Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 21:57, 15 maj 2017

Zana napisał(a)
Dawno u Ciebie nie byłam, a dzisiaj trafiłam akurat na takie podsumowanie. Niesamowicie zmieniłaś to swoje miejsce. Czytam, że czas poważnej decyzji przed Wami, życzę podjęcia tej najlepszej.

Anula, dziękuję
polinka 22:01, 15 maj 2017

inag napisał(a)
Pokazałam Metamorfozy mojemu eMowi. Wiesz jak skwitował?
Powiedział: No widzisz, to jest dowód na to że chcieć to móc. Jak się dba tak się ma
Niesamowite czego dokonaliście własnymi rękami!

Ilonko Przekaż uściski dla swojego J.
eMowi dałam do przeczytania Wasze komentarze i stwierdził, że słodzicie mi za dużo
polinka 22:02, 15 maj 2017

AngelikaX napisał(a)

Pięknie

Angel, dziękuję
Magda70 22:14, 15 maj 2017

polinka napisał(a)

2013r.

2016r.

Poli, mega zajefajne metamorfozy!
A ta mnie szczególnie rozbawiła...oczywiscie pozytywnie
polinka 22:18, 15 maj 2017

Margarete napisał(a)
Paulina,
w kwestii mojego nieszczęsnego żywopłotu Mazan radzi pól na pół mniszek i krwawnik. Ok, mniszek jest pod dostatkiem wszedzie, krwawników jeszcze nie widziałam ale poszukam - lece dzis z psem na łowy krwawnika. Nie wiem tylko co dalej ? Jak sie do tego zabrać?
Jaka woda zalać? ciepła czy zimną? Ile trzymac zeby skisło? Mieszać ? odkrywać? Jak to potem dawkować? Jak rozcieńczać ? Jak czesto lać na rośliny ?
Ja jestem zielona jak trawa majowa w tej kwestii...Ratunku!!!

Małgosiu, cieszę się, że napisałaś do Walerka.
Woda najlepsza do gnojówki to deszczówka ale jak nie masz to zwykła kranówka ale odstana. Do wiadra/pojemnika wrzucasz rośliny, tak 3/4 pojemnosci i zalewasz tą odstaną wodą. Wody prawie całe wiadro, wszystkie roślliny muszą być zalane. Odstawiasz w "ustronne" miejsce i codziennie mieszasz. To na początku będzie się pienić, po 2-3 tyg. gnojóka będzie gotowa. Jakie rozcieńczenie i co ile podlewać/opryskiwać to musisz dowiedzieć się od MAzana bo podejrzewam, ze tu będą inne dawki niż w zwykłym nawożeniu.
Zapytaj się jeszcze Małgoś Mazana czy można by tutaj użyć wywaru? Na gnojówkę trzeba czekać ok.2-3 tyg. a wywar byłby gotowy prawie od razu. I mogłabyś już zacząć działać

W kwestii podagrycznika za dużo nie powiem ponieważ wywar z podagrycznika i jeszcze kilku roślin stosowałam jesienią jak sadziłam trawy. To była już póżna pora na sadzenie i było wielkie ryzyko, że trawy nie zdązą się ukorzenić przed zimą. Dzisiaj mogę powiedzieć, że wszystkie trawy pięknie przeżyły zimę i jestem przekonana, że przepis Mazana im w tym pomógł

Małgosiu, trzymam kciuki za żywopłot a jeszcze bardziej za czwartek!
Ściskam Cię mocno
Margarete 22:42, 15 maj 2017

Dzięki.
Będę działać. Nie poddam się .....mam siłę i motywację
polinka 22:56, 15 maj 2017

Shemsi napisał(a)
Polinko, bywałam u Ciebie już kilkakrotnie, zazwyczaj za kimś, po cenną wiedzę lub inspirację. Wpadałam wtedy po cichu, na chwilę, bo za każdym razem stwierdzałam, że kiedyś muszę wrócić do Ciebie na dłużej. Po prostu musiałam
I w końcu się udało, od dwóch tygodni po trochu przeglądałam Twój wątek od początku. Czytałam głównie pismo obrazkowe, zatrzymując się to tu, to tam na dłuższą chwilkę. Ostatni rok przeczytałam już w całości. I wiesz, co Ci powiem? Teraz już jestem pewna, że musiałam to zrobić Twój wątek to ogromna dawka motywacji, solidnej wiedzy i inspiracji. Twoje metamorfozy są cudne! Atmosfera, którą tworzysz w swoim wątku przyciąga jak magnes. Dla mnie wędrówka po Twoim zmieniającym się ogrodzie pozwoliła zadać sobie kilka ważnych pytań o to, jak chcę, żeby wyglądał mój ogród i zbliżyć się nieco do tego, co mi się naprawdę podoba.

Ja jestem wciąż na początku drogi, ale im dłużej jestem na O, tym bardziej wiem, że cierpliwością i pracą dojdę do stworzenia ogrodu, w którym będę się czuła idealnie. Może nie od razu, może będzie trzeba przejść kilka rewolucji, ale w końcu się uda Tak, jak Ty zrobiłaś to u siebie. Bardzo Ci dziękuję, że dzielisz się z nami swoim ogrodem!

Weronik Nie wiem co napisac...zabrakło mi słów...

Dziękuję za taki pozytywny odbiór ale prawda jest taka, że gdyby nie forum ogród tak by nie wyglądał...
Po moim dwuletnim szale kwiatowym wiedziałam, ze kwiatki to nie moja bajka i nadeszła zima a wraz z nią długie projektowanie rabat trawiastych.
W tym miejscu należą się wielkie podziękowania dla Oli Leonka, która chyba najwięcej ze mną przeszła i do dzisiaj jest dla mnie wielką inspiracją i podporą-nie tylko w kwestiach ogrodowych
W tym samem czasie kiedy dochodziłam jaki chce mieć ogród pojawił się również u mnie Waldek, który otworzył mi oczy, że kondycja roślin zależy w dużym stopniu od zdrowotności gleby. Waldek pozdrawiam i dziękuję
A póżniej nastały lepsze czasy Poznałam Mazana, który przez całą zimę i nie tylko udzielał mi lekcji na temat zawiłości naturalnej uprawy ogrodu a Toszka dzieli się swoim mega doświadczeniem trawiastym i nie tylko

Weronik myślę, że nie można bać się przesadzać, dosadzać, szukać "swojego" ogrodu a prędzej czy póżniej każdy z nas dojdzie do tego co mu się podoba i w jakim otoczeniu będzie się dobrze czuł.

Buziaki wielkie

polinka 22:58, 15 maj 2017

frezja napisał(a)

Oj, tak ) ciepły wieczór, doborowe towarzystwo i można rozkoszować się.

Ewko Uwielbiam takie ciepłe wieczory, eM z drinkiem i światło świec
polinka 23:01, 15 maj 2017

Magda70 napisał(a)

Poli, mega zajefajne metamorfozy!
A ta mnie szczególnie rozbawiła...oczywiscie pozytywnie

Madzia tak, szczególnie ta metalowa belka, która musiała już podtrzymywać drzwi
Jak dobrze, ze to już za nami...ufff
polinka 23:02, 15 maj 2017

Margarete napisał(a)
Dzięki.
Będę działać. Nie poddam się .....mam siłę i motywację

Małgoś, musi być dobrze!