trochę poprzestawiałam Twojego klona i umieściłam go w samym rogu, zostawiłam szmaragdy i rh.
Obok klona "idą" bukszpan wieczniezielony (może być zastąpiony jakimś iglakiem), kalina i budleja dawida (biała). Przed rh są hortensje i jałowce (płożący i rozesłany).
Bukszpan dorastający do dużych rozmiarów 2,5-4 m to odmiana Rotundifolia, oczywiście może być cięty
Chociaż nie wiem, czy to się u Ciebie zmieści... (zestawienie raczej nie w skali)
No zdecydowanie lepiej jak rh są bardziej narożnikowo . Prawdę mówiąc taką koncepcję miałam na początku. Wygląda na to, że będę kopać jeszcze raz i przenosić moje rh.
Witam się wieczorowo.
Ja bym pomyślała jeszcze o azaliach japońskich, choć one kwitną niedługo, ale jako takie wypełnienie- czemu nie. Ja może jeszcze nie mam doświadczenia i sama potrzebuje porad ale podobają mi się kompozycje rododendronów kwitnących, a pod nimi azalii.
Kasik, rh i azalie to też dobre połączenie. Zaproponowałam hortensje jako urozmaicenie i przeciwieństwo dla rh. Poza tym hortensje są takie "ogrodowiskowe" Sama je bardzo lubię i na pewno będę miała w ogrodzie
Jedno drugiemu nie przeszkadza. Hortensje ogrodowiskowe rosną dość duże, a azalie japońskie są małe i mogą gdzieś przy wykończeniu rabatki wypełnić niższe piętro.
Ja sama zachorowałam na nie jak widziałam u Bogdzi ich całe dywany.
A hortensje już mam - oczywiście pod wpływem wiadomo jakim - zakupiłam około 20. Teraz czekam aż podrosną.
No pewnie ! Wiele razy się o tym przekonałam. Co nie zmienia faktu, że jak patrzę na moje rabaty, to wciąż mi do głowy przychodzą jakieś nowe pomysły. a te moje biedne rośliny tańcują po ogrodzie , nigdzie nie mogąc zapuścić porządnie korzeni.
Przydałaby się wiedza i talent jak u Danusi. A tak człowiek kręci się w kółko, przesadzając ciągle rośliny, po to by w końcu zatoczyły koło i trafiły w to samo miejsce , co na początku .
Mam już rh + azalie w innym miejscu, ale tak sobie myślę ,że jak nie znajdę innego lepszego zestawienia, to w tym przypadku też posadzę rh z azaliami. Nawet mam taką jedną , którą mogłabym rozmnożyć.
Czasami najprostsze i " żelazne " rozwiązania są najlepsze !