Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

Mala_Mi 13:10, 03 lis 2013

Opuchlak raczej nie gryzie liści w środku.. mi tak pogryzie liście zrobiły zielone małe gąsieniczki.. wpitalają wszytko, róże, byliny.. dziś z jeżówek zbierałam bo też pogryzły.. jakaś plaga w tym roku....
Ale może to być też i opuchlak..... przy czym kulki mogą być z nawozem.. i też jak sie rozgniata to jest woda.. szczególnie jak w gruncie jest wilgotno. Wiec nie histeryzuj z kulkami, ale krewetek szukaj..
Kupiłam ostatnio żurawki.. i też jedna mi tak padła, że odleciała z ziemi, a góra zwiędła... reszta jest ładna.. też niczego nie znalazłam, ale wszytko możliwe.. wiosną i tak kupuję nicienie.. bo rok temu miałam to dziadostwo w żurawkach!!! przeszły na jednego rh. wiec profilaktycznie... pojadę jeszcze raz.

Edit.. znalazłam, takie szkarady mi w tym roku robią pogrom...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=57959&p=3182146
Kindzia 13:19, 03 lis 2013

asc napisał(a)
Opuchlak raczej nie gryzie liści w środku.. mi tak pogryzie liście zrobiły zielone małe gąsieniczki.. wpitalają wszytko, róże, byliny.. dziś z jeżówek zbierałam bo też pogryzły.. jakaś plaga w tym roku....
Ale może to być też i opuchlak..... przy czym kulki mogą być z nawozem.. i też jak sie rozgniata to jest woda.. szczególnie jak w gruncie jest wilgotno. Wiec nie histeryzuj z kulkami, ale krewetek szukaj..
Kupiłam ostatnio żurawki.. i też jedna mi tak padła, że odleciała z ziemi, a góra zwiędła... reszta jest ładna.. też niczego nie znalazłam, ale wszytko możliwe.. wiosną i tak kupuję nicienie.. bo rok temu miałam to dziadostwo w żurawkach!!! przeszły na jednego rh. wiec profilaktycznie... pojadę jeszcze raz.

Edit.. znalazłam, takie szkarady mi w tym roku robią pogrom...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=57959&p=3182146

Też mi takie zielone gąsienice róże żarły, dużo ich było...kurcze, na żurawkach ich nie widziałam. Nie będę histeryzować, zobaczę co wiosną będzie. Nie chciałabym opuchlaka...

Nie znalazłam tych tłuściochów białych, mówiłam Ci, przekopałam pół skarpy...przecież się przede mną nie schowały akurat...szansa jest, że to nie one jednak.
Tesia mi ziarenko niepokoju zasiała...to sprawdzam.
malgorzata_s... 13:19, 03 lis 2013

U mnie te gąsieniczki róże wpitalały i takie same dziury były. Snopki śliczne Kasiu. U mnie leje
Tess 13:20, 03 lis 2013

No cóż, nie mogę powiedzieć, że na pewno, ale z dużym prawdopodobieństwem to jajo i robota opuchlaka.
Żurawki są doskonałym barometrem opuchlakowym - to padające żurawki są pierwszym objawem, że w ogrodzie są opuchlaki.

A powiedz mi jeszcze, czy inne żurawki (jakieś pojedyncze egzemplarze) zmieniły kolor? Czy liście im dziwnie czerwienieją?
Jeśli tak, to zobacz, czy pociągniecie za czuprynkę spowoduje wyjęcie żurawki z ziemi. Jeśli tak, to dokładnie obejrzyj wszystko co było pod ziemią. Bardzo dokładnie. Czy nie siedzi gdzieś jakaś krewetka.

