Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 21:46, 24 cze 2015

polinka napisał(a)
Ania uwielbiam ten Twój prywatny las

Też go lubię, mimo wszystko...
Mathildis 21:51, 24 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)
Matylda.. siewki kocimiętki znajdziesz za rok... i wcale nie przy kocimiętce. Pod kocimiętką nawet ja się siewek nie dochowałam.
Kocimiętka i werbena lubią do wysiewu ubogie warunki, dlatego najlepiej mi rosną w kostce, w kamiennym parkingu, czy w kamieniach przy oczku (kamienie na macie).

Las ma kwaśną glebę.. może dlatego nie wszystko się sieje..

Runianka nigdy mi się nie wysiała.

Za to to co się sieje to porażka.. też dobrze nie jest.. bo siewki rosną w środku kęp. Nie wszystko da się wypielić i potem ładne rośliny są zagłuszane przez siewki. Tak sporo fajnych roślin straciłam. Jest wieczny bałagan na rabatach... przy gęstych nasadzeniach nie ma opcji wypielanie. Ja tam nie wejdę by pielić.

I naparstnice mam kwitnące również na 20cm. Daj im czas.. naparstnice jak ludzie.. jedne małe drugie wysokie.. i żywienie nie ma znaczenia (chyba, że rozmiar wszerz).
Jedna z najwyższych urosła mi ...w kostce brukowej.. pokazywałam pod płotem. ziemi ona tam wcale nie ma, tylko piasek pomiędzy kostkami i pod kostką.

Swoje drzewa i swój las to majątek.. na last czasami życia braknie by doczekać swojego

Dziękuję podniosłaś mnie na duchu, ale miałam nadzieję, że już w przyszłym roku będę miała las naparstnic (już mi obojętne jakich wysokich )a tu klops... chyba dokupię troszkę...
Mam nadzieję, że sosny długo z nami zostaną

Wszelakie zwierzątka pożyteczne (padalce, ropuchy, jeże i krety), ptaki i Matyldy w moim ogrodzie uwielbiam...
Mathildis 21:54, 24 cze 2015

Juzia napisał(a)
Mi się rośliny wysiewają....ale też nie rosną do takich rozmiarów jak u dziewczyn.
Wszystko przez piach.

A lejesz humusem?
Ja póki nie mam kompostu do ściółkowania, to leję ile się da
Oby pomogło!

Humusem polałam raz (jedno całe opakowanie). Wiem, że mało muszę dokupić... i jeszcze przynajmniej 3 razy polać w tym roku...
smutki troszkę przeszły mam co mam i postaram się to polubić - mam Matyldę a przecież nie można mieć wszystkiego
Mathildis 22:01, 24 cze 2015

kachat napisał(a)
Ania, u mnie się wszystko sieje tylko tam, gdzie glebę poprawiłam, trochę gliny dodałam, torfu. Na mojej leśnej ziemi nieruszanej wysiały mi się dwie żurawki (niedawno odkryłam ), kilka fiołków pachnących, gęsiówka, dziewanna, berberys, głóg, runianka. Wszystko po sztuk 1-3, więc jak widzisz u mnie też szaleństwa nie ma Trzeba się cieszyć z tego co się ma, każda znaleziona siewka cieszy jakby się jakiś skarb złoty znalazło

Ja nie mam zbyt wielu bylin, więc i za bardzo nie ma się co wysiewać, ale myślałam, że te byliny, które w większości ogrodów rosną jak chwasty i u mnie dadzą popis...

kachat napisał(a)
No do lasu to pstrokacizna za bardzo nie pasuje

Bardzo duża ta tawuła, a to przecież japońska, one niziutkie rosną.. Ona naprawdę taka wielka, czy zdjęcie oszukuje? Wybarwia ci się ona na kolorowo, jak pokazują zdjęcia w internecie, czy jest zielona całe lato..? Bezproblemowo rośnie? Może wreszcie znalazłam idealny niewysoki krzew do lasu

A ja lubię kontrastowe zestawienia, gdybym chciała samą zieleń zostawiłabym rosnący czarny bez i świdośliwę... chciałam mieć ogród w lesie, a nie leśny ogród...

