Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z widokiem na jezioro

Ogród z widokiem na jezioro

anabuko1 08:51, 01 kwi 2015

Hmm ale działasz ostro.
a może lawendowa obwódka do róż ???
Kasiek ma rację , przetaczniki,barwinek tez pasują bardzo
babka 09:36, 01 kwi 2015

Jakoś nie widzę tu obwódki bukszpanowej, prędzej właśnie przetaczniki ale niskie, srebrne liście starca, lawenda a może kostrzewa ? Czy będziesz uzupełniała tą rabatę jakimiś trawami?
Jak odszukam inspirację, którą mam na myśli to wstawię
zawitka 09:38, 01 kwi 2015

Jola ja od Ciebie dostałam werbenę czy ona jest przemrożona bo ja mam cyrki ze swoją Wysłałam swoją Dorotce--- Dorciabe I nam nie wschodzi ;a????
Mala_Mi 10:26, 01 kwi 2015

Jola.... jestem nieczasowa.. ale w przerwie na śniadanie jednym okiem czytam.

Mam u siebie obwódki bukszpanowe przy różance. i mi się nie podobają
Jak juki muszą się zostać to obwódka bukszpanowa tu już kompletnie moim zdaniem nie pasuje (ale czytam, że to nie tylko moje zdanie). Faktycznie inspiracja z rozchodnikiem i trawkami wygląda juka fajnie. Przesadzać juk nie polecam bo i tak do 10 pokolenia w tym miejscu odbije
Jak nie chcesz kolorów bordowych w rozchodnikach to posadź rozchodnik o różowych lub białych kwiatkach. Spasuje do różanki, perwoskiej i reszty. Trawki możesz dać nie za wielkie, rozplenice z tych mniejszych np Hameln. Juki i rozchodnik dadzą radę i na normalnej rabacie, wcale nie są takie kapryśne co do gleby.
Wtedy rabata będzie miała na dwóch końcach cześć trawkowo-rozchodkowo-jukową, a w środku różankę..
Jako wypełnienie na brzegu możesz dać nawet kostrzewę, jedyna wada, że wymaga przycinania zaraz jak zaczyna kwitnąć, bo się zrobi brzydka.. ale się rozsiewa i można na boku robić zapasowe egzemplarze do podmiany.. byłoby to przejście od juk do róż i lawendy czy czegoś przy różach..
Ja jestem na etapie zachwytu nad bodziszkiem kantabryjskim. W taką zimę jak ta był zimozielony Ma ładne liście, jest niski, fajnie zadarnia i pięknie się przebarwia na jesień..
Pomiędzy róże możesz dać też punktowo dzwonki.
Róży Szopen nie mam, ale jak się rozrasta za bardzo to może faktycznie trzeba zastanowić się nad inna różą.
ewsyg 12:20, 01 kwi 2015

Obwódkę rabaty możesz zrobić z zimozielonej, niskiej krzewinki zwanej ubiorek wiecznie zielony. Ślicznie wiosną kwitnie na biało. Można go wysiać z nasion. bardzo dobrze wschodzi. U mnie już rośnie i będę go pikować po świętach. Jak chcesz to to zrobię zdjęcie moich rosnących już w gruncie. Zimozielone, niewysokie krzewinki na obwódkę to tez posłonki, kwitną w różnych kolorach, tylko one bardziej płożące są. Możesz też zrobić obwódkę z żurawek lub lawendy.
Rozchodniki kwitną w różnych kolorach. Są o zielonych liściach kwitnące na różowe. Są białe i w kolorze lila.

yolka 17:09, 01 kwi 2015

zawitka napisał(a)
Jola ja od Ciebie dostałam werbenę czy ona jest przemrożona bo ja mam cyrki ze swoją Wysłałam swoją Dorotce--- Dorciabe I nam nie wschodzi ;a????

