Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

Tess 08:58, 03 lis 2013

U Ani przeczytałam o kulkach i żurawce.
Czy ta żurawka, co uschła, dała się bez problemu wyjąć za pociągnięciem za czuprynkę?
Czy miała obgryzione korzenie?
Czy po zgnieceniu z kulki wydobył się płyn?

Jeśli odpowiedzi na powyższe pytania są twierdzące, to może to być opuchlak.
Choć nie musi.

Jeśli roślinka pada z powodu żerowania larwy opuchlaka, to trzeba ją wyjąć z ziemi i bardzo dokładnie obejrzeć system korzeniowy. Krewetka (lub krewetki ) wgryzają się w korzenie, najczęściej blisko szyjki korzeniowej. Trzeba otrząchnąć ziemię z korzenia.

Czy sprawdziłaś, czy pod innymi żurawkami są owe "nawozy", czyli kulki?

Jaja opuchlaki składają przez cały okres wegetacyjny, a więc nawet jeszcze teraz. Bo dorosłe osobniki jeszcze nie poszły spać.
A czy masz w ogrodzie ślady żerowania dorosłych (czyli wgryzy w liściach)? Bo jeśli nie masz, to też zwiększa szansę, że to nie z powodu krewetek żurawka padła.

Nie masz zdjęcia tej żurawki albo kuleczek?
Kasik 09:11, 03 lis 2013

Kasiu wkleiłam te różyczki, ale one są wsadzone 3 tyg. temu i jeszcze nie miały dużej szansy na rozrost.
Madzenka 09:25, 03 lis 2013

Kasiu z rodkiem nie pomogę , trawki profesjonalnie związane i uroczo wyglądają. Jak nie kochać traw?
Bogdzia 09:32, 03 lis 2013

Kasiu rodusiowi nic nie dolega , przynajmniej na tych zdjeciach nic złego nie widac. Czego się przestraszyłaś?????
Kindzia 09:57, 03 lis 2013

Tess napisał(a)
U Ani przeczytałam o kulkach i żurawce.
Czy ta żurawka, co uschła, dała się bez problemu wyjąć za pociągnięciem za czuprynkę?
Czy miała obgryzione korzenie?
Czy po zgnieceniu z kulki wydobył się płyn?

Jeśli odpowiedzi na powyższe pytania są twierdzące, to może to być opuchlak.
Choć nie musi.

Jeśli roślinka pada z powodu żerowania larwy opuchlaka, to trzeba ją wyjąć z ziemi i bardzo dokładnie obejrzeć system korzeniowy. Krewetka (lub krewetki ) wgryzają się w korzenie, najczęściej blisko szyjki korzeniowej. Trzeba otrząchnąć ziemię z korzenia.

Czy sprawdziłaś, czy pod innymi żurawkami są owe "nawozy", czyli kulki?

Jaja opuchlaki składają przez cały okres wegetacyjny, a więc nawet jeszcze teraz. Bo dorosłe osobniki jeszcze nie poszły spać.
A czy masz w ogrodzie ślady żerowania dorosłych (czyli wgryzy w liściach)? Bo jeśli nie masz, to też zwiększa szansę, że to nie z powodu krewetek żurawka padła.

Nie masz zdjęcia tej żurawki albo kuleczek?

Dała się łatwo wyciągnąć, w ogóle nie miała korzeni, z kulek wydobywał się płyn...nie ma krewetek. Na jednej żurawce mam dziurki w liściach...
Zaraz do kościoła lecę, jak przyjdę zrobię zdjęcia, pogrzebię pod innymi za tymi kuleczkami...

DZIĘKUJĘ Tesiu za zajęcie się moją żurawką...
Kindzia 09:57, 03 lis 2013

Kasik napisał(a)
Kasiu wkleiłam te różyczki, ale one są wsadzone 3 tyg. temu i jeszcze nie miały dużej szansy na rozrost.

Aaa, to świeżoczki I tak chętnie zobaczę
Kindzia 09:59, 03 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)
Kasiu z rodkiem nie pomogę , trawki profesjonalnie związane i uroczo wyglądają. Jak nie kochać traw?

Bez kokardek wprawdzie, ale i tak ładne
Czekam na rozrost ML...już widzę, jak mi siatkę sąsiadów zasłaniają...

Dużo roślinek pokochałam przez Was
Kindzia 10:04, 03 lis 2013

Bogdzia napisał(a)
Kasiu rodusiowi nic nie dolega , przynajmniej na tych zdjeciach nic złego nie widac. Czego się przestraszyłaś?????

Nic??? To szaro-białe ma być? To nie grzybisko jakieś? Wydaje mi się, że był zieleńszy przy nasadzie liści...O te miejsca chodzi

Kindzia 12:17, 03 lis 2013

Mam zdjęcia

Kindzia 12:19, 03 lis 2013