Tawuła do 150cm, tak na oko, jutro zmierzę dokładniej, młode liście wybarwiają się na czerwono, ale nie tak intensywnie jak na zdjęciach w necie myślę, że to zdjęcie dobrze odzwierciedla moc wybarwienia całego krzewu. Jest w miarę bezproblemowa, ale gdy ma sucho to nie kwitnie. Myślę, że do Twojego zamysłu by pasowała
Mathildis 22:06, 24 cze 2015

Napia napisał(a)

Śliczny ten pełny jaśminowiec. Jak się sprawuje? Ja mam ten zwyczajny i bardzo łapie mszyce.

Jaśminowiec jest bardzo wdzięcznym krzewem, nie mam z nim problemów - tylko tnę i podlewam raz na jakiś czas. Pięknie pachnie... u mnie nie zauważyłam mszycy, ale pójdę jutro sprawdzić

Napia napisał(a)
Aniu, "o cóż jest piękniejszego niż wysokie drzewa".
Jak pisała Ania Mała_Mi, niektórzy mogą nie doczekać dużych drzew w swoim ogrodzie, a u Ciebie już jest tak pięknie

wysokie drzewa z pięknie zagospodarowanym podszyciem?

Dziękuję Agnieszko... za komplement i... wsparcie.

Mathildis 22:09, 24 cze 2015

Jagodaa napisał(a)

Wiem ile trudu kosztuje utrzymanie ogrodu w lesie, bo mam tak na Jurze i się poddałam. Sosnowy las, sucho i piasek, dużo cienia. Wszystko karłowaciało, mimo, że dodawałam dużo ziemi z worka.
Dlatego Cię podziwiam :*

Jagoda, normalnie całą noc myślałam, gdzie skopiować Twoją śliczną rabatę z Electrą i... jeszcze nic nie wymyśliłam
A Ty mnie tu straszysz, że to co mam to nie dość, że nie urośnie to jeszcze skarłowacieje???

Dzięki za słowa otuchy ... i buziaki
Mathildis 22:09, 24 cze 2015

Jagodaa napisał(a)

Wiem ile trudu kosztuje utrzymanie ogrodu w lesie, bo mam tak na Jurze i się poddałam. Sosnowy las, sucho i piasek, dużo cienia. Wszystko karłowaciało, mimo, że dodawałam dużo ziemi z worka.
Dlatego Cię podziwiam :*

Jagoda, normalnie całą noc myślałam, gdzie skopiować Twoją śliczną rabatę z Electrą i... jeszcze nic nie wymyśliłam
A Ty mnie tu straszysz, że to co mam to nie dość, że nie urośnie to jeszcze skarłowacieje???

Dzięki za słowa otuchy ... i buziaki
Mathildis 22:14, 24 cze 2015

07_Rene napisał(a)
Jak się samo nie chce siać to może warto ciut pomoc? Nasiona zebrać, rozrzucic w jakies ustronne przygotowane miejsce?
Ja czasem tez mam chwile zwątpienia, gdy się zastanawiam czy doczekam chwili gdy będę zadowolona z mojego otoczenia, bo ogrodem to trudno na razie to nazwać.

Twoj las nie do podrobienia wiewiórki też...

Masz rację może spróbuję im pomóc

W pełni zadowolona raczej nigdy nie będę, bo gdy skończę obsadzać rabaty, to się okaże, że stare wymagają renowacji

Wiewióry są zajefajne
sylwia_slomc... 22:27, 24 cze 2015

Wspaniały ogród masz w tym swoim lasku i nie narzekaj, a z naparstnicą jak masz problem z samosiejkami, a właściwie brak problemu to poczekaj aż nasionka dojrzeją, zbierz i wysiej do doniczek, a potem będziesz musiała już tylko wysadzić na stanowiska docelowe. Pamiętaj żeby przy wysianiu tylko delikatnie przyprószyć je ziemią wtedy łatwiej wzejdą.
Juzia 22:29, 24 cze 2015

Fajnie, że Ci lepiej...na duszy

Rzucam orzeszka