Rośnie bardzo szybko. Trzy sadzonki w rok zadarnią powierzchnię 1 m2. Tu na obrazku mam właśnie wsadzone wiosną w zeszłym roku 3 małe sadzonki, które teraz pokrywają ok metra kwadratowego.
O tej porze roku wygląda prawie jak kora sosnowa, dlatego postanowiłam właśnie nim zastąpić sobie na rabatach korę sosnową. Już na niektórych rabatkach go sobie posadziłam i intensywnie podlewam, żeby się szybko zadomowił. Będę miała z głowy zarówno pielenie jak i dosypywanie kory , która się szybko rozkłada. a najfajniejsze , że nic mnie to nie będzie kosztować. Można po nim nawet deptać.
Wiosną robi się intensywnie zielony i kwitnie uroczo na fioletowo. Ale bez względu na kolor cały rok utrudnia wysiewanie się chwastom .
Dąbrówka rozłogowa jest tuż obok, jej liście są inne. Chyba dobrze widzę. Odmiana ciemno purpurowa.
Na tym zdjęciu powyżej załapało się kilka listków dąbrówki rozłogowej . Odmiana bordowa, jak słusznie zauważa Hania. Też fajna roślinka do zadarniania, ale zdecydowanie bardziej inwazyjna i większa rozmiarowo, wiec bardziej nadaje się na rabaty z krzewami.
Mazus nadaje się i pod krzewy i pod byliny i pod cebule. Pierwsze trzy sadzonki kupiłam w internecie. Rośnie megaszybko .
Koleżankom z okolic Koszalina, mogłabym dać sadzonki. Pod warunkiem odbioru osobistego