Monika1202
10:09, 19 mar 2014

Tak mur piękny tylko problem jest taki, że to obora sąsiadów i na niej są stare dachówki pokryte grubą warstwą mchu, który spada wielkimi kawałkami na ziemię i nie możemy go usunąć, bo boimy się, że odejdzie razem z dachówką w dodatku dach nie ma orynnowania wiec nie mogą tam rosnąć delikatne róże gdyż nie zniosą tych strumieni wody. Jest wczesna wiosna, więc tego nie widać, ale posadziłam tam dwa rodzaje trawy ozdobnej, która mimo tak ciężkich warunków świetnie sobie radzi w tym miejscu i tworzy tło dla innych roślin. Wieszam tam również w donicach zwisające pelargonie.
Ogród różany marzy mi się tutaj :
Na jesieni podzieliłam i posadziłam tam dziką białą różę, mam tam też kilka innych róż, zobaczę jak to w tym roku będzie wyglądać i postaram się uzupełnić kolejnymi rożami tak, żeby pomału powstawał wymarzony ogródek różany.
Niestety są w tym miejscu dwa kręgi od szamba, do których musi być dostęp i na razie zasłaniają je irysy oraz liliowiec nie wiem czy będzie to później pasowało do róż, ale innego pomysłu nie mam. Ten świerk rosnący na środku w tym roku zostanie przesadzony w inne miejsce. Po lewej stronie rosną bzy za nimi przy murku dzika róża.