Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Przetacznik 20:54, 25 cze 2013

Debro - na wszystkich zdjęciach jesteś roześmiana - emanujesz radością i swobodą... to bardzo sympatyczne. Podoba mi się Twój balkon - widzę, że motyw zajęczy masz w większej ilości : ) I dzikie wino malowniczo przewiesza się nad oknem u Ciebie ...
Bardzo cenię też ładne butelki, właśnie myślę jak wkomponować moje szkiełka w działkowy mur.
ewsyg 21:00, 25 cze 2013

Jeszce nie wiem jakie krzewy, ale djeżeli chodzi o średni poziom to też pomyślałam o języczce i o pluskwicy, czy jak kto woli świecznicy, hosty i trawki super i może dla koloru jakieś żurawki. Debra, albo dzwonek Przewalskiego, albo żółtą kokorycz - rozświetli zakątek i lubi wilgoć.
ewsyg 21:03, 25 cze 2013

Wiem już jakie krzewy - może hortensje bukietowe, albo różaneczniki. Hortensje szybko rosną, różanecznik wolniej
ewsyg 21:10, 25 cze 2013

Też zakupiłam morwę, ale szczepioną na pniu. Podobnież bardzo się rozrasta ta normalna a potem bardzo brudzi owocami i pełno pszczół - u mnie często jest wnuczek. Obecnie buszuje w truskawkach i poziomkach i mówi " babciu jakie pyszne przekąski "
Joku 21:14, 25 cze 2013

Witaj Debro. Może dołożysz paprocie? Są różne gatunki, od maleńkich, do wyższych. Lubią wilgoć i zacienione miejsca. U siebie mam narecznice, języcznika. Przetrwały lepsze i gorsze okresy, radzą sobie nieźle i się nie rozłażą. To propozycja na niskie lub pośrednie piętro. Bardzo ładny kontrast do liści funkii. O rodgersji też pomyślałam, ale już ją wymieniłaś. Aha, nie chcesz jej tutaj

Bardzo mi się podoba sposób przyozdobienia ogrodzenia z siatki i parapetów. Lubię takie "smaczki".
Debra 21:47, 25 cze 2013

ewsyg napisał(a)

Bardzo ładnie przyozdobiona siateczka

Dziekuje Ewo.
Agnieszka, chyba, z Jurajskiego, napisała, ze mam takie schody do nieba....
To bardziej widać na tym zdjęciu

Debra 21:53, 25 cze 2013

Przetacznik napisał(a)
Debro - na wszystkich zdjęciach jesteś roześmiana - emanujesz radością i swobodą... to bardzo sympatyczne. Podoba mi się Twój balkon - widzę, że motyw zajęczy masz w większej ilości : ) I dzikie wino malowniczo przewiesza się nad oknem u Ciebie ...
Bardzo cenię też ładne butelki, właśnie myślę jak wkomponować moje szkiełka w działkowy mur.

Weronika, ja wbrew wszelkim przeciwnościom losu zachowuje radość zycia i pogodę ducha.

Motyw zajęczy to akurat taka kolekcja wielkanocna - co roku wymyślam inne dekoracje świąteczne, a na Wielkanoc obowiązkowo jest nowy zając albo zające. Porcelanowe. Mam ich calkiem sporo, stoja gdzie się da.

Ładne skrzynki po winie i ładne, stare butelki po szczególnie starym winie ! to też mnie zawsze kusi. Mam kilka takich specjalnych, ale staram się nie przesadzać....

Ja w ogóle mam kota na punkcie ładnych rzeczy. Stąd te moje wędrówki po angielskich aukacjach.
Debra 22:01, 25 cze 2013

ewsyg napisał(a)

Jeszce nie wiem jakie krzewy, ale djeżeli chodzi o średni poziom to też pomyślałam o języczce i o pluskwicy, czy jak kto woli świecznicy, hosty i trawki super i może dla koloru jakieś żurawki. Debra, albo dzwonek Przewalskiego, albo żółtą kokorycz - rozświetli zakątek i lubi wilgoć.

Ewo, dzieki za propozycje.

Języczka na pewno. Ma cudne, mocne liście, a to w roślinach cenie jednak najbardziej. Takze ta Przewalskiego.

Kokorycz to roslina na wiosnę jedynie chyba, potem już chyba jest gorzej.

O pluskwicy tez myślałam, ale pisza, że ona wymaga jednak kilka godzin słońca?

dzieki, zbieram dalej, co by tu...

Debra 22:06, 25 cze 2013

ewsyg napisał(a)
Też zakupiłam morwę, ale szczepioną na pniu. Podobnież bardzo się rozrasta ta normalna a potem bardzo brudzi owocami i pełno pszczół - u mnie często jest wnuczek. Obecnie buszuje w truskawkach i poziomkach i mówi " babciu jakie pyszne przekąski "

Brudzi makabrycznie! Dzisiaj zbierałam owoce, pazury mam czarne
ewsyg 22:11, 25 cze 2013

Debra, chodzi mi o żółtą kokorycz. Ona zakwita chyba już w maju i kwitnie do mrozów.