Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

lindsay80 22:10, 19 cze 2018

Sliczny czerwcowy ogród!
Poli, nie uważasz, że RB w tym sezonie mało coś ma tego czerwonego? Obserwuję tak w swoim ogrodzie, u Ciebie też mi się tak wydaje i u Kapiasa - no chyba, że później wybarwi się bardziej.
polinka 19:27, 20 cze 2018

frezja napisał(a)

A ten propionian wapnia gdzie kupujesz? w czym PW lepszy ?

Czy lepszy? Nie wiem. Takie samo działanie jak OW ale łatwiejsze do przygotowania. Proponian kupuję w internecie
polinka 19:30, 20 cze 2018

Toszka napisał(a)

Też uważam, że jesli w ogrodzie warzywno-owocowym mam stosować chemię...to łatwiej, szybciej i przyjemniej iść i sobie kupić...
Jednak dając komuś radę staram się pamiętać, że nie wszyscy ekologią zyją...muszę wskazać alternatywę. Czasami wbrew swoim przekonaniom.

Ewo, ogórki trzeba prowadzić w płodozmianie. Tu jest odpowiedź braków w tym roku. Sam obornik to mało. Podstawa to ph, czyli/ewentualnie dolomit (wapń + magnez) i gnojówki azotowe. Polecam wspomniany owczy obornik granulowany (ph9-10)
Ph mierzymy przed wszelkimi zabiegami. To podstawa, zaniechanie której zazwyczaj mści się przez blokowanie przyswajania (roślin)

Rozumiem. Myślałam, ze są rośliny, które wymagają zwiększonych dawek nawożenia i gnojówki nie są w stanie tyle dostarczyć.

Toszka, zrobiłam zapas wiórek rogowych. Zastosować je tak samo jak mączkę bazaltową?
polinka 19:31, 20 cze 2018

Johanka77 napisał(a)

Jeśli tak wyglądają wymarzłe carexy, to zazdroszczę. Moje FF ledwo wypuściły w tym roku kilka źdźbeł... Na nic azofoska i wodą zaklinanie...
Podokienną sypialnianą się w ogóle nie chwalę...

Ha, ha Tak myślałam, ze pojawi się taki komentarz
polinka 19:32, 20 cze 2018

lindsay80 napisał(a)
Sliczny czerwcowy ogród!
Poli, nie uważasz, że RB w tym sezonie mało coś ma tego czerwonego? Obserwuję tak w swoim ogrodzie, u Ciebie też mi się tak wydaje i u Kapiasa - no chyba, że później wybarwi się bardziej.

Dzięki Edytko
U RB obserwuje już już kilku lat, że w czerwcu traci na czerwoności aby w połowie lipca znów zacząć świecić na rabacie.
polinka 19:42, 20 cze 2018

Zostawiam trochę drugiego ogrodu i żegnam się na jakiś czas...

Toszka 20:48, 20 cze 2018

polinka napisał(a)

Toszka, zrobiłam zapas wiórek rogowych. Zastosować je tak samo jak mączkę bazaltową?

Tak.
edit
i schowaj przed psem...moje zżarły (ze smakiem) pół zapasów. Baset nawet kopał w ziemi, aby wyjeść ile się da
frezja 09:47, 22 cze 2018

Toszka napisał(a)

Rozstrzał tak wielki, że aż nieprawdopodobne...
Weź i sprawdź ponownie... Zbyt niskie ph to brak mozliwości przyswajania przez rosliny.
Najprościej by było dać wapno, ale ja go nie lubię, bo łatwo przeholować.

Tak kombinuję jak szybko i bezboleśnie podnieść ph. I bezpiecznie to zrobić.
Najrozsądniej by było dolomit zmieszać z wodą. Bardzo dokładnie (chodzi mi o frakcję jak najbardziej pylistą). I taką zawiesiną podlać mieszając ziemię. Ewentualnie kredę zastosować.

Stosowanie, często w nadmiarze, skoncentrowanych i fizjologicznie kwaśnych nawozów sztucznych typu NPK, przy skąpym i nieregularnym nawożeniu obornikiem, powoduje duże zakwaszenie gleb.Trzeba o tym pamiętać i co roku sprawdzać ph.

Mam te paski do wyznaczania pH i trudno nimi się określa. Będę musiała o jakiś lepszy tester się zaopatrzyć.

Spróbuję z Dolomitem i jeszcze raz dziękuję za obszerne wyjaśnienia dam znać, jak wyszło.

Jeszcze takie pytanie, odnośnie lawendy: czy po przekwitnięciu mam ja ściąć do zera czy tylko kwiatostany ? moją już bierze rabata nie będzie tak atrakcyjna bez niej ..
malgol 10:53, 22 cze 2018

Polinko, u Ciebie jeszcze tak pięknie szałwie kwitną?? u mnie już prezkwitłydawno... zakwitną znowu?
frezja 11:20, 22 cze 2018

malgol napisał(a)
Polinko, u Ciebie jeszcze tak pięknie szałwie kwitną?? u mnie już prezkwitłydawno... zakwitną znowu?

Trzeba ściąć. Moje ścięte już wyrosły na 30 cm.