan mam nadzieje że ci się przyjmie
szemusia 10:44, 24 sie 2015

Ja też bukszpany przesadzałam w różnych porach i zawsze wszystko było dobrze. Nigdy nawet nie przyschły. Co prawda takiego okazu nie miałam...
Pamiętam, że Madżenka przesadzała takiego wielgaśnego, więc pewnie jej głos będzie najbardziej wiarygodny

Piekny okaz upolowałaś