Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Selly 16:26, 26 sty 2014

Ayna napisał(a)
Kasik, rh i azalie to też dobre połączenie. Zaproponowałam hortensje jako urozmaicenie i przeciwieństwo dla rh. Poza tym hortensje są takie "ogrodowiskowe" Sama je bardzo lubię i na pewno będę miała w ogrodzie

Mam już 3 szpalery hortnesji: limelleight, pinki-vinki i vanile farise. Wcześniej zawsze się na widok hortensji wzdrygałam. Wydawały mi się takie sztuczne i kościelne.
Odkąd trafiłam na Ogrodowisko uległam ich urokowi. Mam 3 szpalery a planuję jeszcze co najmniej dwa. . Masz rację . Są bardzo " ogrodowiskowe" Ach, co ten internet robi z ludźmi ...!

Selly 16:31, 26 sty 2014

Urszulla napisał(a)

wpadłam do wątku na bardzo pomysłowe okrycia zimowe
patent do ukradzenia, na pewno 100% doskonały

Witaj Urszullo,
no cóż , czy " patent " doskonały , to okaże się dopiero wczesną wiosną. Tak sobie myślę, że ta kurtka , to wcale taka ciepła nie była , a dziś w nocy mięliśmy - 17 st. Nie wiem , jak róże, ale ja przy takiej temperaturze w tej mojej kurteczce zmarzłabym jak nie wiem co ! Zdecydowanie bardziej wolę mój obecny kożuch
Ayna 19:44, 26 sty 2014

Selly, w numerze specjalnym Mojego Pięknego Ogrodu, znalazłam, że dobrym towarzystwem dla różaneczników są:
- zawilec gajowy,
- brunera,
- fiołek
- niezapominajka,
- orlik
- serduszka okazała
- bergenia
- epimedium,
- kokoryczka (trująca),
- konwalia
- piwonie
- kosaćce
- paprocie i hosty.
z zastrzeżeniem, że kolor roślin dopełniających musi być podporządkowany kolorowi różanecznika (tzn. jeżeli rh jest fioletowy to reszta różowa, biała, ciemny fiolet, czyli dobieramy odcieniami danego koloru) . Ogólnie jest w czym wybierać
Selly 22:13, 26 sty 2014

Dziękuję . Rewelacyjna lista. Dotychczas myślałam wyłącznie o wrzosowatych jako towarzystwie rh. Faktycznie jest z czego wybierać
Selly 09:41, 27 sty 2014

Przesunęłam w projekcie rh narożnikowo. Tak podoba mi się bardziej . Nie wiem tylko czy sadzić 3 szt , czy może lepiej 5 szt. Gdyby było 5 szt, to by oznaczało że muszę jeszcze 2 szt dokupić.
Mam do zagosopodarowania też modrzewia piennego. Prawdę mówiąc nie mam pomysłu , gdzie go wsadzić, więc się zastanawiam , czy nie wcisnąć go gdzieś koło różaneczników.
Ayna 10:46, 27 sty 2014

Znalazłam taką książkę (autorzy to same sławy):

http://www.agroswiat.pl/p,pl,2024,projektowanie+rabat.html

może Ci się przyda Wszyscy projektują całe ogrody, a czasami potrzebny jest pomysł na jedną rabatę...

Druga wersja podoba mi sie bardziej, ale bez modrzewia. Jakoś mi on tu nie pasuje. Może lepiej go zagospodarować gdzieś dalej jako solitier..., albo przesunąć mniej więcej na wysokość tego białego krzaczka, ale wtedy bez stożków.... hm...
Selly 12:59, 27 sty 2014

Dzięki za podpowiedź co do książki Chętnie sobie kupię
Selly 12:09, 28 sty 2014

Ułożyłam sobie kolejny projekt innego rogu w moim ogrodzie
szpaler hortensji Limelight. perukowiec, klon, bordowe krzewuszki, lawenda, bukszpan , tulipany wiosną,
jasnota plamista i jakieś trawki jako wypełnienie
j
Selly 12:24, 28 sty 2014

A tak by to wyglądało latem.
Jeden szpaler hortensji już mam. Musiałbym co najwyżej rozmnożyć sobie te co są, bo brakuje mi ok.5 szt. oraz dosadzić 4 szt krzewuszek. Mam je chyba gdzieś na rozsadniku lub też będę robić sadzonki.
Nie chcę kupować sadzonek roślin, które już mam i z których można pobrać młode szczepki. Szkoda pieniędzy. Lepiej wydać je na coś innego, czego nie da się uzyskać we własnym zakresie.

Zrobiłam projekt. Ciekawe czy będę konsekwentna na tyle, by go urzeczywistnić wiosną. Istnieje ryzyko , że do wiosny na Ogrodowisku spotkam tyle innych inspiracji, że projekt się jeszcze zmieni
hanka_andrus 15:39, 28 sty 2014

Widać, że nie próżnujesz! Trzymam kciuki za realizację!