Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 21:35, 14 lip 2015

Juzia napisał(a)
Aaaa to ja mam tego kurdybanka całe mnóstwo!!!!
A nikt mi nie napisał co to jest!

kurdybanek w trawniku to przekleństwo... wyplenić się tego nie da z trawnika... bo na rabatach dość łatwo się go pozbyć...

tawuła Macrophylla choć sama dość wysoka (około 1,70 w tej chwili) to kwitnie drobnymi kwiatami...
malgorzata_s... 21:41, 14 lip 2015

Piękne hortki. Moje wcale zarazy nie kwitną Dostaną wilczy bilet. Tylko dwie stare się starają Pozdrawiam Wiewióro
Mathildis 21:53, 14 lip 2015

Juzia napisał(a)
Piękne czochy! W tym roku chyba już posadzę!

Zdjęcia jakieś mam...ale u mnie dzisiaj sajgon na wątku

No powinnaś

chyba jednak nie dam rady dziś nigdzie zajrzeć muszę się przygotować jeszcze na jutrzejsze spotkanie, więc zajrzę jutro wieczorkiem sajgon mi nie przeszkadza - zniesę wszystko o ile są zdjęcia

Mathildis 21:53, 14 lip 2015

Borbetka napisał(a)
Mnie kiedyś też czeka lasek z pieńkami od dołu i zagwozdką, co zrobić z miejscem pod drzewami. Jeszcze trochę i moje wielkie świerki zaczną igłami piąć się w niebo, a na dole zostanie pień zacny i golizna, co nie wiadomo co z nią zrobić. Przyznam się, że wywaliłam forsycję. Jeszcze na moim wątku nie zeznałam prawdy i jest łyso. Nie mam pojęcia co tam dać. Przerasta mnie ogród i niemoc mnie ogarnęła. Muszę eliminować rośliny, które przysparzają strasznie dużo pracy. Teraz kolej na jaśminowca. Codziennie chodzę i nie mogę zdecydować czy wyciąć czy nie. Szarakuł straszny i roboty z cięciem mnóstwo.
A jak u Ciebie ze ślimaczą gwardią?

Tak, mamy wiele pytań i problemów przy zakładaniu ogrodu, ale gdy ten zmężnieje i dojrzeje pojawiają się nowe i okazuje się trudniejsze...
Ze świerkami jest ten problem, że one płytko korzenie mają, moje sosny jednak raczej w głąb rosną i dość swobodnie mogę pod nimi sadzić nie uszkadzając zbytnio korzeni ( gdy się jakiś trafia to, pomimo, że wtedy nie jest pod linijkę, sadzę obok)

Ja forsycję lubię, pasuje mi - mam jej aż 3 rodzaje - niekwitnący maluch, z jasno-obrzeżonymi liśćmi i z zielonymi. Jaśminowca też u siebie lubię, więc nie powiem wytnij, ale wiem że dla niektórych to krzaczory, które kwitną krótko, a później są mało reprezentacyjne... chociaż Danusia w tym roku dokupiła chyba dla siebie jakieś jaśminowce i zwracała wszystkim uwagę by kupować gdy kwitną, bo wtedy czuć czy pachną

Ślimacza gwardia się panoszy - widzę ślady "stóp", ale większych strat nie odnotowałam

Phantom wte i wewte
Jagodaa 22:40, 14 lip 2015

Wiewiórek, sów i innych ptaków zazdroszczę, ale już dyląża zdecydowanie nie .

Odwiedziłam w końcu mój ulubiony Las Perfekcyjny . Rabaty wykrojone idealnie, ja nie pamiętam kiedy u siebie kanty poprawiałam.

Buziaki!
Agatek 10:18, 15 lip 2015

Mathildis napisał(a)

Nie zazdrość pracy przy niej co nie miara koszenie, wertykulacja, grabienie, podlewanie, nawożenie... uff zmęczyłam się od pisania a to tylko 1000m2 trawy

Dawno u Ciebie nie byłam Agatko, muszę zajrzeć co porabiasz w swoim ogrodzie z sosnami w tle

Mam jeszcze taką trawkę- świeżo posadzone Hakonechloa macra all gold

Oj u mnie z tła sosnowego niewiele zostało na jesieni prawie wszystkie wycięliśmy, bo były zagrożeniem zostały tylko dęby i brzozy i marzy mi się w nich taka trawka, ale powalczę z nią jak ogarniemy dom i teren wkoło
trawka śliczna
toby 17:39, 15 lip 2015

Biorac pod uwage ze masz mnóstwo sosen które teoretycznie zakwaszaja glebe to hortensje zamiast byc niebieskie sa rozowe. U mnie jest podobnie i nic nie rozumiem.
Pszczelarnia 14:21, 16 lip 2015

Odpowiedziałam o drzewkach owocowych.
siakowa 14:28, 16 lip 2015

Mathildis napisał(a)

hahaha moje też 0,5m mają chyba im ziemię doprawię to może łaskawie urosną

ale trawniczek, kanciczek i to pod choinkami
jazzy 12:05, 17 lip 2015

Mathildis napisał(a)

żurawka fire alarm

Witam się wytrzeszczając oczy na widok Twojego niezwykłego ogrodu
Przyszłam od Marty Zielonej
No i już zostanę, jeśli pozwolisz
Gdzie można zdobyć takie głazy? Świetnie wygląda jego szarość w połączeniu z kolorem żurawki!
Gapię się i gapię...