Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Ayna 19:33, 09 mar 2014

Selly, idziesz jak "tornado"
Prymule są przepiękne, jeszcze takich nie widziałam. A gdzie kupiłaś bratki?
Selly 07:39, 10 mar 2014

Bratki kupowałam W Roślinarium na ul. Połczyńskiej. Widziałam też w kilku zwykłych kwiaciarniach np. na Młyńskiej
Matka 19:01, 11 mar 2014

Selly, a jak szybko rośnie ten Mazus?jak długo kwitnie?masz może fotki swojego jak wyglądazaciekawiłaś mnie nim
iwonaal 20:32, 11 mar 2014

Mnie się podoba.
Selly 08:21, 12 mar 2014

Bogda napisał(a)
Selly, a jak szybko rośnie ten Mazus?jak długo kwitnie?masz może fotki swojego jak wyglądazaciekawiłaś mnie nim

Rośnie bardzo szybko. Trzy sadzonki w rok zadarnią powierzchnię 1 m2. Tu na obrazku mam właśnie wsadzone wiosną w zeszłym roku 3 małe sadzonki, które teraz pokrywają ok metra kwadratowego.

O tej porze roku wygląda prawie jak kora sosnowa, dlatego postanowiłam właśnie nim zastąpić sobie na rabatach korę sosnową. Już na niektórych rabatkach go sobie posadziłam i intensywnie podlewam, żeby się szybko zadomowił. Będę miała z głowy zarówno pielenie jak i dosypywanie kory , która się szybko rozkłada. a najfajniejsze , że nic mnie to nie będzie kosztować. Można po nim nawet deptać.
Wiosną robi się intensywnie zielony i kwitnie uroczo na fioletowo. Ale bez względu na kolor cały rok utrudnia wysiewanie się chwastom .
Karolinek 15:00, 12 mar 2014

Dobry pomysł! Poczytałam o tej roślinie i spodobała mi się. Zgapiam jeśli gdzieś będzie dostępna. Miłego popołudnia!
iwonaal 20:56, 12 mar 2014

Przepraszam, a nie jest to dąbrówka rozłogowa?
hanka_andrus 21:09, 12 mar 2014

Dąbrówka rozłogowa jest tuż obok, jej liście są inne. Chyba dobrze widzę. Odmiana ciemno purpurowa.
iwonaal 21:30, 12 mar 2014

W okularach i jeszcze nie widzę, dojrzałam jednak. A gdzie to można nabyć?
Selly 07:59, 13 mar 2014

Na tym zdjęciu powyżej załapało się kilka listków dąbrówki rozłogowej . Odmiana bordowa, jak słusznie zauważa Hania. Też fajna roślinka do zadarniania, ale zdecydowanie bardziej inwazyjna i większa rozmiarowo, wiec bardziej nadaje się na rabaty z krzewami.
Mazus nadaje się i pod krzewy i pod byliny i pod cebule. Pierwsze trzy sadzonki kupiłam w internecie. Rośnie megaszybko .
Koleżankom z okolic Koszalina, mogłabym dać sadzonki. Pod warunkiem odbioru osobistego