Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 10:54, 28 sie 2015

Krys napisał(a)

Mam dwie wywrotki gliny oddam za darmo,transport własny !! Ania buziaki

Ty sie śmiej...ale u ciebie wszystko piekne i dorodne i wilgoc w glebie a u mnie leje, leje i przelatuje....ale zawsze tak jest że ten co ma cos to chciałby akurat coś odwrotnego, co mają inni....jak moje kręcone włosy całe zycie prostowałam a ci którzy mieli proste marzyli o tkich jak moje...ot życie

A tak swoją droga to z przyczepą bym kiedys do ciebie podjechała ale nie po gline ale po obornik ( odpłatnie oczywiście ) jak bys mi u twojego sąsiada rolnika załatwiła
Margarete 11:00, 28 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)

I znów słyszę zazdrość z powodu gliny.. jakbyście musieli w niej cokolwiek robić zazdrość szybko by minęła.. bardzo szybko, a straty w roślinach z powodu "uduszenia" i chorób grzybowych odebrałaby szybko zapał do tego typu ziemi. Sucho..nic nie zrobisz.. mokro też nie zrobisz bo się utopisz w lepkiej mazi. Gracki, wyrównanie ziemi to coś czego nie da się zrobić!!! Nie da się wypielić dobrze, bo zawsze jakiś korzeń się zostanie..
Róże moje w glinie są jeszcze gorsze Ani jedna nie potarza ładnie kwitnienia. Wszystkie mają oznaki choroby, dopadło nawet największe terminatorki. Nawet nie fotografuję róż bo nie ma co pokazać, z 63 krzewów ani jedna nie nadaje się do prezentacji. Wiec nie zazdrościć gliny.... 250 kubików wody poszło..od początku upałów.. i tak wszytko marne.. Tylko rachunek za wodę solidny ...
Czekam na moje stare odmiany... te może trochę zrekompensują.. ale jak na razie nawet pąków nie widać..

Wiesz Aniu, rozumiem twój tok myslenia, żadne ekstremum nie jest dobre, wszystko ma swoje złe i dobre strony, po prostu tegoroczne lato i susza pokazauje że w glinie która zachowuje dłużej wode rosliny radzą sobie lepiej niz w innej glebie, za rok moze sie okazac , że bedzie lało duzo i że wtedy nadmiar wody spowoduje własnie choroby grzybowe i t e gliniaste ogrody bedą miały sie gorzej od tych niegliniastych. A uciązliwości z twoim typem gleby znam, widziałam u ciebie, pamietam z jakim trudem przesadzałas rosliny wycinając je dosłownie z bryłami ziemi, jak pracowałąs z kilofem w ogrodzie.......i tego ci nie zazdroszcze....ale cie za to podziwaiam.
Pozdrawiam
Margarete 11:03, 28 sie 2015

Anita1978 napisał(a)
Napisałam do ciebie. Donice piękne - ja moje zasuszyłam w tym roku.... Miałam dosyć podlewania ciągłego ... Co przetrwa to przetrwa.... Mam nalot kretów nornic i wszystkiego - jak podlewam to przychodzą do mnie i wykopują wszystkie rośliny a te padają w upale.... Masakryczny sezon....

Widziałam, dzięki za informacje na pryw
Masz racje sezon ekstremalny, u mnie albo sucho i sucho a jak juz popada to tak ze piwnice i garaż mi zalewa....w ogrodzie u mnie tez brzydko, dlatego poprawiam sobie humor zawartością donic
Zakomplementy dziekuje - staram sie , wszystko dzieki Ogrodowisku
Buziaki !
Margarete 11:04, 28 sie 2015

makkasia napisał(a)
Koniecznie weź ze sobą kilku silnych panów do tego Bukszpana bo jeden synek może nie dać rady Choć bukszpany maja zwartą bryłę korzniową to jednak jest to duży krzew.
trzymam kciuki za przeprowadzkę

Nie wiem skąd tych panów wziąć...syn + ja + synowa + mama ...moze damy rade, tylko musi popadac, żeby ziemia była bardziej miekka...mój synus to juz wielki chłop jest może da rade
Margarete 11:06, 28 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

To ja zapraszam koleżanke do mnie, dam wikt i opierunek i niech mi ten deszcz sprowadzi koniecznie.

Bogdziu - jak czytałas ponizej Jankosia już i Tobie i mnie i koleżance Doni zaplanowała weekend
Jedziemy do ciebie, Jankosia myje auto, ja myję ci okna a koleżanka Doni robi grilla........nie ma rady deszcz musi przyjść...
Margarete 11:07, 28 sie 2015

jankosia napisał(a)

I to jest myśl! Bogdziu, ja jak umyję auto to pada więc następnym razem przyjadę umyć do Ciebie, zrobimy grilla a Małgosia umyje Ci okna Co wy na to?

No i git, weekend mamy zaplanowny....myjemy,grilujemy u Bogdzi, tylko co ona na to
popcorn 13:16, 28 sie 2015

hahaha

pozdrawiam, miłego weekendu!
rozark 13:50, 28 sie 2015

ja się dołączę z tańcem aborygenów przywołującym deszcz
Pszczelarnia 14:29, 28 sie 2015

Margarete napisał(a)
Wklejam od Agaott :
Paulo Coelho "Miłość - myśli zebrane".
Był tam taki oto fragment z książki "Brida":
"Są jeszcze ogrodnicy...
Czasem nęka ich susza, zawieruchy i burze niszczą im plony,