Jola.... jestem nieczasowa.. ale w przerwie na śniadanie jednym okiem czytam.
Mam u siebie obwódki bukszpanowe przy różance. i mi się nie podobają

Jak juki muszą się zostać to obwódka bukszpanowa tu już kompletnie moim zdaniem nie pasuje (ale czytam, że to nie tylko moje zdanie). Faktycznie inspiracja z rozchodnikiem i trawkami wygląda juka fajnie. Przesadzać juk nie polecam bo i tak do 10 pokolenia w tym miejscu odbije

Jak nie chcesz kolorów bordowych w rozchodnikach to posadź rozchodnik o różowych lub białych kwiatkach. Spasuje do różanki, perwoskiej i reszty. Trawki możesz dać nie za wielkie, rozplenice z tych mniejszych np Hameln. Juki i rozchodnik dadzą radę i na normalnej rabacie, wcale nie są takie kapryśne co do gleby.
Wtedy rabata będzie miała na dwóch końcach cześć trawkowo-rozchodkowo-jukową, a w środku różankę..
Jako wypełnienie na brzegu możesz dać nawet kostrzewę, jedyna wada, że wymaga przycinania zaraz jak zaczyna kwitnąć, bo się zrobi brzydka.. ale się rozsiewa i można na boku robić zapasowe egzemplarze do podmiany.. byłoby to przejście od juk do róż i lawendy czy czegoś przy różach..
Ja jestem na etapie zachwytu nad bodziszkiem kantabryjskim. W taką zimę jak ta był zimozielony

Ma ładne liście, jest niski, fajnie zadarnia i pięknie się przebarwia na jesień..
Pomiędzy róże możesz dać też punktowo dzwonki.
Róży Szopen nie mam, ale jak się rozrasta za bardzo to może faktycznie trzeba zastanowić się nad inna różą.
Część II /
Część I /
Wizytówka
/
Zlot-2014 /
Zlot-2012 Mózg to nie mydło; nie ubędzie go, gdy się go użyje.