Ale nawet gdyby tak było, że masz opuchlaki, nie ma co wpadać w panikę. Ja myślę, że prawie każdy je ma, tylko nie każdy o tym wie
Trzeba ograniczać populację dorosłych - można je strącać na białe płachty i ręcznie unicestwiać. Oprysk Mospilanem, Dursbanem - po zapadnięciu zmroku, bo wówczas dorosłe osobniki wychodzą z ziemi na żer.
Mala_Mi 13:21, 03 lis 2013

Kulki nawozowe.. tu w kupie, ale najczęściej są wymieszane z ziemią

Wydłubane kulki

Rozgniecione kulki.... mokre w środku.. i tak ma być bo jak ma sie z nich uwolnić ten nawóz???

Kindzia 13:22, 03 lis 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
U mnie te gąsieniczki róże wpitalały i takie same dziury były. Snopki śliczne Kasiu. U mnie leje

Właśnie, u mnie też im róże smakowały...żarły jak najęte. Chemią musiałam...nie dało rady pozbierać. W ciągu tygodnia tak się mnożyły...

U nas też Nie muszę podlewać
Tess 13:28, 03 lis 2013

Nie kop skarpy, tylko obejrzyj korzenie. One przy korzeniach siedzą, bo korzenie żrą.

Jeśli ich tam nie ma, to znaczy, że to nie opuchlak.

Jeśli kulki są równe, okrągłe, to raczej nawóz.
Jeśli natomiast są wydłużone, albo mają dziobek z jednej strony - to są jaja opuchlaka.

Zasiałam niepokój? Nie chciałam.
Mnie też przekonywano, że moje kulki to nawóz.
Kindzia 13:29, 03 lis 2013

Tess napisał(a)
No cóż, nie mogę powiedzieć, że na pewno, ale z dużym prawdopodobieństwem to jajo i robota opuchlaka.
Żurawki są doskonałym barometrem opuchlakowym - to padające żurawki są pierwszym objawem, że w ogrodzie są opuchlaki.

A powiedz mi jeszcze, czy inne żurawki (jakieś pojedyncze egzemplarze) zmieniły kolor? Czy liście im dziwnie czerwienieją?
Jeśli tak, to zobacz, czy pociągniecie za czuprynkę spowoduje wyjęcie żurawki z ziemi. Jeśli tak, to dokładnie obejrzyj wszystko co było pod ziemią. Bardzo dokładnie. Czy nie siedzi gdzieś jakaś krewetka.

Ale nawet gdyby tak było, że masz opuchlaki, nie ma co wpadać w panikę. Ja myślę, że prawie każdy je ma, tylko nie każdy o tym wie
Trzeba ograniczać populację dorosłych - można je strącać na białe płachty i ręcznie unicestwiać. Oprysk Mospilanem, Dursbanem - po zapadnięciu zmroku, bo wówczas dorosłe osobniki wychodzą z ziemi na żer.

Inne nie czerwienieją jakoś dziwnie. Ta padnięta to marmoladka, obok southern i sweet tea, na przemian tak cały brzeg skarpy mam. I tylko część marmoladek taka podejrzana, czuprynki mają nie typowe, takie zieloniaste się im zrobiły, pod spodem lekko obeschnięte i bardziej bordowe...
Poleciałam teraz w deszczu pociągnąć...wszystkie się trzymają mocno w ziemi...

Tamta wyglądała jakby uschła razem z korzeniem, krewetek niet.
Kindzia 13:31, 03 lis 2013

asc napisał(a)
Kulki nawozowe.. tu w kupie, ale najczęściej są wymieszane z ziemią

Wydłubane kulki

Rozgniecione kulki.... mokre w środku.. i tak ma być bo jak ma sie z nich uwolnić ten nawóz???

Moje też takie żółte kulki, okrąglaste...to mokre z środka kojarzy mi się...nie napiszę z czym.
Tess 13:33, 03 lis 2013

To się już nie martw
Krewetki - gdyby były - widziałabyś, bo nadal żerują.
Wiem, bo wczoraj widziałam jedną żywą (cirtonelkę żarła, małpa) i jedną już wykończoną przez nicienie.