Nasze ogrody są coraz ładniejsze, ale również mamy z nimi coraz więcej problemów...
Czy ktoś może mi pomóc?
Od paru lat borykam się z takim problemem.
..ale nie dotyczy to takich roślin.
Co mam robić? Nie mam już ani sił, ani pomysłów. Zawiodły mnie wszystkie firmy ogrodnicze oferujące swoje usługi.
Pomóżcie w mi proszę - mój ogród 'umiera' na moich oczach
Ewo może to opuchlaki? Bardzo dużo osób ma z nimi problem, zwłaszcza w tym roku. Wstaw może te fotki do wątku o szkodnikach- tam cos konkretnego doradzą.
Witam. . Też szukam metody na tę zarazę. Dorosłe owady wcinają tak wiele roślin, że chyba nie sposób ich wszystkich usunąć z ogrodu. Poszukuję informacji co zjadają larwy. Na pewno żurawki i tiarelle, bo to mi skutecznie zniszczyły. Były też w cebulach begonii. Mała Mi pokazywała zniszczone przez larwy rozchodniki. Ciekawa jestem, co jeszcze?
W tym roku nie dokupiłam żadnej nowej żurawki i rozchodnika, a cebule begonii wyrzucę na koniec sezonu.
Pozdrawiam. Swoje pomidorki pewnie super smakują?
Witam polecają na to "paskudztwo" - nicienie, ale ja się na to nie piszę
Na razie usuwam czyli wycinam ze swojego ogrodu wszystkie rośliny, które lubią opuchlaki.
A są to na pewno- rododendrony, bez, trzmielina i róża"Jazz" ( nie każdą różę lubi ten szkodnik).
Pokażę to kiedyś.
To tyle na razie.