Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Nebel

Ogród Nebel

monteverde 15:46, 10 lip 2013

nebel napisał(a)

To ja Wam dziękuję Nie jestem szalona, tylko niezależna. I tak mnie proszę trakować

http://drzewa.klimowicz.elk.pl/?p=144
http://www.apiflora.pl/jupgrade/index.php/rzadkie-i-nieznane/142-kokoczka-poudniowa-staphylea-pinnata-l
monteverde 15:51, 10 lip 2013

http://hedgerowrose.com/rose-gardening/2012/07/03/growing-rose-de-rescht-portland-damask-rose/
nebel 16:31, 10 lip 2013

Zawitko dziękuję i pozdrawiam słonecznie.
Upał u mnie 'iście' wakacyjny. Kto zaplanował urlop w Trójmieście, ma boskie warunki
nebel 16:34, 10 lip 2013

Dla nie wtajemniczonych - Ania wkleja linki, do roslin, które dzisiaj od niej dostałam
Aniu serdeczne dzięki, bo wiesz, że u mnie na bakier z nazwami
monteverde 21:15, 10 lip 2013

Dlatego wklejam, no i żebyś wiedziała jak i co z nią robić, a do róż to jeszcze bodziszki pasują np. Laura
nebel 21:49, 10 lip 2013

Aniu bardzo Ci dziękuję, to wszystko bardzo mi się przyda na moim wątku.
A co do bodziszek - mam już takie, jak poniżej -

ale potrzebuję czegoś ładnego, białego do towarzystwa - dzisiaj to dostałam od Ciebie
monteverde 02:25, 11 lip 2013

Jeszcze zapomniałam o Double Jewel też bodziszku, jak Monia będzie po różę to jej podkopię, bo za dużo nie mam
nadają się dzwonki, brzoskwiniolistny już masz , może jeszcze byc Prichard's chociaż niebieski może być len trwały Nanum Album, ja mam niebieski dzwonek biały taki biała lawenda http://www.ogrodkroton.pl/towar.1362.lawenda.biala-.lavandula.alba.html na dzisiaj starczy
Kindzia 09:42, 11 lip 2013

Pewnie, że Ci się liatry udały...ale włochate masz

U mnie się chmurzy, chłodno...czyżby znowu weekend do d..y ???!!!

I superzaste roślinki od Ani dostałaś!!!! Tfu, tfu...żeby rosły ładnie...jak u Niej
boguslaw_r_ 10:53, 11 lip 2013

nebel napisał(a)
Ponieważ wszystkie rośliny, które kupiłam zostały posadzone. W końcu zebrałam sie na odwagę i powycinałam co nieco. Tylko cztery rosliny, reszta poczeka, gdy znowu będę miała natchnienie i siły trochę się namachałam przez te 2 dni.

To bardzo stary cis, ale został trochę źle posadzony. Oczywiście musi dostać jeszcze odpowiednią oprawę. Ale pomysł już jest.

Jałowiec, którego z grubsza przycięłam w zeszłym roku, teraz otrzymał ostateczny kształt.

To thuja, którą albo musiałabym wyciąć, albo próbować coś z niej zrobić. Wyciąć zawsze dam radę. Niestety niewiele widać, bo też tyle z niej zostało Na wszelki wypadek przed nię rosnąjuż nowe drzewka.

No i sosna, też drzewo, które rośnie u mnie od pocżątku. Przez parę lat uszczykiwałam jej tylko świeczki. Ale w zeszłym roku podgladjąc i wypytując Bogusława, odważyłam się ją radykalnie zmienić. Dzisiaj dokończyłam przycinania.

A co dalej z nimi będzie sama jestem ciekawa.

Witaj Ewa tę sosnę obserwuj i nie rób nic, po pewnym czasie mogą pojawić się na gałązkach nowe pędy, nie wycinaj ich i pozwól im troszkę urosnąć, potem jak będą większe (po ok. roku) możesz nad tym nowym odrostem obciąć pozostałość, i tworzysz nową poduchę nie na tak długich gałązkach. Możesz w ten sposób kształtować drzewo. Udaje się to wtedy gdy są igły, ale sosny potrafią się doskonale odradzać nawet na gałęziach bez igieł . oglądałem sobie spacerkiem i znalazłem to foto, pozdrawiam

nebel 13:08, 11 lip 2013

Aniu niebieskie byliny też mnie interesują. Wzięłam od Ciebie białe, bo tych prawie w ogóle nie mam.
Chętnie przygarnę jeszcze te, które pokazałaś. Widziałaś przecież, że więcej tym razem nie zmieściło się.