Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

anna_g 15:45, 23 kwi 2014

Kindzia a Carex testacea "Prairie Fire"??? bo buksików niedobra?

edit: wyczytałam o niej:
Należy do rodziny Cyperaceae - turzycowate. Pochodzi z Nowej Zelandii. Bardzo dekoracyjna turzyca, zachowująca swoje ceglaste zabarwienie przez cały sezon wegetacyjny. Tworzy zwarte kępy wzniesionych cienkich źdźbeł o zabarwieniu ceglastym, liść pod spodem zielony. Roślina osiąga wysokość 45 cm. Nadaje się do wysadzania na rabatach, skalniakach w miejscach nasłonecznionych, gdzie jej wybarwienie jest intensywniejsze.. Polecana do tworzenia barwnych kompozycji w pojemnikach. Dobrze rośnie na glebach umiarkowanie wilgotnych. Na zimę zaleca się ją ochronić przed mrozami.
Kindzia 17:51, 23 kwi 2014

anna_g napisał(a)
Kindzia a Carex testacea "Prairie Fire"??? bo buksików niedobra?

edit: wyczytałam o niej:
Należy do rodziny Cyperaceae - turzycowate. Pochodzi z Nowej Zelandii. Bardzo dekoracyjna turzyca, zachowująca swoje ceglaste zabarwienie przez cały sezon wegetacyjny. Tworzy zwarte kępy wzniesionych cienkich źdźbeł o zabarwieniu ceglastym, liść pod spodem zielony. Roślina osiąga wysokość 45 cm. Nadaje się do wysadzania na rabatach, skalniakach w miejscach nasłonecznionych, gdzie jej wybarwienie jest intensywniejsze.. Polecana do tworzenia barwnych kompozycji w pojemnikach. Dobrze rośnie na glebach umiarkowanie wilgotnych. Na zimę zaleca się ją ochronić przed mrozami.

Ładne toto też...Ania...miej litość
Wydaje się, że buchanani bardziej stojące...
gierczusia 19:18, 23 kwi 2014

Noo ba .. Stojące to my lubimy
gierczusia 19:23, 23 kwi 2014

Kindzia napisał(a)

Z tej od Uli mam zrobione dwie sadzonki, na razie czekam aż się jakoś ruszą, bo kompletnie po nich nie widać czy żyją Potem je przesadzę na docelowe miejsce, na razie tylko sobie w ziemi czekają

Jak bronze formów potrzebujesz to mam...... Tylko daj znać ...

A jak cuś to mogę się z Wami do bestwinki wybrać ????... Tak wstepńe pytam , bo w niedzielę na komunię idę i nie wiem czy wyrobię , ale gdyby mi się udało , to bym się chętnie zabrała
Kindzia 19:37, 23 kwi 2014

gierczusia napisał(a)
Noo ba .. Stojące to my lubimy

Ale nie zawsze...
Kindzia 19:41, 23 kwi 2014

gierczusia napisał(a)

Jak bronze formów potrzebujesz to mam...... Tylko daj znać ...

A jak cuś to mogę się z Wami do bestwinki wybrać ????... Tak wstepńe pytam , bo w niedzielę na komunię idę i nie wiem czy wyrobię , ale gdyby mi się udało , to bym się chętnie zabrała

Pewnie, że możesz, nawet wskazane by było
Z Pszczyny wyjedziemy gdzieś o 8,30...jeszcze po swoją różę jadę. Myślę, że po 9,00 będziemy po Anię i prosto do szkółki w Bestwince. Ula tak tę szkółkę zachwalała, myślę, że łowy będą owocne
Jeżeli się zdecydujesz to może do mnie do Pszczyny przyjedziesz i potem już razem pojedziemy, daj znać Ela
Kasik 19:45, 23 kwi 2014

Wskoczyłam na chwilkę, ale coś mi się z komp. dzieje- zdjęcia się nie otwierają.

Czytam o tej trawie i już dawno się zgubiłam. Poczekam aż kupisz i zobaczę.
A na Żurawki uważaj. Toż to opuchlakowe cholerstwo się pleni wszędzie. -Szkoda by było tak pięknego ogrodu.
Właśnie przed chwila sąsiadka wygrzebała 20 sztuk - mieszkanko znalazły przy magnolce. Załamana jestem, bo ona obok naszego ogrodzenia mam masę truskawek i właśnie tą magnolkę. A po mojej stronie 8 rododendronów i Żurawki i rozchodniki. Az się boję zaglądać.
gierczusia 20:14, 23 kwi 2014

Kindzia napisał(a)

Pewnie, że możesz, nawet wskazane by było
Z Pszczyny wyjedziemy gdzieś o 8,30...jeszcze po swoją różę jadę. Myślę, że po 9,00 będziemy po Anię i prosto do szkółki w Bestwince. Ula tak tę szkółkę zachwalała, myślę, że łowy będą owocne
Jeżeli się zdecydujesz to może do mnie do Pszczyny przyjedziesz i potem już razem pojedziemy, daj znać Ela

Noooo to fajnie dam w takim razie znać koło piątku ...

A Ty pomyśl nad bronze form
Kindzia 08:32, 24 kwi 2014

Kasik napisał(a)
Wskoczyłam na chwilkę, ale coś mi się z komp. dzieje- zdjęcia się nie otwierają.

Czytam o tej trawie i już dawno się zgubiłam. Poczekam aż kupisz i zobaczę.
A na Żurawki uważaj. Toż to opuchlakowe cholerstwo się pleni wszędzie. -Szkoda by było tak pięknego ogrodu.
Właśnie przed chwila sąsiadka wygrzebała 20 sztuk - mieszkanko znalazły przy magnolce. Załamana jestem, bo ona obok naszego ogrodzenia mam masę truskawek i właśnie tą magnolkę. A po mojej stronie 8 rododendronów i Żurawki i rozchodniki. Az się boję zaglądać.

Na dzisiaj to jest Buchanani Ale Gierczuś mnie kusi Bronze...
W zeszłym roku kupowałam z 50 żurawek, wszystkie czyste były, to mam nadzieję, że teraz też szczęście mi dopisze Ale będę sprawdzać Wiesz, strzeżonego...
O matko, masz prawo się martwić...może jakąś chemią profilaktycznie potraktuj...żeby ochoty na wędrówki przez płot nie miały.

Buziaczek
Kindzia 08:33, 24 kwi 2014

gierczusia napisał(a)

Noooo to fajnie dam w takim razie znać koło piątku ...

A Ty pomyśl nad bronze form

Dobra, to czekam na wieści

Ty Kusicielka jesteś...