Werbene masz nie ode mnie, bo sama nie miałam, dostałam od Małej_Mi i wzeszła jak szalona, muszę sie wywiedzieć kiedy co z nia dalej robić. Ode mnie masz stipę i czarnuszkę, tak przynajmniej wynika z analizy pw. bo oczywiście nie pamiętam co komu wysłałam i nie zawsze co od kogo dostałam Od Ciebie laurowiśnię jedna padła druga wygląda dobrze, Dobrze tez wyglądają przywiezione (kradzione z torowiska kolejowego - tam się wysiewają) sadzonki od córki. Werbena jest kapryśna może wzejść po tygodniu, jak i po miesiącu lub dłużej
yolka 17:10, 01 kwi 2015

babka napisał(a)
Jakoś nie widzę tu obwódki bukszpanowej, prędzej właśnie przetaczniki ale niskie, srebrne liście starca, lawenda a może kostrzewa ? Czy będziesz uzupełniała tą rabatę jakimiś trawami?
Jak odszukam inspirację, którą mam na myśli to wstawię

Tez już nie widzę bukszpanu, o reszcie nie wspominam, zaczynam od początku
yolka 17:11, 01 kwi 2015

anabuko1 napisał(a)

Hmm ale działasz ostro.
a może lawendowa obwódka do róż ???
Kasiek ma rację , przetaczniki,barwinek tez pasują bardzo

Dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi, muszę wszystko przemyśleć od początku.
yolka 17:13, 01 kwi 2015

ewsyg napisał(a)
Obwódkę rabaty możesz zrobić z zimozielonej, niskiej krzewinki zwanej ubiorek wiecznie zielony. Ślicznie wiosną kwitnie na biało. Można go wysiać z nasion. bardzo dobrze wschodzi. U mnie już rośnie i będę go pikować po świętach. Jak chcesz to to zrobię zdjęcie moich rosnących już w gruncie. Zimozielone, niewysokie krzewinki na obwódkę to tez posłonki, kwitną w różnych kolorach, tylko one bardziej płożące są. Możesz też zrobić obwódkę z żurawek lub lawendy.
Rozchodniki kwitną w różnych kolorach. Są o zielonych liściach kwitnące na różowe. Są białe i w kolorze lila.

Poprosze fotkę zielonego ubiorka. rozchodniki lubię, mam w innym miejscu, może faktycznie przeniosę
yolka 17:19, 01 kwi 2015

Mala_Mi napisał(a)
Jola.... jestem nieczasowa.. ale w przerwie na śniadanie jednym okiem czytam.

Mam u siebie obwódki bukszpanowe przy różance. i mi się nie podobają
Jak juki muszą się zostać to obwódka bukszpanowa tu już kompletnie moim zdaniem nie pasuje (ale czytam, że to nie tylko moje zdanie). Faktycznie inspiracja z rozchodnikiem i trawkami wygląda juka fajnie. Przesadzać juk nie polecam bo i tak do 10 pokolenia w tym miejscu odbije
Jak nie chcesz kolorów bordowych w rozchodnikach to posadź rozchodnik o różowych lub białych kwiatkach. Spasuje do różanki, perwoskiej i reszty. Trawki możesz dać nie za wielkie, rozplenice z tych mniejszych np Hameln. Juki i rozchodnik dadzą radę i na normalnej rabacie, wcale nie są takie kapryśne co do gleby.
Wtedy rabata będzie miała na dwóch końcach cześć trawkowo-rozchodkowo-jukową, a w środku różankę..
Jako wypełnienie na brzegu możesz dać nawet kostrzewę, jedyna wada, że wymaga przycinania zaraz jak zaczyna kwitnąć, bo się zrobi brzydka.. ale się rozsiewa i można na boku robić zapasowe egzemplarze do podmiany.. byłoby to przejście od juk do róż i lawendy czy czegoś przy różach..
Ja jestem na etapie zachwytu nad bodziszkiem kantabryjskim. W taką zimę jak ta był zimozielony Ma ładne liście, jest niski, fajnie zadarnia i pięknie się przebarwia na jesień..
Pomiędzy róże możesz dać też punktowo dzwonki.
Róży Szopen nie mam, ale jak się rozrasta za bardzo to może faktycznie trzeba zastanowić się nad inna różą.

Właśnie bukszpan przestał mi się podobać, opinię czterech osób już trzeba wziąć pod uwagę, Rzchodniki faktycznie ładne i lubię je bardzo.. Bodziszek kanrabryjski podpatrzyłam w necie, ładny rózowe ma kwiatki i sie rozłazi więc można sie dochować dzieci. Ciekawa jestem czy przesyłka jeszcze żyje, nie mam infor. i zaczynam się bać. Boje się, że zostanie z przesyłki tylko to śmieszne
Dzieki za podpowiedzi, zwłaszcze, że próbujesz doścignąć czas